Kalbin bu uyarılarına dikkat!
Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Uzun, hangi durumlarda doktorunuzun kapısını çalmanız gerektiği konusunda uyardı. Prof. Dr. Uzun, “Nefes darlığı, bacaklarda şişme; kalp kapak hastalıklarının işareti olabilir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı ise koroner kalp hastalıkları ile ilişkili olabilir” dedi

Prof. Dr. Uzun, ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarının, diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi önemli bir sağlık sorunu olduğunu da belirterek, "Nüfusun geniş bir kesimini etkiler. Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği gibi hastalıklar, Türkiye'deki ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur" dedi.

ERKEN ÖLÜM RİSKİ
Sağlıklı kalp ve damar sisteminin, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uzun, "Kalp ve damar hastalıkları, erken ölüm riskini artırabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Kalp ve damar sistemi sağlığı ayrıca diğer organların da sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Vücuttaki tüm organ ve dokular, devamlı kan akımı ile beslenir. Bu nedenle, kalp-damar sisteminin sağlıklı olması, genel organ fonksiyonlarının korunması için gereklidir. Sağlıklı bir kalp ve damar sistemi, günlük aktiviteleri yerine getirme yeteneğini artırır" diye konuştu.
KALBİNİZİ BU HASTALIKLARDAN KORUYUN!
Prof. Dr. Uzun, toplumda yaygın görülen kalp ve damar hastalıklarını şöyle sıraladı:
BU DURUMLARDA KALP DOKTORUNA BAŞVURUN?
Prof. Dr. Uzun, hangi durumlarda kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini ise şöyle anlattı: "Nefes darlığı, bacaklarda şişme/ödem; kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarının işareti olabilirken, eforla ilişkili göğüs ağrısı, nefes darlığı koroner kalp hastalıkları ile ilişkili olabilir. Ritim bozuklukları kendini çarpıntı ve bayılma hissi ile gösterebilir. Eforla artan ve dinlenince azalan bacak ağrısı periferik arter hastalığı göstergesi olabilir. Bu durumlarda acilen doktora başvurulmalıdır."
EGZERSİZ YAP, SAĞLIKLI BESLEN
Kalp hastalıklardan nasıl korunacağımızı ise Prof. Dr. Uzun, şöyle anlattı: "Kalp ve damar hastalıkları genetik ve çevresel faktörlere ek olarak yaşam tarzı faktörleriyle de ilişkilidir, bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, kalp-damar sağlığını korumak için önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, düzenli egzersiz, sigara içmeme, stres yönetimi ve düzenli sağlık kontrolü gibi önlemler, kalp ve damar sağlığını korumak için atılabilecek adımlar arasındadır."
EN SON HABERLER
- 1 Salatalıkla 7 günde 7 kilo veriliyor
- 2 Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin!
- 3 Demans gençleri de tehdit ediyor
- 4 Kakule kalbi koruyor kanserle savaşıyor
- 5 Anne adaylarına tavsiyeler
- 6 Çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız!
- 7 Kanseri robotik cerrahiyle yok ediyor
- 8 Kalp ve böbrek sağlığı için ortak seferberlik
- 9 Astım hastaları orman ve doğa yürüyüşlerine dikkat!
- 10 Dizdeki ağrıya ‘tıkaç’la son