Yemeklere tat, vücuda sıhhat: Zeytin
ZEYTİNLİ KEK
Dört adet yumurtayı iyice çırpın. 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı yoğurt, 3 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, yarımşar su bardağı çekirdekleri ayıklanıp kıyılmış siyah ve yeşil zeytin, rendelenmiş yarım havuç, yarım su bardağı dövülmüş ceviz, 4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 3 dal kıyılmış biberiye ekleyip iyice karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Harcı, yağlanıp unlanmış baton kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, bir bıçakla kıvamını kontrol ederek, yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Yemeklere tat, vücuda sıhhat: Zeytin
ZEYTİNLİ PİYAZ
Çekirdekleri ayıklanıp dilimlenmiş 10 adet yeşil zeytin, 10 adet siyah zeytin, kıyılmış 4 dal taze soğan, kıyılmış yarım demet maydanoz ve 1 su bardağı iri dövülmüş cevizi derin bir kapta harmanlayın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tuz ilave edip yeniden harmanlayın. Servis tabağına alıp, üzerine 1-2 çorba kaşığı nar ekşisi gezdirin ve servis yapın.
Yemeklere tat, vücuda sıhhat: Zeytin
ZEYTİN PÜRELİ LAVAŞ SARMA
1 adet lavaş ekmeğini düz bir zemin üzerine yayın. Çekirdekleri Yemeklere tat, vücuda sıhhat kirdekleri ayıklanmış 15-20 adet siyah zeytini blenderden geçirip püre haline getirin. Lavaş ekmeğinin üzerine sürün. Yarım közlenmiş biberi, kibrit çöpünden daha ince olacak şekilde uzunlamasına kesin. Lavaş ekmeğinin bir ucuna yerleştirin ve rulo şeklinde sarın. İki parmak genişliğinde kesip servis tabağına yerleştirin. Dilerseniz süzme yoğurtla servis yapın. Aşçının notu: Zeytin püresi yerine, hazır zeytin ezmesi de kullanabilirsiniz.
Yemeklere tat, vücuda sıhhat: Zeytin
ZEYTİNLİ TAVUK SOTE
İki adet tavuk göğsünü yapışmaz yüzeyli tavaya alın. Suyunu salıp çekene dek soteleyin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip, hafif kızarana dek sotelemeye devam edin. Yarımşar su bardağı siyah ve yeşil zeytin, 6-7 adet kiraz domates, 1 çay kaşığı kekik ve 2 adet defne yaprağı ekleyip hafifçe karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Tavanın kapağını kapatıp, 5 dakika pişmeye bırakın. Defne yapraklarını içinden alın. Servis tabağına koyup sıcak olarak servis yapın.
Yemeklere tat, vücuda sıhhat: Zeytin
YEŞİL ZEYTİN ÇORBASI
Bir buçuk su bardağı çekirdekleri ayıklanmış yeşil zeytini blenderden geçirin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı unu tencerede iyice kavurun. Hızlı hareketlerle karıştırarak 1 su bardağı soğuk su ekleyin. 3 su bardağı sıcak su ilave edip iyice karıştırın. Zeytin ekleyip karıştırmaya devam edin. 1 su bardağı krema ve 1 çorba kaşığı pulbiber ilave edin. 1-2 dakika sonra ocaktan alıp servis yapın. Aşçının notu 1: Kavrulmuş una su eklerken çok hızlı hareketlerle karıştırmalısınız. Aksi takdirde unda topaklanma olur. Bu topaklanmayı gidermek için, tel süzgeçten karıştırarak geçirmeniz yeterli olacaktır.
Aşçının notu 2: Zeytin belirli bir tuz oranına sahip olduğundan çorbaya tuz eklerken dikkat etmelisiniz.
Yemeklere tat, vücuda sıhhat: Zeytin
ZEYTİNLİ BULGUR SALATASI
Haşlanmış 1 su bardağı iri bulguru derin bir kaba alın. Üzerine 10’ar adet çekirdekleri ayıklanmış yeşil ve siyah zeytin ekleyin. Yarım su bardağı haşlanmış mısır ve 1 adet incecik halka doğranmış havuç katıp, harmanlayın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edip, yeniden harmanlayın. Servis tabağına alın. Üzerine 3-4 adet kapari serpiştirip servis yapın.