Cuma 11.09.2009 00:00
Son Güncelleme: Cuma 11.09.2009 16:22

Topbaş'tan CHP'ye yaylım ateşi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte yaşanan selden dolayı sorumlu, suçlu aramanın doğru olmadığını ifade ederek, ''İşin başında olan birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır. Tüm yönetimde bulunan herkes bu öz eleştiriyi yapmak zorundadır'' dedi.
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ve diğer bürokratlarla birlikte düzenlediği basın toplantısında, kentin 2 gün üst üste sele maruz kaldığını, bu akşam için de uyarılar yapıldığını belirterek, ''Umudumuz, inşallah halkımız, bizler de tedbirli olarak bu sıkıntıları bir daha yaşamayız'' dedi.
Yaraların sarılacağını vurgulayan Topbaş, İstanbul gibi bir kentte yaşam alanlarının geçmişten günümüze kadar gelen düzenlemelerinde bazı sıkıntı ve problemler olabileceğini bildirdi.
Topbaş, ''Bu olayda suçlu ve suçlular arama gibi bir tabir kullanmak istemiyorum. İşin başında olan birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır. Tüm yönetimde bulunan herkes bu öz eleştiriyi yapmak zorundadır. Çünkü halkın önünde yönetimde bulunanlar olarak bizler problemleri daha dikkate almamız gerekiyor'' diye konuştu.
Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde ilgili bakanlar ve bürokratlarla toplantı yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:
''Toplantı sonucunda kısa, orta ve uzun vadede ve acil önlem planları yapıldı ve karara bağlandı. Bu çerçevede çalışmalar sürdürülmekte. Belki biraz acımasız olacağız, bazılarının canı yanacak, kimse kusura bakmasın. Gereken soruşturmaların başlatılması talimatını verdik. İstimlak gereken yerlerde istimlak, bodrum katlarının etkileneceği noktalarda bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirler alınacak. Dere yatakları, etkilenme alanlarının üzerindeki bütün çalışmaları sürdüreceğiz ve istimlak gibi gereken çalışmaları yapacağız. Özellikle bu konuda medya ve yargıdan destek bekliyorum. Çünkü istimlak ile ilgili gittiğimiz kararlarda yürütmeyi durdurma kararları alınmakta. Bunu aşmanın yolu seri kararlar alabilmekte.''
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz'' dedi.
Topbaş, AKOM'da düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'daki olayın benzerinin dünyada da yaşandığını ifade ederek, afet öncesi alınacak tedbirlerin önemini anlattı.
''Ekipman konusunda yetersiz kalındı'', ''Çatılarda kalan insanlar kurtarılamadı'' denilemeyeceğini belirten Topbaş, bölgede 1225 personel ve 406 büyük araçla kurtarma işlemi yapıldığını, dün Selimpaşa'da 100 civarında aracın denizden çıkarıldığını ifade etti.
Bu sıkıntının yaşanmaması veya daha az hasarla nasıl atlatılacağı sorusunu kendilerine sorduklarını dile getiren Topbaş, uyarılarda, konuşlanmada bazı eksiklikleri olduğunu söyledi. Topbaş, ''Basın Ekspres Yolu yapılırken, Ayamama Deresi dikkate alınarak ve yol dere yatağı üzerinden geçirilirken, sağındaki solundaki Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece tepelerinden gelecek yağmurları denize aktaracak kanallar düşünülmedi diye sesli düşünmek istiyorum'' diye konuştu.
Siyasetçilerin bu tür olayları siyasi ranta çevirme adına adımlar attıklarını ifade eden Topbaş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile diğer muhalefet partilerinden ''geçmiş olsun'' demelerini ve destek vermelerini beklerken ''siyasi rant sağlama çabasında oldukları''nın görüldüğünü anlattı. Topbaş, ''Biz 16 yıldır görevdeyiz ama kendileri de 44 yıl bu görevde bulundular. 44 yılda yapılanlar ve 44 yıldaki tahribatlarla bizim 16 yıldaki yapılanlar bir değerlendirme yapılsın'' dedi.
İstanbul'daki tır parklarının 4 tanesinin ruhsatı olduğunu, bunların CHP'li belediye döneminde Küçükçekmece Belediyesi'nce verildiğini, 1 tanesinin de DSP döneminde verildiğini belirten Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Osmanlı Parkı'nı ''Burada tır parkı olmaz'' diyerek 19 Şubat 2009 tarihinde mühürlediğini kaydetti.
Topbaş, TEM Otoyolunun yapıldığı 1985-1986 yıllarında vadinin getireceği yağmur sularını alacak menfezlerin dar yapıldığını ifade ederek, yaşanan olayda bunların yetersiz olduğunun görüldüğünü söyledi. Tır parklarının olmaması gerektiğini, planlarında olmadığını dile getiren Topbaş, ''İSKİ'nin verdiği değerlendirmelere göre 80 bin ton su barındıran su göletinin, su topu gibi patlaması burayı tetikledi'' dedi.
Bazı örnekler vererek CHP döneminde yapılanları eleştiren Topbaş, ''Aslında onlar da yanlış yaptı, bizim yapmamız normal demek istemiyorum. Burada hepimizin suçları var, eksikleri var ve bunları da gidermek zorundayız ve bununla ilgili ciddi tedbirler alacağız'' diye konuştu.

