Salı 30.06.2009 00:00
Son Güncelleme: Salı 30.06.2009 16:46

"Daralma rekor düzeyde"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugün açıklanan büyüme hızı rakamlarının ''ülkedeki ekonomik durumla ilgili acı gerçeği ortaya koyduğunu'' savunarak, ''Türkiye'nin 2009 yılının ilk üç ayındaki küçülme oranı, daralma oranı, tarihi bir rekor düzeyindedir'' dedi.
Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin bir paradoksun, çelişkinin içinde olduğunu öne süren Baykal, toplumun temel ilgi konularının ekonomik sorunlar olmasına karşın, siyasetin bu konulardan tamamen koptuğunu ileri sürdü. Baykal, ''Siyasetin, yapay bir düzlemde, sahte tartışmalar, belgeler, suçlamalarla gerçeklerden tamamen kopmuş bir noktaya sürüklendiğinin görüldüğünü'' ifade etti.
Konuşmasında Emekliler Günü'nü de kutlayan Baykal, bugünün toplumun kadir bilirliğinin, emeği takdir edişinin ve geleceğe yönelik umudunun bir arada değerlendirileceği bir gün olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ekonomik açıdan büyük güçlükler içinde olduğunu kaydeden Baykal, emeklilerin bunu en yakından hisseden kesimlerin başında geldiğini anlattı. İşsizlikte yaşanan artış nedeniyle emeklilerin yetersiz olan mütevazı aylıklarının bir çok ailenin tek gelir kaynağı haline geldiğini ifade eden Baykal, Hükümetin emeklilerin içinde bulunduğu sıkıntıların giderilmesi için gerekli önlemleri bir an önce almasını istedi.
Emekli aylıklarının kabul edilebilir düzeye çıkarılmasının toplumun huzuru ve geleceğe olan güveni açısından büyük önem taşıdığını bildiren Baykal, emeklilerin alacaklarının derhal ödenmesinin, bu kesimin sosyal açıdan daha rahat bir yaşama kovuşturulması için harekete geçilmesinin gerekliliğini vurguladı.
"2001 YILINDA YAŞANAN DARALMADAN DAHA YÜKSEK''

Baykal, bugün açıklanan büyüme hızı rakamlarının Türkiye'nin ekonomik durumuyla ilgili acı gerçeği ortaya koyduğunu savundu. ''Türkiye'nin 2009 yılının ilk üç ayındaki küçülme oranı, daralma oranı, tarihi bir rekor düzeyindedir'' diyen Baykal, ülkede kalkınma, büyüme konusunun artık gündemden düştüğünü, bunun kaygı verici bir manzara olduğunu söyledi. Baykal, ''Bu küçülme oranı çok yüksek bir orandır. Bu oran, 2001 yılında yaşanan daralmadan daha yüksektir. Yani Türkiye'nin yaşadığı en büyük krizlerden biri olan 2001 yılıyla mukayese edildiği zaman bunun çok daha yüksek bir daralmayı ortaya koyduğuna tanık oluyoruz. Bir tarihi rekor konumundadır'' diye konuştu.
Diğer ülkelerdeki ekonomik rakamlardan da örnek veren Baykal, bu rakamların Türkiye'nin küresel krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Baykal, büyüme oranının krizin etkilerini en iyi gösteren rakam olduğunu belirterek, ''(Türkiye bu krizden en az etkilendi) iddiasını ciddiye almanın imkanı var mı?'' diye sordu.
Baykal, gelinen noktada 3 yıl önceki milli gelir artış düzeyine düşüldüğünü görüşünü dile getirerek, krizin gelmekte olduğuna dair uyarılarını geçmişte çok kez yaptıklarını, ancak Hükümetin gerekli önlemleri almadığını ve yanlış bir büyüm politikası izlediğini kaydetti. Baykal, Hükümetin ''sadece yabancı sermayenin gelip Türkiye'yi kurtarmasından medet uman, bunun için bütün kapıları açan, içerdeki altyapıyı, sanayi kuruluşlarını başkalarına devretmeye hazır bir ekonomi anlayışı'' içinde hareket ettiğini ileri sürerek, gelinen noktada ciddi bir durum değerlendirmesine ihtiyaç olduğunu savundu.

''KAYIP YIL''

