Sen neymişsin be hindi!
Yılbaşı sofralarının geleneksel olarak vazgeçilmezi hindi, tam bir vitamin deposu. Hem protein yönünden zengin, hem antioksidan oranı yüksek, hem kalp sağlığını koruyor hem de bağışıklığı güçlendiriyor. Hücreleri yenileyip yaşlanmayı geciktiriyor
Dyt. Öztürk, sağlık açısından bakıldığında; kırmızı etin kolesterol yüksekliğine, damar tıkanıklıklarına ve dolaşım bozukluklarına neden olması nedeniyle daha çok beyaz etin tercih edildiğini belirterek, "Hayvansal protein kaynaklarına alternatif olabilecek kanatlı hayvan yetiştiriciliği içinde tavuk ve hindi yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Hindi eti kümes hayvanı olarak sınıflandırılır ve beyaz ettir. Hindi eti, tat olarak tavuk etine benzerdir" dedi.
VİTAMİN DEPOSU
Hindi etinin, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir besin olduğunun altını çizen Dyt. Öztürk, "Magnezyum, bakır, fosfor, selenyum, B12 vitamini ve folat gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Sadece günlük tüketilen 200 gram hindi eti günlük B12 ihtiyacının neredeyse büyük bir kısmını karşılar" dedi.
PROTEİN ZENGİNİ
Hindi etinin besin değeri ve içeriğinin, pişirilme ve saklama koşullarına göre değişkenlik gösterebildiğini söyleyen Dyt. Öztürk, şöyle dedi: "Genel olarak hindi eti yüzde 65 su ve yüzde 35 besin içerir. 100 gramlık bir porsiyonda 190 kalori vardır. Kalori açısından kırmızı et ve tavuk etine göre daha az kalorilidir. Protein açısından oldukça zengindir. 100 gramlık porsiyonunda ortalama 29 gram protein vardır. Ayrıca hindide bulunan protein tüm temel aminoasitleri yeterli seviyede içerdiği için yüksek kalitededir. Günlük ihtiyaç duyulan protein değerinin yüzde 70'ine yakınını sağlayabilir."
KOLESTEROL İÇERİĞİ DÜŞÜK
Hindi etini yağ ve kolesterol açısından da değerlendiren Dyt. Öztürk, "100 gramında 7.5 gram yağ ve 110 mg kolesterol vardır. Tavuk ve kırmızı ete oranla kolesterol içeriği daha düşüktür. Ayrıca bu yağların çoğu deride depolanır. Derisiz kızarmış hindi etinin 100 gramında sadece 3.9 gram yağ vardır" dedi.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Hindi etinin, kırmızı et ve işlenmiş etlere kıyasla kalp sağlığı için de tercih edildiğine dikkat çeken Dyt. Öztürk, "Kalp sağlığını koruyucu bir etkisi vardır. Ayrıca antioksidan içeriği ile vücuda, yaşlanmayı geciktirici, hücre yenileyici, bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır" diye konuştu.
DİYETLERİN VAZGEÇİLMEZİ
İçerdiği zengin içerik sayesinde tok tutup, doygunluk hissi vererek, zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmezi olduğunu belirten Dyt. Öztürk, "Önemli ölçüde daha az yağsız olan hindi eti; derisiz beyaz göğüs ve kanat etinin kalori ve yağ alımına bakıldığında daha çok tercih edilip, zayıflama diyetlerinde tüketilebilir" dedi.
HİNDİ ETİNİN PİŞİRİLMESİNİN PÜF NOKTALARI
Dyt. Öztürk, şu pişirme tüyolarını da verdi: "Hindi eti, en az 74 derece iç sıcaklıkta pişirilmelidir. Hindi etini pişirirken en az fırın sıcaklığı 162 derece olmalıdır. Genellikle bir hindi 162-177 derece arasında sıcaklıkta kızartılır. Taze bir bütün hindi eğer yılbaşı akşamları sevdiklerinizle beraber yenilecekse parçaları ve sakatatları pişirilmeden 1-2 gün önce buzdolabında saklanabilir. Ayrıca zeytinyağı, limon ve sirkeli suda 1 gün boyunca bekletilebilir. Defne yaprağı, karabiber veya diğer baharatlarla tatlandırılıp servis edilebilir."
EN SON HABERLER
- 1 1 Yemek Kaşığı Tereyağı Kaç Gram? 50, 100, 125, 150 Gram Tereyağı ve Margarin Kaç Yemek Kaşığı Yapar?
- 2 Kanserde umut veren tedaviler
- 3 Diyabetik yaralara anjiyo
- 4 Karın ağrısı ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
- 5 Yorgun uyanıyorsanız dikkat! Uyku apneniz olabilir
- 6 Bunama aşısına rağbet
- 7 Demans riskini azaltan 5 besin
- 8 Ergenlikte skolyoz tehlikesi
- 9 Temizlik malzemeleri astımı tetikliyor
- 10 Makyaj malzemelerinde mikrop riski