Cuma 05.06.2015 00:00
Son Güncelleme: Cuma 05.06.2015 21:11

Bakanlar icraatlarını değerlendirdi

AK Parti hükümetlerinin bakanları, görevleri süresince gerçekleştirdikleri önemli icraatları ve öne çıkan hizmetleri değerlendirdi.


AA muhabirine açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, uygulamaya geçirdikleri "Aile Sosyal Destek Programı"nın (ASDEP) gelecek yıllarda Bakanlığın temel programı haline gelebileceğini söyledi.
Bakan İslam, anne ya da babasını kaybetmiş veya babası askere gitmiş ekonomik sıkıntı içerisindeki bütün çocuklara "yetim yardımı" kapsamında ayda 100 lira maaş bağlanması projesine ilişkin, "Müracaatları kabul etmeye devam ediyoruz ama bir taraftan da işlemi bitenlere maaşlarını ödemeye başladık. Zannediyorum şu anda 25 bindeyiz. Haziran ayı başında 25 bin çocuğumuzun ilk ödemesini yaptık" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milli aşı çalışmalarında önemli aşamaya gelindiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Mayıs ayında ihalesini tamamladık. Artık şunu söyleyebiliyoruz; 3-4 yıla kadar Türkiye'de kullanılan aşıların kademe kademe antijeni, dolumu, testleri, ruhsatı tamamı yerli üretilmiş aşılardan oluşacak. Her yıl yaklaşık 500 milyonluk aşı maliyetimiz var ve yerli üretimle bu kaynaklar ülkemizde yani vatandaşımızın cebinde kalmış olacak."

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 25 Ocak 2013'ten bu yana sürdürdüğü Milli Eğitim Bakanlığı görevi süresince eğitim alanında reformlar gerçekleştirildiğini, Türkiye'de dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinin yaşandığını bildirdi.
Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinde, bugüne kadar 2 bin 262 başvuru yapıldığını, 2 bin 228'i kabul edilerek incelemeye alındığını bildiren Avcı, "İncelememizin ardından 364'ü, resmen özel öğretim kurumuna dönüştü. 401 dershane ise kendi isteğiyle kapandı" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti iktidarı öncesinde Türkiye'de su konusunda ciddi sorun yaşandığını anımsatarak, "12 yıl önce birçok şehirde su yoktu. 76 şehrin su problemini çözdük" dedi.
AK Parti'nin iktidara geldiğinde Türkiye'de ciddi su sorunu olduğuna işaret eden Eroğlu, "12 yıl önce birçok şehirde su yoktu. İstanbul'a da suyu biz getirdik. Mardin, Siirt, Şırnak, İzmir, Aydın, Çorum, Çankırı, Kars, 76 şehirde su problemi vardı. 76 şehrin su problemini, sorununu çözdük. Susuzluk ya da sudan gelen hastalık diye birşey yok artık. Yeteri kadar su her yerde var. 2040-2050'ye kadar su meselesini kökünden çözdük" diye konuştu.

AK Parti'nin "üç dönem kuralı" nedeniyle genel seçimde milletvekili adayı olmayan Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığı döneminde hayata geçirilen projelerin vatandaşların hayatını kolaylaştırdığını, yaşam kalitelerini artırdığını belirtti.
Yıldırım, "Türkiye'yi baştan başa akıl yollarıyla, bilişim otobanlarıyla donattıklarını" söyleyerek, "Dünya krizden krize sürüklenirken, Türkiye dünyanın mega projelerini bizim bakanlığımız süresinde başlattı, tamamladı" şeklinde konuştu.