PLANI İPTAL ETTİRENLERE DAVA AÇILACAK

Topbaş, 2005 yılında Silivri merkezindeki Boğluca Deresi'nin şehir içinden geçen kısmının problem olabileceğini ifade ettiğini, derenin ıslahı ve genişletilmesi için çalışma başlattıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
''Mimar Sinan bunun üzerine 4 gözlü köprü yapmış, 2 gözünü çıkarmışlar. Sinan'dan daha akıllı bunlar. Geçemeyen su sel olayını oluşturdu. Gidermek adına bu bölgede bir çalışma yapmamız gerektiğine karar verdik. Maliyeti 50 milyon lirayı aşacak bir rakama rağmen düşündük. 1/5000, 1/1000'lik planlara işledik. Bu planları CHP örgütü yargıya götürdü. 2007'de yürütmeyi durdurma aldı, 2008'de planı iptal ettirdiler. Bilirkişinin verdiği İSKİ'nin öngördüğü 25 metrelik koruma bandı yerine 7 metre yeteceğini açıkladı. Şimdi bu bilirkişi oradaki sel baskınının cevabını versin. İSKİ, planları iptal ettirenlere dava açacak. Burası siyasi taleplere kurban gitti. Bu planı hayata geçirseydik, Silivri'deki sel olayı Boğluca Deresi'nden dolayı yaşanmayacaktı.''
Silivri'de CHP tarafından toplu konut alanı olarak ilan edilen Yenimahalle'nin dere yatağı olduğunu anlatan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Siyaset yapılıyor. Siyasetin de altında insanlarımız eziliyor. Siyasetler bir tarafa bırakılmalı. Siyaset seçim sathında olur ama seçim sathı dışında muhalefet ve diğer siyasi partiler iktidara destek vermeli. Yanlışlar olunca ikaz etmeli. Medeniyet bunu gerektirir, doğrularda da destek olmak lazım. Beklentim şu bugün biz yarın başkaları yönetimdeyiz, sorumluyuz. Bu sorumluluğu kabul ediyorum ve bekliyorum ki, tüm siyasi partiler bu tavırlarını geride bıraksınlar. Burada siyasi rant yoktur, günahtır, yazıktır. Yani dumanlı havayı beklemek hoş değil.''
''AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN'' İSTEMİNE TEPKİ

