Helva tarifleri
Kağıt Helva Pastası
Malzemeler
5 adet kağıt helva
1 paket pasta kreması (sade)
Üç buçuk su bardağı süt
1 paket krem şanti
Süslemek için:
1 çay bardağı üzüm
1 çay bardağı nar
Kağıt Helva Pastası Yapılışı
İKİ buçuk su bardağı sütü bir kaba alıp üzerine pasta kremasını ekleyin. Üzerindeki tarife göre çırparak kremayı hazırlayın. Bir adet kağıt helvayı servis tabağına koyup üzerine pasta kreması sürün. Kalan kağıt helvaların arasına krema sürerek üst üste dizin. Krem şantiyi 1 su bardağı sütle çırpıp pastanın en üstünü ve kenarlarını sıvayın. Nar ve üzüm taneleri ile süsleyin. Buzdolabında 1 saat bekletip, dilimleyerek servis yapın.
Helva tarifleri
Helva-i Hakani
Malzemeler
3 su bardağı süt
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı badem
150 gram tereyağı
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı pirinç unu
Yarım su bardağı buğday nişastası
Bir buçuk su bardağı kaymak
Servis için: Kaymak ve kıyılmış badem
Helva-i Hakani Yapılışı
SÜT ve tozşekeri kaynatın. Ayrı bir yerde bademi suda dinlendirip, kabuklarını soyun ve blenderden geçirin. Tereyağını tencere alıp, köpürtmeden eritin. Un, pirinç unu ve nişasta ekleyip, kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Badem ekleyip, 25 dakika kavurun. Sütlü karışımı ilave edip, karıştırmaya devam edin. Sütü çekince ocaktan alıp, tencerenin üzerini temiz bir bezle kapatın. 20 dakika dinlendirin. Kaymak ekleyip karıştırın. Servis tabaklarına pay edip, üzerlerine kaymak yerleştirin. Kıyılmış badem serpip servis yapın.
Helva tarifleri
Fıstıklı İrmik Helvası
Malzemeler
150 gram tereyağı (10 çorba kaşığı)
1 su bardağı irmik
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
150 gram tozşeker
Şerbeti için:
2/3 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı süt
Fıstıklı İrmik Helvası Yapılışı
Şerbet için, tencerede şeker ve sütü sürekli karıştırarak kaynatın ve tencereyi ateşten alın. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmikle, fıstıkları ekleyip ateşi iyice kısın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, fıstıklar iyice pembeleşene dek kavurun. Şerbeti tekrar kaynatın ve kaynar olan irmik karışımına ekleyin. Bir kere karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, irmik şerbetini tamamen çekene kadar pişirin. Şerbeti iyice çekilince, şekeri serpip bir daha karıştırın. Ateşi kapatıp, helvayı demlendirin.
Helva tarifleri
Pekmezli Un Helvası
Malzemeler
İki buçuk su bardağı pekmez
2 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı un
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı dövülmüş antepfıstığı
Pekmezli Un Helvası Yapılışı
Tereyağını geniş bir tavada eritin. Fıstıkları rengi dönene kadar kavurun. Unu ekleyip 15-20 dakika tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Diğer taraftan ayrı bir kapta pekmez, tozşeker ve suyu karıştırın. Pembeleşmeye başlayan una ilave edip karıştırın. Helva suyunu çekmeye başlayınca tahini ekleyin. 5 dakika daha pişirin. Kaşıkla şekillendirerek tabağa alın. Üzerine antepfıstığı serperek servis yapın.
Aşçının notu: Pekmezli un helvasını arzunuza göre kıyılmış fındık, badem ya da cevizle de süsleyerek ikram edebilirsiniz.
Helva tarifleri
Dondurmalı Kağıt Helva
Malzemeler
Yarım kâğıt helva
1-2 top kaymaklı dondurma
20 gram bitter çikolata
1 çorba kaşığı file antepfıstığı
Bir tutam kakaolu pişmaniye
Dondurmalı Kağıt Helva Yapılışı
YARIM kağıt helvayı ikiye ayırıp, arasına dondurma koyun. Kâğıt helvayı, benmari usulü eritilmiş bitter çikolataya batırın. File fıstık ve kakaolu pişmaniye ile süsleyerek servis yapın.
Helva tarifleri
Haspirli Helva
Malzemeler
1 çorba kaşığı haspir
2 su bardağı sıcak su
250 gram tereyağı
4 su bardağı un
1 su bardağı süzme bal
Süslemek için:
1 çay bardağı file antepfıstığı
Haspirli Helva Yapılışı
BİR çorba kaşığı haspiri sıcak suda ıslatın. Tereyağını tencerede eritip, unun rengi dönene dek kavurun. Haspiri tencereye yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. Helva göz göz olana dek karıştırmaya devam edin. Bal ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp, kapağı kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Dilediğiniz şekilde bir kalıba hafif bastırarak yerleştirin. Ters çevirip çıkarın. Dilimleyip, antepfıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Helva tarifleri
Vişneli Helva
Malzemeler
1 su bardağı vişne suyu
1 su bardağı vişne tanesi
200 gram tereyağı
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
2 su bardağı tozşeker
Vişneli Helva Yapılışı
TEREYAĞINI eritip, un ekleyin. Pembeleşene dek karıştırarak kavurun. Unu ikiye bölün. Bir parçasına süt ekleyip karıştırın. Sütü çekince, 1 su bardağı tozşeker ilave edip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Diğer tenceredeki una vişne suyu ekleyip karıştırın. Vişne suyu çekince kalan 1 su bardağı tozşekeri ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. 5 dakika dinlendirip dilediğiniz şekilde kalıba bir kat sade bir kat vişneli helva yerleştirin. Kalıptan çıkarıp dilimleyin. Vişne ile süsleyin. Dondurma ile servis yapın.