Cumartesi 05.09.2009 00:00
Son Güncelleme: Cumartesi 05.09.2009 14:42

"Yol arkadaşınız olmayacağız"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Sayın Başbakan, bu yanlış yolculuğunuzda biz sizin yol arkadaşınız olmayacağız. Sizin zaten yeterince yol arkadaşınız var. Size bu yolculuğunuzda en kısa zamanda durum değerlendirmesi yapıp, tekrar kendinize yeni bir yol haritası çizmenizi tavsiye ediyorum'' dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, Aydın'ın ilçelerindeki çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere geldiği İzmir'e geldi. Geniş güvenlik önlemleri alındığı dikkati çeken Adnan Menderes Havaalanı'nda VİP girişine geçmek isteyenler için 3 ayrı kontrol noktası oluşturulduğu gözlemlendi.
''YENİ BİR ŞEYLER SÖYLEMEK GEREKİYOR''
Baykal, havaalanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Kürt açılımı diye başlayan, sonra mahcup bir şekilde Kürt lafı unutularak demokratik açılıma dönüştürülen, şaka yapar gibi milli birlik politikasına dönüştürülen politikayla ilgili yeni şeyler söylemek gerekiyor'' dedi. Söz konusu politikanın bir ayı aşan süredir konuşulduğunu ifade eden Baykal, şunları kaydetti:
''Bugün yarın politikanın kırkı çıkacak. 'Daha hiçbir somut sonuç vermedi' diyemem, hedef bile ilan edilmemiştir. Maalesef bu durum topluma çok ciddi zarar vermeye başlamıştır. Türkiye'yi derin bir kimlik sıkıntısı içine sokmaya başlamıştır. Ülkemiz etnik kimlik dayatmasına maruz kalmıştır. Bu tartışmalar bizi ayrıştıran, birbirinden uzaklaştıran, birbirinden kaygı duyan insanlar haline dönüştürmeye başlamıştır. Bu fevkalade sakıncalı bir gelişmedir.''
Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın demokratik açılım sürecindeki temaslara ve CHP ile de görüşebileceklerine ilişkin sözlerini kastederek, ''biz bu yanlış yolculuğunuzda sizin yol arkadaşınız olmayacağız. Sizin zaten yeterince yol arkadaşınız var. Size bu yolculuğunuzda en kısa zamanda durum değerlendirmesi yapıp, tekrar kendinize yeni bir yol haritası çizmenizi tavsiye ediyorum. İmralı'dan gelen yol haritası değil, size Anadolu'da Kürt kökenli insanların ezici çoğunluğunun da dahil olduğu, milyonlarca insanımızın arzu ettiği istikamette bir yol haritası içine kendinizi sokmanızı tavsiye ederim'' diye konuştu.
''TERÖRÜ ETKİSİZ KILMA YOLU, TOPLUMU ETNİK AYRIŞTIRMAYA TABİ TUTMAK DEĞİLDİR"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Arkasında kim var bilmediğimiz, nereye varacağını görmediğimiz, Türkiye'ye hangi zararları vereceğini şimdiden gözlemlediğimiz bu sürecin hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı Sayın Başbakan'ın bilgisine sunmak istiyorum'' dedi.
Baykal, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ''Hükümetin demokratik açılım politikasının hiçbir somut sonucu olmamasının Türkiye'yi çok ciddi rencide ettiğini, rahatsız ettiğini ve herkesi üzen gerilimler yaşanmasına neden olduğunu'' belirterek, Hükümetin de nereye varmak istediğini açıkça ilan etmediğini, bilinçli olarak işi belirsiz tuttuğunu savundu. Gelinen noktada, insanların yeniden durum değerlendirmesi yaptığını belirten Baykal, şunları söyledi:
''Hükümet önce 'Bu bir devlet politikası' demiştir. Bir süre sonra devletin bazı temel kurumlarının bu konudaki tutumunun, Hükümetin takdim ettiği gibi olmadığı ortaya çıkmıştır. Bugün bu politikanın arkasında kim var belli değil. Devlet politikası derken, bir takım kurumları kullanma anlayışının ortaya çıktığı görülmüştür. Sayın Başbakan, Başbakan sıfatıyla değil, Genel Başkan sıfatıyla DTP yönetimiyle görüşmüştür. Anlaştıkları açıklaması yansıtılmıştır. Ama bugün gelinen noktada DTP, dağ fare doğurdu değil, fare bile doğuramadı noktasına gelmiştir. İktidar ne yapacağını bilmiyor. Herkese yeşil ışık yakıp, herkesi tahrik ediyor, herkesi davet ediyor. Bilerek tavır takınma zorunluluğu ortaya çıkınca, tedirginlik kendisini gösteriyor. Başbakan yaptığı açıklamalarla, onun güvenirliği konusunda var olan kuşkuları daha da artırmıştır. Ne yapacak, ne yapmayacak belli değil. Her şey yapabilir, hiçbir şey yapmaz durumu da mümkündür. Böyle bir belirsizlik manzarası da vardır.''
