Kemikleri eriten hastalık: Osteoporoz
Osteoporoz (kemik erimesi), 50 yaşın üzerindeki kadınlar ve ileri yaştaki erkeklerde kırık riskini artırıyor. Uzmanlar, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımının osteoporoz riskini artırdığına dikkat çekiyor


D VİTAMİNİ ÇOK ÖNEMLİ
Özellikle yaşlı bireylerde sık görülen kemik erimesi hastalığının tedavi edilmezse yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğüne dikkat çeken Dr. Keçebaş, şunları söyledi: "Her yaşta görülebilse de 50 yaşın üzerindeki kadınlar ve ileri yaştaki erkekler risk altındadır. Menopoz sonrası kadınlarda östrojen seviyesinin azalması, kemik kaybını hızlandırır. Ayrıca genetik yatkınlık, yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımı, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımı gibi faktörler de osteoporoz riskini artırır." "Osteoporoz önlenebilir bir hastalıktır" diyen Dr. Keçebaş, şunların altını dikkatle çizdi: "Sağlıklı kemiklere sahip olmak, kaliteli yaşamın anahtarlarından biri. Unutmayalım, kemiklerimizi koruyarak geleceğimizi de koruyoruz."
DENGELİ BESLEN DÜZENLİ EGZERSİZ YAP
Osteoporozun önlenmesi için yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Keçebaş, şu önerilerde bulundu:
15 DAKİKADA KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ
Kemik yoğunluğu ölçümünün önemine dikkat çeken Dr. Keçebaş, şöyle dedi: "Kemik yoğunluğu ölçümü, kemiklerin ne kadar güçlü ve yoğun olduğunu görmek için yapılan bir testtir. Bu test, özellikle osteoporoz gibi kemik hastalıklarını erken dönemde tespit etmek ve kemiklerin kırılmaya ne kadar yatkın olduğunu belirlemek için kullanılır. Kemik yoğunluğu düştükçe, kemiklerin kırılma riski artar. Test sırasında kişi bir masaya uzanır ve cihaz, düşük düzeyde X-ışını kullanarak kalça, bel ve bilek kemiklerinin yoğunluğunu ölçer. İşlem ağrısızdır ve yaklaşık 10-15 dakika sürer. Kemik yoğunluğu ölçümü son derece güvenlidir. Kullanılan X-ışını dozu çok düşüktür ve genellikle günlük hayatta aldığımız doğal radyasyon miktarından çok daha azdır."
KİMLER BU TESTİ YAPTIRMALI?
Kimlerin kemik yoğunluğu ölçümü yaptırması gerektiğini ise Dr. Keçebaş, şöyle sıraladı:
EN SON HABERLER
- 1 Obeziteyle milli mücadele
- 2 Ünlülerden çağrı: ‘Kan verin candan bağlanın’
- 3 Gizli şekere karşı yoğurt tüketin
- 4 Sıcaklar kalp ayarlarınızı bozmasın
- 5 Şekersiz yaşam bedeni iyileştiriyor
- 6 Sosyal medyadaki egzersiz videoları omurgayı tehdit ediyor
- 7 Genetiğin şifreleri çözülüyor
- 8 Yalnızlığın MR’ını çektiler, beyni perişan ettiğini gördüler
- 9 Güneşle aranız nasıl?
- 10 ‘Geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ için kılavuz hazırlandı