Çocuklar ve ergenler günde 4 porsiyon süt tüketmeli
Süt ve süt ürünleri, her yaşta ihtiyaç duyulan kalsiyumu sağlıyor. Uzmanlar, “Günlük ideal süt tüketimi yetişkinlerde 400 ml yani 2 porsiyon; çocuklar, ergenler, emzikliler ve menopoz sonrası kadınlarda ise 600-800 ml yani 3-4 porsiyon şeklinde olmalı” diyor


FAYDASI ÇOK
Türkiye'deki süt tüketim alışkanlıkları, geleneksel tercihler ve modern beslenme eğilimleri arasında çeşitlilik olduğunu belirten Eren, yapılan bir araştırmadan şu örnekleri paylaştı: "Araştırmalara göre Türk halkının yüzde 83,9'u inek sütü tercih ediyor. Aynı araştırmaya göre ülkemizdeki bitkisel süt tüketimi yüzde 7,8 oranında. Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir başka araştırmada da katılımcıların yüzde 59,1'i süt içme alışkanlığını 0-6 yaş döneminde kazandığını belirtiyor."
Eren, sütün faydalarını ise şöyle sıraladı:
ŞİŞKİNLİK LAKTOZ TOLERANSI BELİRTİSİ OLABİLİR
Süt şekeri olarak bilinen laktozun, glikoz ve galaktozdan oluştuğunu, laktozun süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratı olduğunu ifade eden Eren, şunlara dikkat çekti: "İnce bağırsaklarımızda bu şekeri sindiren laktaz enzimi üretilir. Bu enzim, parçalayarak şekerin vücut tarafından emilmesini sağlar. Vücudumuzda bu enzim yeteri miktarda bulunmazsa laktoz emilmez ve sindirim sağlanamaz. Sindirilemeyen laktoz ise kalın bağırsağa geçerek burada bakteriler tarafından fermente olur ve gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal ve çocuklarda kilo kaybına yol açar. Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu duruma karşı alınabilecek önlem, laktoz içeren gıdaların beslenme planından azaltılması ya da gerekli durumlarda tamamen çıkarılmasıdır. Laktoz içeren ve sık tüketilen besinler; süt, yoğurt, ayran, peynir olarak sıralanabilir. Laktoz intoleransı olan kişiler kalsiyum ihtiyaçlarını laktozsuz süt ve yoğurt çeşitlerinden ya da soya, badem gibi bitki bazlı süt ürünlerinden karşılayabilir. Süt içermeyen ama kalsiyumdan zengin besinlere ise; sardalya, badem, keten tohumu, ıspanak, semizotu, brokoli, marul ve barbunya örnek verilebilir."
BİTKİSEL SÜTLERİN KOLESTEROL ORANI DÜŞÜK
Laktoz intoleransına sahip kişiler için bitki bazlı süt ürünlerinin iyi bir alternatif olduğunu vurgulayan Eren, "Badem, soya, yulaf, pirinç gibi bitkisel kaynaklardan elde edilen süt ürünleri laktoz içermez, genellikle kolesterol oranları düşüktür ve vegan beslenmeye uygundur. İnek sütüne göre daha az protein içerirler, buna karşın kalsiyum, D vitamini ve B12 ile zenginleştirilmiş çeşitleri tercih edilebilir. Buradaki önemli nokta, ürünün şeker ilavesi veya katkı maddesi içermemesidir. Bu kontrolün sağlanabilmesi için de etiket okuma alışkanlığı şart" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Kanser hastaları artık mağdur olmayacak
- 2 Parfümlü ve renkli kâğıtlardan uzak durun
- 3 48 bin kanser hastasının ‘akıllı ilaç’ sevinci
- 4 Stres ruhumuzu kemiriyor
- 5 Şezlong diyeti
- 6 Diyaliz hastalarına yaz uyarısı
- 7 Kavurucu sıcaklar kalp krizini tetikliyor
- 8 Dünya şişmanlıyor
- 9 Yeşilay uyardı bağımlılık tuzağının panzehiri ‘ailedir’
- 10 Sıcaklar kene korkusunu artırdı