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, vatandaşın memnuniyeti açısından tüm sektörler içinde en fazla memnuniyet bulunan sektörün ulaştırma sektörü olduğunu bildirdi.
"Vatandaşın memnuniyeti açısından bakıldığında tüm sektörler içinde en fazla memnuniyet olan sektör ulaştırma sektörüdür" diyen Elvan, bu alanda büyük yatırımlar yaptıklarını, önümüzdeki dönemde sektörde büyümenin süreceğini kaydetti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge, yüksek teknoloji ve yerli üretime önem verdiklerini ve bu alanda çeşitli teşviklerle yatırımları desteklediklerini, Bilişim Vadisi, yerli otomobil ve yerli uydu projelerinin Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak önemli projeler olduğunu belirtti.
Bakan Işık, "Teknolojiyi sadece tüketen değil aynı zamanda yüksek teknolojiyi üreten, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında önemli sıçrama yapan ve otomobil alanında yerli markamızı Türkiye'de ve dünyada yollarla buluşturan bir ülke olmak için çalışıyoruz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatları doğrultusunda Türkiye'de birçok yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kılıç, bakanlık olarak en önemli icraatları hakkında şu bilgileri verdi:
"En önemli, en başta gelen icraatımızın yurtlarla alakalı olan Kredi Yurtlar Kurumunun yapısının ve kapasitesinin artırılmasıyla ilgili yaptığımız çalışmalar olduğuna inanıyorum. Çünkü bu, aynı zamanda gelecek anlamında da üniversite öğrencilerimizin daha iyi ve rahat şartlar altında barınabilmelerini, orada eğitimlerini sürdürebilmek için onlara bu imkanı verebilmelerini sağlayacak."