Kadir Topbaş, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi istemine de tepki göstererek, ''Kalkıyor siyasi partiler 'Bu bölgeleri afet bölgesi ilan edelim' diyorlar. Ne demek afet bölgesi biliyor musunuz? Tamamen yaşamdan arındırmak demek. Söylediğinizi bir duyun bakalım. 'Islah edilsin, düzeltilsin, yasal düzenleme yapılsın, yanınızda oluruz' demiyorlar. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkarılmasını istedik, ama halen çıkmadı. Türkiye'de siyaset başka şey. En büyük menfaat. Siyasetin menfaatine bürünenler başka bir şey görmüyorlar'' diye konuştu.
Topbaş, daha radikal ilerleyeceklerini ifade ederek, yargıdan destek beklediklerini tekrarladı.
''Bunları ciddi ikaz olarak alıyoruz, gerekli çalışmaları yapacağız'' diyen Topbaş, DSİ ve İSKİ'nin yoğun dere ıslahı çalışmasına başlayacağını, istimlak ve havzalarla ilgili problemleri çözme adına çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
Ayamama Deresi üzerindeki bazı fabrikalar ve sanayi tesislerinin, derenin bazı yerlerini bahçelerine kattıklarını, dereyi daralttıklarını anlatan Topbaş, ''Dereler ve yağmur suları kendi istediği gibi akarken, insanoğlu 'benim istediğim gibi akacaksın' demiş. Dereler, 'Hayır, ben senin istediğin gibi akmam, dinlemem' diyor'' dedi.
Topbaş, ''Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp, geçeceğiz. Kimse kusura bakmasın. Yargıya gitsinler, yargı da onların lehine karar versin, biz de yargılanalım. Buna biz gönülden razıyız, işimizi net olarak yapacağız'' diye konuştu.
Kadir Topbaş, meteorolojinin bu gece yarısı yağış dalgasının geleceğini ve yarın daha etkin olacağı yönünde bilgi verdiğini belirterek, bodrum katlarda bulunulmaması, su baskını olan yerlerde şalterlerin indirilmesi uyarısında bulundu.Anadolu ve Avrupa yakasında ekiplerin konuşlandığını belirten Topbaş, ''Ümit ediyorum bu sıkıntılar bir daha olmaz'' dedi.
GÜRSEL TEKİN'DEN JET YANIT
Öte yandan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, sel felaketinde 13 kişinin hayatını kaybettiği İkitelli'deki tır parkı ile ilgili olarak ''Bu TIR parkı kimin? Bu dere yatağındaki TIR parkına kim izin verdi?'' diye sordu.Tekin, partisinin il başkanlığında, İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın da katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, ''yaşanan sel felaketinden dolayı İstanbul'u yönetenlerin çaresizlik içinde olduğunu'' öne sürdü.
''Silivri ve Çatalca'da felaketin hemen ardından incelemeler yaptıklarını, ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer ilgilileri orada göremediklerini'' iddia eden Tekin, ''Kadir Topbaş'ın 36 saat sonra ortaya çıktığını'' görüşünü savundu. Tekin, taşan Ayamama Deresi ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Derenin intikamı ağır oldu'' sözlerini eleştirerek, ''Başbakan'ın bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını'' söyledi. Tekin, ''dere yatağındaki binaların TOKİ'ye ait olduğunu'' da iddia etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın ''CHP'nin, bölgedeki kentsel dönüşümü açtığı davalarla engellediği'' görüşünü savunduğunu ifade eden Tekin, ''dere ıslahı ile ilgili Silivri'de bir tek dava açmadıklarını, aksinin ispatlanması halinde istifa etmeye hazır olduğunu'' bildirdi.
Dere yatakları ve su havzalarında 24 bin kaçak yapının olduğunu öne süren Tekin, ''İSKİ Genel Müdürü bu konuda '1997'de ben uyardım' diyor. Kimi uyardı? CHP'yi mi uyardı?'' diye sordu.
Topbaş ve belediye yönetimin eleştiren Tekin, ''sel sularında 13 kişinin yaşamını yitirdiği TIR parkının ruhsatının da yeni olduğunu'' söyledi. ''Bu TIR parkı kimin? Bu dere yatağındaki TIR parkına kim izin verdi? Dere ıslahını hangi firma yaptı?'' diye soran Tekin, ''parka ruhsatın 16 yıl önce CHP'li belediyenin verdiğinin'' söylendiğini ifade ederek, bir bağımsız kurul oluşturularak İstanbul'da 16 yıl önce kimin suçu varsa tespit edilmesi çağrısında bulundu.Tekin, son olarak, Bostancı Deresi üstünde rezidans ve Kadıköy Kurbağalı Dere'de üstünde büyük bir otele imar izni verildiğini öne sürdü.Dere yatakları ve su havzalarına yapı ruhsatı verildiğini ileri süren Tekin, ''Devlet kendi eliyle katliam yapar mı?'' dedi.
-''ÜZERİNDE 'KAMER TIR PARKI' YAZIYOR''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tekin, CHP'li belediyelerin tır parkına 5 ayrı ruhsat verdiği yönündeki iddialar konusunda ''15 yıl önce orada kuş uçmuyordu. Bir tek yerleşim alanı yok. Kim yaptıysa sorumlusu derhal çıkarılsın. Başbakan ile ne bağlantısı var?'' diye konuştu.
''Tır parkının sahibinin Cihan Kamer olduğunun öne sürüldüğü'' söylenmesi üzerine, Tekin ''Evet. Üzerinde 'Kamer TIR Parkı' yazıyor'' dedi.
Bir gazetecinin ''CHP'li belediye başkanının partisinden bu dere yatağına verdiği ruhsatlar sebebiyle partiden atıldığını'' ifade ederek, Tekin'in bu konu üzerinden siyaset yapılması hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Tekin, bu 16 yıl içinde yasaların ve ruhsatların değiştiğini belirterek ''Sen şimdi o dönemki suça ortak mı oluyorsun? Birileri suç işlemişse sen neden suça göz yumdun?'' diye sordu.
Tekin, Topbaş'ın vatandaşlardan özür dilemesini de istedi.

DÜNDEN BAŞLIKLAR:
* "DERENİN İNTİKAMI AĞIR OLUR"
* İSTANBUL VE ANKARA İÇİN ALARM
* MİNİBÜSTEN KURTULAN KADIN ANLATIYOR
* SELDEKİ ÖLÜM VE YAĞMAYA SORUŞTURMA
* BASIN EKSPRES YOLU ULAŞIMA KAPALI
* İSTANBUL'DA SU BASKINLARI

09 EYLÜL'DEN BAŞLIKLAR:
* SERVİS MİNİBÜSÜNDE 7 KADIN ÖLDÜ
* İKİTELLİDE YAĞMA
* TEM NEHRİ
* İKİTELLİDE SÜRÜCÜLER KURTARILMAYI BEKLİYOR
* METEOROLOJİDEN YAĞIŞ ALARMI

* ERDOĞAN'DAN İSTANBUL'A 2 MİLYON TL
* İKİTELLİ YOLU ULAŞIMA KAPANDI
* SELDE NELER YAPILMALI
* SEL SİGORTADA EK TEMİNATTIR
* ERDEK VE BANDIRMA'YA UYARI
* SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN UYARI
* İŞTE KAPALI OLAN YOLLAR
* TUZLA'DA SU BASKINI
* İNSANOĞLU ÇARESİZ KALIYOR
* KIZILAY ALARMDA
* SEL MEZARLIKTAKİ CESETLERİ GÖTÜRDÜ
* SEL FELAKETİ BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.