Dışarıdan sermaye gelişinin durduğunu, bunun da bütçe açığını yükselttiğini anlatan Baykal, yalnızca yabancı sermayeye dayandırılan bir ekonomi anlayışının yanlış olduğunu ifade etti.
Baykal, şunları söyledi:
''Eylül ayından itibaren Türk parasının değeri üzerinde, faiz oranları üzerinde ve kur üzerinde bu tablo çok ciddi ve olumsuz etkiler yapacaktır. Bütçe açığı vermekle iş orada bitmiyor. Bütçe açığı senin mali durumunu sarsmaya başlıyor. O mali durumunun sarsılmasını yabancı para girişiyle kapatamayınca bu durum daha ağır şekilde kendini hissettiriyor. Çıkış yolu açık; Türkiye'nin kaynaklarını daha geniş ölçüde seferber ederek, iç tasarrufları olabildiğince yukarı çekerek, el parasıyla değil, kendi kaynağıyla daha çok kalkınmaya kaynak ayırır hale gelmesidir. Türkiye bunu mutlaka gerçekleştirmek zorundadır. Bu kriz aslında vesile olmalıdır. Bugün geldiğimiz noktada, açıklanan rakamlar hepimizi izlenmekte olan politikanın yanlışları konusunda düşündürmelidir.''
2009 yılının ekonomik açıdan kayıp bir yıl olacağını savunun Baykal, ''Bu kayıp yılda Hükümet gayet rahattır. Krizin Türkiye'yi vurmadığı inancıdır. Bu inancını Başbakan artık geçmiş çalışma arkadaşlarına kabul ettirmekte sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Eski Maliye Bakanı, krizin teğet geçtiği iddiasına, 'herhalde Başbakan'a teğet geçmiş olabilir. Ama ekonomiyi vurmuştur' diyerek, değerlendirmesini doğru şekilde yaptı. Tablo ciddi. Yılın yarısını tamamladık ama ekonomik program yok. Bu, Türkiye ile alay etmek, saygı göstermemek ve kimseyi umursamamaktır'' diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin, devlet geleneğini henüz ortaya koyamamış, deneyimsiz toplum gibi temel ve yaşamsal konuları karara bağlayamamış görüntü içinde olduğunu söyledi.
Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarının 7 yıldır iş başında olduğunu, istediği insanı Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı seçtiğini ifade etti.
Bu dönemde dünya ekonomik konjonktürünün de uygun cereyan ettiğini belirten Baykal, ancak, buna rağmen bugün Türkiye'nin; devlet geleneğini henüz ortaya koyamamış, devlet haline dönüşme gayreti içinde olan, deneyimsiz toplum gibi temel ve yaşamsal konuları karara bağlayamamış görüntü içinde olduğunu savundu.
Baykal, Türkiye'nin; temel Anayasal doğrularının, hukukun işleyişinin, silahlı kuvvetlerin ve yargının konumunun yerlerine oturmamış gibi çok temel tartışmaların yaşandığı ülke haline dönüştüğünü ifade etti. Türkiye'de bugüne kadar çok sayıda iktidarın gelip geçtiğini, ancak böyle bir şey olmadığını dile getiren Baykal, ülkenin şimdiye kadar, temel dayanak noktalarıyla ilgili kafa karışıklığı yaşamadığını kaydetti.
''Bu kadar çok güç, bu kadar çok oy galiba birilerini yeni yeni heveslere, yeni arayışlara, yeni maceralara doğru davet ediyor'' diyen Baykal, şöyle devam etti:
''Kendisine tanınan alan yetmiyor. Normal Anayasal, demokratik, bütün dünyada kendini gösteren siyaset alanı yetmiyor. O, siyaset alanını, elinde olduğunu düşündüğü etki, yetki ve güç doğrultusunda, çevresini yıkıp kırarak, dağıtarak, çiğneyerek, ezerek, mutlak hegemonya haline dönüştürme arayışına giriyor. Oraya girmese işine baksa, ekonomik sorunlarını konuşsa, çok daha yerinde bir şey yapılmış olacak. Sahte belgelerin peşine düşüyor, o belgelerin etrafında Türkiye'yi karıştırıyor. Sen sahte belgeyi tartışacağına, bugün Devlet İstatistik Kurumunun ilan ettiği ekonominin durumuyla ilgili belgeyi takip et, ona bir çözüm bul.''

''BELGE, KOMPLO MU?''