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bakanlık olarak depolama, katı atık, atık su tesisleri projelerini tamamlayarak, yeni projelerle 2023 hedeflerine doğru ilerleyeceklerini bildirdi.
Türkiye'nin "dünya ile boy ölçüşecek" bir konuma geldiğini ifade eden Güllüce, "Kentsel dönüşüm Türkiye'de milyarlarca dolarlık bir projedir, katrilyonluk rakamlarla ifade edilen bir projedir. Türkiye'deki kötü yapı stokunu hızla bitirecek hamle çalışması yapıyoruz. Yeni dönemde, yeni Türkiye'yi, yeni projelerle 2023'e hazırlayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, göreve geldikten sonra gümrük ile iç ticaret işlemleriyle ilgilendiklerini, gümrükle ilgili olarak çok ciddi kararlar aldıklarını kaydetti.
Uyuşturucu geçişinin engellenmesine yönelik de önemli adımlar attıklarını aktaran ve en önemli projelerinin eşyanın taranmasını sağlayacak sistem üzerinde çalıştıklarına işaret eden Canikli, "İnsanların da aynı şekilde taramadan geçilmesini sağlayacak X-Ray cihazı yerleştirmek. Sadece kara kapıları değil, deniz ve hava kapıları dahil giren tüm eşya hangi formatta gelirse gelsin Türkiye'ye gelen tüm eşya X-Ray taramasından geçirilecek. Bu çok önemli bir proje. Böyle bir projeyi dünyada uygulayan hiçbir ülke yok. Biz bütün hazırlıklarını teknik olarak yaptık. 2016 sonu itibariyle projenin tamamlanmasını hedefliyoruz" görüşünü aktardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti hükümetleri döneminde Dışişleri Bakanlığının çok yönlü, pro-aktif bir politika izlemeye başladığını vurguladı.
Çavuşoğlu, "Türkiye'deki temsilcilik sayısı da 259'a çıktı. Birleşmiş Milletlerin 4. merkezi İstanbul oluyor. İnsan odaklı, çözüm odaklı dış politika izledik. Sadece kendimiz değil, gittiğimiz her ülke ve orada yaşayanların yararına, barış için bir dış politika izliyoruz. İnsani yardımda Türkiye, dünyada ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü sırada. Ama milli gelirle kıyaslandığında birinci sırada oluyoruz. 15 sene önce Türkiye 1 milyar dolar almak için IMF'nin kapısında bekliyordu artık yılda 3-4 milyar dolar civarında resmi kalkınma yardımı yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak ve Irak projelerinin Türkiye'nin geleceğine konan ciddi bir katkı olduğunu, bunun çok iyi yönetileceğine inandığını, diğer önemli projeler arasında yer alan nükleer güç santrallerinin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini sağlayacağını dile getirdi.
TANAP ve Türk Akımı gibi uluslararası projelerin Türkiye'nin önemini ve değerini artırdığını vurgulayan Yıldız, bu projelerin uluslararası sermayeyle yapıldığını anlattı. Yıldız, "Bu, Türkiye'deki siyasi hayata, siyasi istikrara duyulan güven demektir. Milyar dolarları yatıracaksınız herhangi bir tereddüttünüz olmayacak" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın 36 milyar dolardan, 171 milyar dolara yükseldiği, edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçiş sürecinde görevde bulunduğuna işaret etti.
"Bu dönemde, 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık milli gelir ve 2023 hedefimize ulaşmak için yapmamız gerekenleri belirledik, önemli kararlar aldık" diyen Bakan Zeybekci, yüksek teknoloji alanına özel hassasiyet gösterdiklerini bildirerek şunları söyledi:
"Yüksek teknoloji ve stratejik yatırımları, Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5. Bölge teşvik kapsamına aldık. Asıl hedef yüksek teknolojik payının gelişmesidir. İhracat içinde yüksek teknolojinin payı bizde yüzde 4'ün altında ama Kore'de yüzde 25, Almanya ve Japonya'da yüzde 30'ların üzerinde. Türkiye olarak atmamız gereken adımları biliyoruz. Bu yönde de adım atıyoruz."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetlerinin tamamında ve kendi bakanlığı döneminde elde edilen en önemli başarının mali disiplinin sağlanması olduğunu vurguladı. "Bu sayede ülkeyi borç ve faiz yükünden kurtarıldı" diyen Şimşek, kalkınma ve yatırım için daha fazla kaynağı milletin hizmetine sunulmasında, makroekonomik istikrarın sağlanmasında, eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, sosyal politikalarda ve gelir dağılımının iyileştirilmesi gibi pek çok alanda elde edilen başarıda mali disiplinin rolünün büyük olduğunu ifade etti.
Bakan Mehmet Şimşek, gerçekleştirdikleri yapısal reformlar, mali disiplin ve ekonomideki istikrarın sonucu olarak Türkiye'nin risk primi ve reel faiz oranlarını hızla düşürdüklerini belirterek, 2002 yılında yüzde 25,4 olan reel faiz oranının, bu yılın nisan ayında yüzde 2,6 düzeyinde bulunduğunu bildirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, icraatlarını, mevzuat ve savunma sanayisi diye iki kaleme ayırdıklarını belirtti.
Türkiye'nin tam bağımsız ülke olabilmesi için savunma sanayisinin yeterli hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bu alanda milletin öz kaynaklarıyla ASELSAN, HAVELSAN, TUŞAŞ, ROKETSAN, TEY ve birçok şirketler marifetiyle yerli üretim çalışması başlattıklarını ifade etti.
Hürkuş'un Türkiye semalarında dolaştığını ayrıca Atak helikopteri yaptıklarını da hatırlatan Yılmaz, "Türkiye ilk defa İtalyanlarla iş birliği içerisinde bir Atak helikopteri ürettik. İstediğimiz dizaynı ve istediğimiz değişikliği yapabilme, istediğimiz silahları koyabilme yetkisine sahibiz. En modern helikopteri yaptık ve silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiştir ve Güneydoğu'da kullanılmaktadır. En son sayın Başbakanımızla Suriye Eşmesi'ndeki Süleyman Şah Türbesi'ni ziyarete giderken helikopterimizin hem sağında hem solunda Atak helikopterleri bize eşik etti. Bundan büyük gurur olur mu" diye konuştu.