Türkiye'nin çok sakıncalı bir etnik ayrışma baskısına maruz bırakıldığını savunan Baykal, şöyle devam etti:
''Başbakan'ın bizimle ilişki kurma ihtiyacı içinde olduğunu görüyoruz. Biz arkasında kim var bilmediğimiz, nereye varacağını görmediğimiz, Türkiye'ye hangi zararları vereceğini şimdiden gözlemlediğimiz bu sürecin hiçbir şekilde parçası olmayacağımızı Sayın Başbakan'ın bilgisine sunmak istiyorum. Sayın Başbakan yanlış bir yola çıkmıştır. Şu ana kadar Türkiye'ye çok ciddi zararlar vermiştir. Bizi bu yolculukta yol arkadaşı olarak bulamayacaktır. Yanlış politikadan büyük sıkıntı çekilmektedir. İmralı'dan gelecek düşünceleri, önerileri örtbas ederek, kamuoyunu eksik bilgilendirerek, yanıltmaya çalışarak, izlemekte olduğu bu sürece CHP'yi katamayacaktır. Bunu çok net şekilde bilmesi gerekiyor. Yapılması gereken şeylerle ilgili tekliflerimiz çok açıktır. Başbakanın derdi, sorunun çözümüne yardımcı olacak adımlar atmanın ötesinde görünmektedir. O konuda bizim belli mesafe içinde olmamız çok doğaldır.''
TERÖRÜN ETKİSİZ KILINMASI
Baykal, Türkiye'deki sorunun, yaşanmakta olan terörün nasıl etkisiz kılınacağına ilişkin olduğunu, iktidarın terörü demokratikleşme dediği bazı adımları atarak önleyebileceği umudunu taşıdığını belirtti. Terör konusunun ayrı, demokratikleşme konusunun ayrı olduğunu bildiren Baykal, şunları kaydetti:
''Terörü etkisiz kılma yolu, toplumu etnik ayrıştırmaya tabi tutmak değildir. Etnik ayrışmayla terör ancak teşvik edilebilir. Kürt kökenli vatandaşlarımızın ezici çoğunluğu, huzur, barış içinde yaşama kararındadır. Hükümet bu insanları yok sayarak, bu insanları Türkiye'de ayrıştırmayı amaçlayan dar grupları, bu insanların sözcüsüymüş gibi kabul ediyor. O talepleri karşılayıp terörü engelleyebileceği yanlışı içindedir. O insanların temsilcisi değildir PKK. Kürt kökenli insanlar, diğer kökenlere mensup insanlar gibi toplumun ayrılmaz parçasıdır. Birileri 'Siz ayrısınız' demeye başlıyor, onları o noktaya çekecek politikalar uyguluyor, bu politikalarda en büyük desteği iktidar bunlara veriyor. İstediği kadar 'Muhatap almam' desin. İstediği kadar teklifleri kamuoyundan saklasınlar. İş geliyor, 'Öcalan ne diyorsa, odur' noktasına. Onlar öyle diyor da Kürt kökenli vatandaşlarımız öyle mi diyor? Milyonlarca Kürt kökenli vatandaş kan dökmek mi istiyor? Kesinlikle hayır. Hükümet niye onları muhatap alıyor, niye o tuzağa düşüyor?''
BAYKAL, ERMENİSTAN'LA İMZALANAN PROTOKOLÜ DEĞERLENDİRDİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolü değerlendirirken, ''Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, acaba ABD Başkanı Obama'ya, bu protokolün herhangi bir şarta bağlı olmadan uygulanacağı konusunda bir değerlendirme yapmış mıdır, yapmamış mıdır'' diye sordu.
İzmir'de, Adnan Menderes Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunurken, Ermenistan açılımıyla ilgili olarak ''bir soru işaretine kamuoyunun dikkatini çekmek istediğini'' bildirdi. ''Ermeni açılımı esas itibariyle Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasını öngören ve ona bağlı olarak da ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla kurulacak komisyonların, ortak çalışma yapmasını öngören protokollerin imzalanmasıdır. Aslında 2 Nisanda imzalanmış olan protokol, eylül ayında açıklanmıştır'' dedi.
