Tiroit değil kalsitonin kilo aldırıyor
Tiroit ameliyatı geçiren hastaların en çok şikayet ettiği konuların başında kilo alımı geliyor. Ancak yapılan bir araştırma bu gerçeği değiştirdi. Öyle ki kilo alımının sorumlusu tiroit hormonları değil, tiroit bezinde bulunan ‘kalsitonin’ hormon eksikliği
NEDİR BU KALSİTONİN?
Prof. Dr. Ayşan, kalsitonin hormonu hakkında, şunları söyledi: "Kalsitonin, uzun yıllardır sadece kemik sağlığı ile ilgili bir hormon olarak biliniyordu. Ancak yeni araştırmalar, bu hormonun tokluk hissi sağlamada, mide boşalmasını yavaşlatmada ve insülin duyarlılığını artırmada önemli bir rol oynadığı ortaya koydu. Kalsitonin, aslında sadece kemikler için değil, metabolizma için de kritik öneme sahip. Tiroidin tamamının alındığı ameliyatlarda, yalnızca tiroit hormonlarını değil, kalsitonini de kaybediyoruz.
Bu da kilo alımına yol açıyor." Prof. Dr. Ayşan, tiroit ameliyatlarında sağlıklı tiroit dokusunu koruyucu cerrahi yöntemlerinin önemine de dikkat çekerek, şunları söyledi: "Tiroit ameliyatlarında, tiroit bezinin tamamının değil sadece hastalıklı kısmın çıkartılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu sayede, kalsitonin hormonu salgılayan hücreler korunabilir ve hastaların ameliyat sonrası kilo alma riski azaltılabilir."
KALSİTONİN TAKVİYESİ MÜMKÜN DEĞİL
Kalsitonin hormonunun dışarıdan ilaç olarak alınmasının şu an için mümkün olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ayşan, "Geçmişte kalsitonin ilaçları mevcuttu ancak yan etkileri nedeniyle satışı yasaklandı. Bu nedenle tiroit hormonları gibi kalsitonini dışarıdan almak şu an bir seçenek değil. Dolayısıyla, hastaların ameliyat sonrası metabolik dengesini korumanın en etkili yolu, sağlıklı tiroit dokusunu mümkün olduğunca yerinde bırakmak" dedi.
BU ORGAN SADECE İNSANDA YOK
İnsan dışındaki tüm memeli canlılarda kalsitonin hormonunun tiroit bezi dışında 'ultimobrankial organ' adı verilen farklı bir organdan salgılandığını belirten Prof. Dr. Ayşan, "Bu organ sadece insanda yok ve ilginç bir şekilde bu organı oluşturan hücreler insanda tiroit bezi içinde yayılmış olarak bulunuyorlar. Yani aslında tiroit bezi bir değil, iki organdan oluşuyor. İşte biz ameliyatla tiroit bezinin tamamını aldığımızda, bu organı da ortadan kaldırmış oluyoruz. Ancak tiroit bezinin bir kısmı bırakıldığında, vücutta yeterli miktarda kalsitonin kalabilir ve bu da kilo alımını önleyebilir" diye konuştu.
KANSERDE TÜM TİROİT ALINABİLİR
TIROİT kanseri vakalarında ya da ciddi ve büyük nodüllerin varlığında, tiroit bezinin tamamının alınmasının zorunlu olabileceğini belirten Prof. Dr. Ayşan, şöyle dedi: "Kanser gibi ciddi bir durum söz konusuysa tiroit bezinin tamamının alınması hayati öneme sahip olabilir. Ancak küçük tümörlerde ve daha az riskli vakalarda sadece hastalıklı kısmın çıkartılarak, sağlıklı dokunun korunması hastanın hem genel sağlığı, hem de kilo kontrolü açısından daha avantajlı olacaktır."
EN SON HABERLER
- 1 Az pişmiş tavukta salmonella tehlikesi
- 2 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Kaç Gram? 50, 100, 125, 150 Gram Tereyağı ve Margarin Kaç Yemek Kaşığı Yapar?
- 3 Kanserde umut veren tedaviler
- 4 Diyabetik yaralara anjiyo
- 5 Karın ağrısı ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
- 6 Yorgun uyanıyorsanız dikkat! Uyku apneniz olabilir
- 7 Bunama aşısına rağbet
- 8 Demans riskini azaltan 5 besin
- 9 Ergenlikte skolyoz tehlikesi
- 10 Temizlik malzemeleri astımı tetikliyor