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, vatandaşlara önceden birtakım mektup, mesajlar, terörist kılığındaki insanları ya da teröristleri göndererek tehditler yapıldığını belirterek, "Bu tehditlere de kesinlikle boyun eğilmemeli, devlet bunun gereğini yapacaktır" dedi.
Paralel Devlet Yapılanması ile mücadeleye ilişkin de Ala, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Görevde değilim ama izlediğimiz kadarıyla devlet mekanizmaları gereğini yapıyor. Çünkü bu memlekette kim suç işlemişse devlet o suçun ortaya çıkarılmasını, suç faillerinin yakalanmasını ve cezalandırmak için vardır. Bu da yapılmaktadır. Önemli olan vatandaşların herkese karşı her yapıya karşı haklarını, hukuklarını korumaktır. Yani sınava giriliyorsa sınav sorularını teminat altına alınması, sınav sorularını çalanlar varsa onların yakalanması, cezalandırılması çünkü bu milletin çocuklarının geleceğini çalmaktır. Milletin ve devletin güvenliğine karşı bir saldırı varsa, devletin itibarına karşı bir saldırı varsa onları yapan kim olursa olsun onların yakalanması ve cezalandırılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası alanlarda, platformlarda zora düşürmeye çalışan kim varsa, bunu neyle yapmışsa, hangi suçu işlemişse bunu yaparken onların cezalandırılması ve takip edilmesi gerekiyor."

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in bakanlığı dönemindeki en başarılı icraatlarının arasında Yassıada ve Sivriada'da otel ve kongre merkezi kurmayı amaçlayan "Demokrasi ve Özgürlük Adaları Projesi" yer alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Bakan Çelik'in Ocak 2013'te bu yana yürüttüğü bakanlığı boyunca, Efes Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi yeni ve restorasyonu tamamlanan çok sayıda müze açıldı.
Çelik'in bakanlığı süresinde Akdamar Kilisesi, Yıldız Sarayı, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya, Uzun Köprü ve İsmail Fakirullah Türbesi'nin de içinde bulunduğu 10 kültürel ve doğal varlığı daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Böylece Türkiye'nin Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki varlık sayısı, 62'ye yükseldi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: 45 milyon dönüm arazi toplulaştırıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin Türkiye tarımının en büyük problemi olduğunu, gerçekleştirdikleri düzenleme sayesinde bunu engellediklerini belirtti.
"Son 10 yılda Cumhuriyet tarihinin en büyük toplulaştırma reformu yapılarak 45 milyon dönüm arazi toplulaştırıldı" diyen Eker, 2015 yılı sonuna kadar 15 milyon dönüm arazideki toplulaştırma çalışmalarının daha tamamlanacağını dile getirdi.
GAP, DAP ve KOP'taki çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini kaydeden Eker, "Sulama kanallarının tamamlanmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere toplulaştırma yapılan alanlarda büyük verim artışı olacak. Toplulaştırma Projesi, Türk tarımının modernizasyonu ve alt yapısının güçlendirilmesinin en önemli projesidir" şeklinde konuştu.
Kalkınma Bakanı Yılmaz: Bölgelerin potansiyeli tespit edildi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti döneminde 81 vilayeti kapsar şekilde 26 bölgede kalkınma ajansı kurulduğunu anlattı.
Kalkınma ajansları aracılığıyla bölgelerin potansiyelini, hedeflerini ve stratejilerini tespit edildiğini, hibe programlarla projelerin desteklendiğini belirten Yılmaz, son hazırlanan "10. Kalkınma Planı" kapsamında, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek 25 kritik dönüşüm alanı belirlediklerini ve bu alanlara ilişkin yol haritaları çıkardıklarını ifade etti.
Kalkınma Bakanlığı'nın bölgesel politikalara büyük önem verdiğine işaret eden Yılmaz, GAP, DAP, DOKAP ve KOP Eylem planlarını hazırladıklarını, bölgelere göre teşvik politikalarını devreye aldıklarını belirtti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.