Ermenistan sınırının ''ne zaman ve niçin'' kapatıldığının önemli olduğunu kaydeden Baykal, şöyle devam etti:
''1991'de Ermenistan bağımsızlığını ilan edince Türkiye, bağımsızlığı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak sınırını o noktada açmıştır. Ermenistan o noktada da soykırım iddialarına sahip çıkıyor ve Kars Anlaşması'nı da tanımıyordu, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü kabul etmiyordu. Bütün bunları bilerek biz, sınırı da açtık, tanıdık da. Ne zaman kapattık? (Ermenistan) Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal etti. Bu işgal karşısında Türkiye, 'bunu kabul edemeyiz, hiç bir olağanüstü durum yokmuş gibi sürdüremeyiz' dedi ve o zaman sınırını kapattı. Bizim sınırımız Ermenistan, Azerbaycan'ı işgal ettiği için kapandı. Kafkaslar'daki toprak bütünlüğü bakımında da gözetilmesi gereken bir duyarlılığı yansıtmaktadır.''
Azerbaycan'ın, Türkiye'nin kardeş ülkesi olduğunu ve Türkiye ile çok ciddi çıkar bağlantıları bulunduğunu kaydeden Baykal, bazı önemli projelerin ortak yürütüldüğünü ifade etti.
''İŞGALİN KALDIRILACAĞI TAAHHÜDÜ YOK''
Protokolde de işgalin kaldırılacağına dair herhangi bir taahhüt bulunmadığını belirten Baykal, şunları söyledi:
''Karabağ sorunu zaman içinde halledilir, ama işgal var. İşgal kabul edilemez. Bunu da tek taraflı olarak biz söylemiyoruz. BM'nin kararları var. Bu işgale son verilmesi gerekiyor. Türkiye'nin, öyle anlaşılıyor ki, sınırları kapatma kararı Ermenistan'ı ciddi şekilde rahatsız etmiştir. Ermenistan arayış içine girmiştir. Türkiye ile ilişkilerini normalleştirme arayışlarına girmiştir. Demek ki önlem sonuç vermiş. Şimdi bunu değerlendirmemiz lazım. Nerede değerlendireceğiz? Ermenistan toprak bütünlüğümüzü tanıyor diye sevinip işgali görmezden gelmek olur mu? Türkiye'nin toprak bütünlüğüne yönelik başka ülkelerin de itirazları var. O itirazları önemsemiyoruz, bir reel tehdit teşkil etmiyor. Bizim için önemli olan fiili işgalin durdurulmasıdır.''
Ermenistan'ın işgali sona erdireceğine dair uluslararası herhangi bir belgede de taahhüdünün bulunmadığını kaydeden Baykal, şöyle konuştu:
''Başbakan, Azerbaycan Meclisinde, Bakü'de diyor ki, 'Karabağ sorunu çözülmeden' diyor, yanlış söylüyor. Karabağ sorununun çözülmesinden vazgeçtik, işgali sen hallet yeter. Karabağ sorunu zamanla çözülür. Bizim beklediğimiz işgalin sona ermesidir. 'İşgale son vermeden uygulamaya koymayacağız' dedi. İşin düğümlendiği nokta budur. Şimdi soruyorum: Bu protokol 2 Nisan 2009'da imzalandı. 7 Nisanda ABD Başkanı Obama buradaydı. 24 Nisanda da ABD Kongresinde soykırımla ilgili oylama söz konusuydu.
Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, acaba Türkiye ziyaretinde Obama'ya bu protokolün herhangi bir şarta bağlı olmadan uygulanacağı konusunda bir değerlendirme yapmış mıdır, yapmamış mıdır? Sayın cumhurbaşkanı, buradaki ziyareti sırasında herhangi bir şarta bağlı olmadan uygulama kararlılığında olduğumuzu söylemiş midir, söylememiş midir?
Sayın Başbakan, Meclis Başkanıyla konuyu paylaştı ve biz de Türk kamuoyu olarak protokolü eylül ayında öğrendik. Başbakan bunu ilan ederken, Azerbaycan Meclisindeki taahhüdünü de ifade etti. Başbakanın böyle bir anlayışı var. Cumhurbaşkanının anlayışı nedir? Başkan Obama'ya ne söylemiştir? Türk kamuoyu avutulmak, oyalanmak ve yanıltılmak istendiği için mi acaba hiçbir belgede yer almayan taahhüt, resmiyet kazanmayan taahhüt sanki varmış gibi ifade ediliyor.''
Türkiye'nin ciddi bir ülke olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, verdiği sözün arkasında duracak tutarlılığa ve cesarete sahip olması gerektiğini sözlerine ekledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.