Giriş Tarihi: 7.06.2025

Kurban Bayramı’nda sağlıklı sofralar için öneriler

Kurban Bayramı denilince akıllara genellikle et ve tatlı dolu sofralar geliyor. Hem et hem tatlıyı seven bir toplum olarak dengeli beslenmek ise bazen zor olabiliyor. İşte uzmanından bayramda sağlıklı ve dengeli beslenmenin tüyoları…

Kurban Bayramı’nda sağlıklı sofralar için öneriler
Kurban Bayramı'nda sağlıklı sofraların olmazsa olmazını Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuba Kayan Tapan anlattı. Bakın, bayram boyunca sağlıklı kalmanın püf noktaları neler?
PORSİYON KONTROLÜ ÖNEMLİ
Bayramda kırmızı et, tatlı ve şeker tüketiminin arttığına dikkat çeken Tapan, "Özellikle şişmanlık, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastaları yağsız veya az yağlı etleri sınırlı miktarda tüketmeli. Sağlıklı beslenme için yiyecek seçimi, porsiyon kontrolü ve besin gruplarının dengeli dağılımı önemlidir" dedi.

KAHVALTIDA ET TÜKETMEYİN
Kurban kesme telaşıyla kahvaltı öğününün atlanmaması gerektiğinin altını çizen Tapan, şu önerilerde bulundu: "Bayram günlerinde güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Bayram kahvaltısı çok ağır olmamalıdır. Et ve tatlı tüketiminin artacağı göz önünde bulundurularak; kahvaltıda yumurta, peynir, salatalık gibi hafif ve dengeli yiyecekler tercih edilmelidir. Tatlı tüketimi ise kahvaltının hemen ardından yapılmamalı; gün içinde meyve ve kuruyemiş gibi hafif besinler tercih edilmelidir."
Kurban etinin, kesildikten sonraki ilk 24 saat içinde katılığını koruduğunu belirten Tapan, "Bu nedenle etin hemen sabah kahvaltısında tüketilmesi uygun değildir. Dinlendirilerek pişirilmesi daha doğru olacaktır. Reçel, bal ve pekmez gibi şekerli gıdaların da aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aksi halde, gün boyunca toplam tatlı tüketimi fazla olabilir" diye konuştu.

MUTLAKA YANINDA SALATA OLSUN
Öğle veya akşam yemeğinde kurban eti tüketilecekse, mutlaka yanında salata, zeytinyağlı yemekler, yoğurt, cacık, yoğurtlu pancar veya yoğurtlu kereviz gibi dengeleyici besinlere de yer verilmesi gerektiğini söyleyen Tapan, şöyle dedi: "Bu tür besinleri menünüze ekleyerek öğünü daha dengeli ve sağlıklı hale getirebilirsiniz. Et yemeklerinin bu şekilde lif, vitamin ve probiyotik içeren yiyeceklerle birlikte tüketilmesi sindirim açısından oldukça önemlidir. Eğer et, pilavla birlikte tüketilecekse, yanında ayran ve salata gibi besinlerin de bulunması uygun olacaktır. Bu, hem öğünün besin değerini artırır hem de sindirimi kolaylaştırır."
BAYRAMA ÖZEL BESLENME TÜYOLARI
Tapan, hem besin çeşitliliği sağlayan hem de etin daha sağlıklı bir şekilde tüketilmesini destekleyen, şu önerilerde bulundu:
Kurban etini pişirirken ekstra yağ eklemeden, kendi yağıyla kavurarak pişirmek en uygun yöntemdir.
Kavrulan eti soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kurban etiyle etli sebze yemekleri de hazırlanabilir. Özellikle türlü gibi mevsim sebzeleriyle zenginleştirilmiş yemekler hem lezzetli hem de besleyici bir alternatif sunar.
Et, kuru baklagillerle birleştirilerek de sağlıklı ve doyurucu tarifler ortaya çıkarılabilir.
Kurban etini bulgur pilavı ya da karabuğdayla bir araya getirerek, içerisine soğan, sarımsak, havuç, mantar gibi sebzeler ekleyerek, lezzetli ve dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz.

DONDURMA İYİ BİR ŞEÇENEK
Kurban Bayramı'nda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Tapan, şöyle dedi: "Çünkü bayram sofralarında genellikle yağlı etler yer almakta ve bu durumun üzerine yüksek yağ ve şeker içeren tatlıların tüketilmesi sindirim sistemini zorlayabilir. Örneğin baklava gibi şerbetli tatlılar bu dönem fazla ağır gelebilir. Bunun yerine daha hafif alternatifler tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar ve dondurma iyi birer seçenek olabilir. Ayrıca tatlı yerine kuruyemiş, kuru meyve gibi doğal ve besleyici alternatiflerin tüketilmesi de uygundur."