Deniz Piyade Albay Dursun Çiçek'in imzasının bulunduğu ileri sürülen, ancak Genelkurmay Askeri Savcılığının, sahte olduğunu açıkladığı belgeyi, ''akıl ve mantık dışı, garip'' bir iddia olarak niteleyen Baykal, ''Belge, Genelkurmayın yazı üslubuna, belge üretme tekniğine uygun değil. Amatörce, havai bir metin ve garip bir değerlendirme... Hem AKP'yi, hem bir cemaati, 4 sayfalık bir kağıdın içinde bitirecek. Ciddiyet yok'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu belgeyi muteber bir belge olarak kabul ettiğini ve siyasi tartışma açtığını ifade eden Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Sakin, soğuk kanlı, sabırlı olmak lazım. Şanlıurfa kongresinde verip veriştiyor. Birisi belge yayınlıyor, ertesi gün Başbakan Türkiye'yi ayağı kaldırıyor. Arkasından yetkili askeri savcılık inceliyor; ( Hukuki değeri, geçerliliği yoktur) diyor.
Buna rağmen Başbakan, sanki onun geçerli olmaması yanlışmış, onu üzecekmiş gibi, (Ah keşke doğru olsa... Bunu birileri, doğru olduğu halde yanlış gösteriyor) diye düşünerek, bunun doğru olduğunu kanıtlama gayreti içine giriyor. Hala daha önce ortaya attığı iddiaları, biraz daha düşük perdeden de olsa sürdürme gayreti içine giriyor. Bu, ister istemez, olayın belge olayı olmaktan çıkıp, Türkiye'nin temel iç dengeleriyle ilgili önemli bir konu, bir hesaplaşma konusu olarak düşünüldüğü ya da oraya dönüştürüldüğü kanaatine insanları sürüklüyor. Ne yazık ki böyle bir tablo ortaya çıkmaya başladı.
Belge değildir demeye Başbakan'ın dili varmıyor. Askeri savcılığın kararını geçerli saymayı içine sindiremiyor. (O, onun kanaati. Bir de öbür kanaatlere bakalım) diyor. Yani bunu derken, (yanlış kanaattir, geçerli olamayacak, güvenilmeyecek kanaattir) diyor. Bunu derken, sadece o savcılığa değil, o savcılığın parçası olduğu sisteme yönelik olarak bir ithamı yaptığının farkında mıdır, değil midir? Ama iş oraya varıyor.''
Baykal, söz konusu belgenin öneminin ortadan kalkmadığını, ancak artık anlamının değiştiğini belirterek, ''Anlamı, artık belge olmaktan çıkıp komplonun dayanağı haline dönüşmesi şekline geliyor. Bu komplo ise birazda oradan bakmamız lazım. Belge ise belge olduğunu düşünenler ispatlasın. (Fotokopisi var aslı yok...) Fotokopisi varsa fotokopiyi yakaladığın insan bu işin aslını orada bulunduruyorsa çıkar, bulundurmuyorsa nerede? Fotokopiyle hukuk tesis etme imkanı var mı?'' diye konuştu.
Ortada bir komplo varsa, bu komployla ilgili soruların yanıtlanması gerektiğini kaydeden Baykal, ''Bugün bir avukat, Ergenekon davasının savcısının imzasıyla imza taşıyarak belgeyi ortaya koyuyor. (Al sana da belge) diyor. Başbakan'ın sahip çıktığı belgenin anlamı bu olabilir. Bundan öte bir anlam taşımıyor olabilir. Böyle olmadığını kanıtlamaya yönelik somut tespit yapılamamıştır. Ortada bir komplo varsa bu komployu kimler yapıyor, nereden yapıyor, bulundukları yere onlar nasıl gelmiş, kimler taşımış, kimler himaye ediyor, çalışmalarına kimler sahip çıkıyor? Bu sorular, geçiştirilecek sorular değil'' dedi.

ASKER KİŞİLERİN SİVİL MAHKEMELERDE YARGILANMASI

CHP lideri Baykal, henüz sözkonusu belgeyle ilgili tartışmalar netlik kazanmamışken, yeni bir manzarayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Baykal, Adalet Bakanlığının, TCK'da değişiklik yapılması amacıyla hazırladığı bir tasarının komisyonda konuşulduğunu, tartışıldığını ve şekillendiğini, Parlamentonun tatile gireceği son günün, son saatlerinde konuyla ilgili Genel Kurulun müzakerelerine geçildiğini anımsattı.Komisyonda gerçekleşmiş olan metin üzerinden müzakereye geçildiğini kaydeden Baykal, şöyle devam etti:
''Birden bire dediler ki; iki önerge var. Önergelerin birisi sivil şahısların askeri mahkemelerde yargılanmasını engellemeye yönelik. CHP olarak biz buna destek veriyoruz. Bu konuda tereddüt yok. Kabul ediliyor. Diğer önerge de dil düzenlemesini sağlamaya yönelik. Müzakerenin son saatleri, bir oldu bittiyle Meclisten bir önerge geçiriliyor. Ertesi sabah kıyamet kopuyor.
Anlaşılıyor ki üstünde durulmayan, yeterince aydınlığa kavuşturulmayan, kapsamlı bir şekilde ne anlama geldiği ifade edilmeyip değerlendirilmeyen, alelacele Genel Kurulda dil düzenlemesi gibi geçirilen o önergenin, aslında, asker kişilerin, askeri nitelikli, askeri mahallerde işlenmiş suçlarının ağır cezalık olması halinde, sivil mahkemelerde görüşülmesini öngören, temel, önemli bir düzenleme. Türkiye'deki yargı sistemi bakımından olağan üstü önemli sonuçlar doğuracak bir düzenleme. Bu düzenleme, komisyonda tartışıldı mı, bilgi verildi mi, komisyon bu konuyu anladı mı? Bu düzenleme ile ilgili devlet kurumlarına bilgi verildi mi? 'Sizin yetki alanınızla ilgili düzenleme yapıyoruz, ne dersiniz' denildi mi, denilmedi. Fevkalade önemli düzenleme yapacaksınız, bununla ilgili devlet kurumlarına bilgi vermeyeceksiniz... TBMM'de yetkili organlara imkan ve zaman vererek değerlendirme şansı tanımayacaksınız. Gece yarısı bir önergeyle kamufle edilmiş laf cambazlığı ile aniden, bir tek kişinin bile Mecliste söz söylemesine fırsat vermeden, karara bağlayacaksınız.''

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.