KİRAZA DAİR

Bulunduğu bölgeye ve çeşidine göre nisan sonu ile temmuz başı arasında olgunlaşan kirazın kırmızı, bordo, alacalı ve sarı-pembemsi renklerde çeşitleri bulunmaktadır. Meyvesi iri, rengi kırmızı olan ve uzun süre dayanabilen napolyon çeşidi, halk arasında en çok tercih edilen kiraz türüdür. Buna rağmen 2-4 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Meyvesi oldukça iri olan bordo renkli çeşide "bing", orta irilikte, ince sarı üzerine kırmızı alacalı renktekine "karabodur", eti krem renginde olan çeşide ise "dalbastı" denilmektedir. Ülkemizde daha çok kuzey bölgelerde, kıyılara yakın kesimlerde ve İç Anadolu bölgesinin vadilerinde yetişir. Mutfakta, özellikte pastacılıkta kullanılan kirazdan komposto, meyve salatası, dondurma, tart, sufle, kek, puding, likör ve mayalandırılan kiraz suyuyla kiraz şarabı yapılır. Mevsimden dolayı kışın bulunamayan kiraza alternatif yapılan kiraz şekerlemesi ise pasta süslemelerinde yaygın olarak kullanılır. Av etleri yanında çeşni olarak sunulan kiraz düşük kalori değeriyle aynı zamanda diyet yapanların sofralarından da eksik olmaz. Daha çok taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da değerlendirilir. Satın alırken özellikle temiz görünümlü, parlak vehasarsız olanları tercih edilmelidir.

VİTAMİN HAPI NİYETİNE…

Diş çürüklerini engelleyen, yapısındaki bol miktarda fosfordan dolayı sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlayan kiraz, aynı zamanda idrar söktürücü ve böbrek dostudur. Kirazın meyvesi kadar çiçeği, sapı, çekirdeği ve yaprağı da tedavi amaçlı kullanım alanı bulur. Romatizma, gut, eklem kireçlenmesi ve damar sertliği tedavisinde de faydalanılan kiraz, vücuttaki fazla suyun atılmasıyla zayıflamada başrol oynar. Özellikle bayat yemeklerin yarattığı rahatsızlıklara dahi iyi geldiği söylenir. Fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmelerde karaciğerin yükünü hafifletmesi de bir diğer özelliğidir. Tüm bu yararlarına karşın, yüksek tansiyon sorunu olanlar ile bağırsakları zayıf olanlar kirazı dikkatli tüketmelidir. Yapısında bulunan A vitamini ile tam bir göz dostudur. Ayrıca kirazda bulunan 'levüloz' adlı şeker kolay sindirilebildiği için şeker hastaları da rahatlıkla yiyebilir.