Soğukta parmaklarınız morarıyorsa dikkat! Raynaud hastalığının habercisi olabilir
Soğuk havalarda parmak uçlarında görülen solukluk, morarma ve ardından oluşan kızarıklık çoğu zaman geçici bir durum gibi görülse de, bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Uzmanlar, bu belirtilerin Raynaud Fenomeni olarak bilinen ve özellikle soğuk ya da stresle tetiklenen bir dolaşım problemiyle ilişkili olabileceğine dikkat çekiyor.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, özellikle kış aylarında daha sık görülen Raynaud Fenomeni hakkında önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Koca, "Raynaud Fenomeni, soğukta, heyecanda ortaya çıkan parmak uç kısımlarda deri renk değişimidir. Solukluk, morarma oluyor, hafifte kızarıyor ve geçiyor. Bu sıralarda ağrıda söz konusudur. Normal popülasyonun yüzde 5'inde görebiliyoruz. Oldukça sık görülen bir hadisedir. Bu hastalarımızın özellikle kış aylarında sıkıntıları çok daha fazla olur. Raynaud Fenomeni bazı romatizma hastalıklarının habercisi olabiliyor. Bunlardan bir tanesi el romatizmasıdır. Bu nedenle bu belirtileri yaşayan kişilerin en az bir kez romatizma hastalıklarıyla ilgilenen bir doktora başvurması önemlidir. Raynaud Fenomeni'nin altında farklı nedenler olabilir. Bazı romatizma hastalıkları, kullanılan bazı ilaçlar veya hormon tedavileri bu duruma yol açabilir. Bu nedenle nedeninin mutlaka araştırılması gerekir" diye konuştu.
Tedavi süreci hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Koca, "Hastalara damarların daralmasını önleyen ve kan dolaşımını rahatlatan ilaçlar verile bilinir. Yaşam tarzı da hastalığın seyrinde önemlidir. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durulmalı, kahve tüketimi azaltılmalı, mümkün olduğunca soğuktan korunulmalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bu faktörler şikayetlerin artmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 İnme yalnızca ileri yaşlarda görülmüyor: Gençler de risk altında
- 2 Retinaya ışık olan tedavi
- 3 Sarı serum yerine kemik suyu çorba
- 4 Kahvenin 9 faydası
- 5 Diyete rağmen kilo veremiyor musunuz?
- 6 Sağlık Bakanı Memişoğlu: Yazılım anlamında dünyanın en ileri ülkesiyiz!
- 7 Eczacılar uyardı: 'Bilinçsiz kullanım çökertiyor'
- 8 ‘Sonbahar depresyonu’nun şifası 10 besin
- 9 Bir uyarı da bakan danışmanından: Belediyeler numune analizi yapmalı!
- 10 Sağlık Bakanı Memişoğlu Güney Kore’de ‘5’inci Dünya Biyo Zirvesi’ne katıldı