Yıllar öncesinden süzülüp günümüze ulaşan sirke; yiyeceklere değişik tatlar vermekle beraber sağlıkta, cilt güzelliğinde ve ev temizliğinde de kullanılır. Her derde deva sirkeyi biraz daha yakından tanımak, ve evde kendi sirkenizi yapmak isterseniz haberimize göz atabilirsiniz.

Her medeniyet değişik meyve-sebze ve tahıllardan kendi usullerince sirke yapmış ancak sirkeleşmenin ne olduğunu çok sonraları keşfetmiştir. Eski Yunan, Mısır ve Romalılar zamanında yemekleri ve taze otları tatlandırmak için kullanılmış. Daha sonraları ise sirkenin, Ortaçağda dezenfektan özelliği keşfedilmiş ve Avrupa'yı saran salgın hastalıklara karşı mikrop öldürücü ilaç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla hem doğal tatlandırıcı hem dezenfektan hem de lezzet verici olarak da tüm dünyaya yayılmıştır. İşte evinizin hemen her yerinde kullanabileceğiniz sirkenin marifetleri…

MUTFAKLARDA SİRKE...

Uzun yıllar önce keşfedilen sirke; salatalarda sos olarak, çorbalarda, turşu yapımında, yemeklerde çeşni vermek için kullanılır. Bu marifetli iksir; tavuk, balık, et yemekleri ve dondurma yapımında da kullanılır. Sirkede bekletilen etler, pişirildiğinde hem daha yumuşak olur, hem de etin lezzeti artar. Sebze ve meyvelerdeki mikroorganizmaların temizlenmesi için sirkeli su yaparak, 6 dakika bekletip, durularsanız sebze ve meyveleriniz tertemiz olur. Ayrıca yumurta pişirirken haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı sirke ilave ederseniz, yumurtaların çatlamasını önlemiş olursunuz.

EVLERDE SİRKE...

Renkli giysileri sirkeli suyla sildiğinizde giysilerin renkleri canlanır. Halıları silerken suya 1 su bardağı sirke ilave ederseniz renklerinin solmasını önlemiş olursunuz. Koltuk ve halılarda oluşan lekeleri sirkeli suyla çıkarabilirsiniz. Paslanmış yüzeyleri sirkeli suyla ovduğunuzda pasların çıktığını göreceksiniz. Cam ve bakır aksesuarları sirkeli suyla silerek parlatabilirsiniz.

ELMA SİRKESİ YAPIMI

Tatlı ve olgun elmaları ezerek suyunu çıkarın. Geniş ağızlı cam bir kaba alın. Temiz bir tülbentle kabın ağzını kapatın. Güneş ışığından uzak, loş bir yerde ortalama 20-30 derece sıcaklıkta saklayın. Günde bir kez karıştırın. Sirke kokusu almaya başladıktan sonra her gün tadına bakın. Seçilen elma türüne göre 3-6 hafta içinde sirkeniz olacaktır. Olduğunda, tülbentten geçirerek, meyve kalıntıları arınana kadar süzün. İnce uzun şişelere alarak loş ve güneş ışığı almayan bir yerde saklayın. Doğal sirkeler rafine olanlara oranla daha bulanık olacağından sirkeniz hafif bulanık olacaktır.

SİRKENİN SAĞLIĞA FAYDALARI…

  • Vücut için çok değerli vitamin, mineral, enzim ve aminoasitler içeren sirke, kalsiyumun verimli kullanılmasını sağlayıp, kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.
  • Yüksek tansiyondan korur. Ateş düşürücüdür. Çeşitli kokulu otlarla karıştırılıp gargara yapıldığında, yaraların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Kolesterolü düşürür. İçeriğindeki doğal asit ve enzimler kanın sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
  • Soğuk algınlığı, bronşit ve boğaz enfeksiyonlarında, buğusu yapıldığında veya içildiğinde hastalığın ilerlemesi önlenir.
  • Sirkede bulunan A vitamini cildin yaşlanmasının önler. B1 ve B2 vitaminleri sinirleri yatıştırıp, enerji verir. C vitamini kılcal damarları koruyarak, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • 40 kalori içerdiğinden zayıflamak isteyenler içinde ideal bir besindir. İçeriğinde bulunan "Pektin" maddesi sayesinde midede asit derecesini artırarak proteinlerin sindirimini kolaylaştırır.
  • Cildin derinlemesine temizlenmesinde etkin rol oynar.
  • Saçların parlaklığını artırmak için durulama suyuna sirke katıldığında saçların matlığını giderip, parlamasını sağlar.