Pazar 30.05.2010 00:00
Son Güncelleme: Pazar 30.05.2010 19:38

Türkiye'de zafer Hamilton'ın

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde Vodafone McLaren Mercedes ''duble'' yaparken Lewis Hamilton birinci, Jenson Button ise ikinci oldu.

İstanbul Park Pisti'nde 58 tur üzerinden yapılan yarışta, İngiliz Lewis Hamilton birincilik kürsüsüne çıktı. Hamilton'ın takım arkadaşı İngiliz Jenson Button ikinci olurken, yarışa pole pozisyonda başlayan Red Bull Racing'in Avustralyalı pilotu Mark Webber ise üçüncü sırayı elde etti.

HAMILTON'A KUPASINI MALİYE BAKANI ŞİMŞEK VERDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde birinci olan Vodafone McLaren Mercedes'in İngiliz pilotu Lewis Hamilton'a kupasını, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi.
İstanbul Park Pisti'nde 58 tur üzerinden düzenlenen yarış sonrasında yapılan kupa töreninde Bakan Şimşek, Hamilton'a kupasını verirken, ikinci olan Vodafone McLaren Mercedes'in İngiliz pilotu Jenson Button'a Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, üçüncü olan Red Bull Racing'in Avustralyalı pilotu Mark Webber'e ise Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu kupalarını takdim etti.
Kupa töreninden sonra pilotlar büyük bir sevinç yaşarken, şampanyalar patlatıp podyuma çıkmalarını kutladılar.
YARIŞA DAMGASINI VURANLAR
Formula 1'in 7. ayağı olan Türkiye Grand Prix'sinde Vodafone McLaren Mercedes pilotları ''duble'' yaparken, yarışa damgasını, ilk iki sırada bulunurken birbirlerine çarpan Red Bull Racing pilotları vurdu.
40. turda Red Bull Racing'in Alman pilotu Sebastian Vettel büyük bir hata yaparak, hem yarış dışı kaldı hem de takım arkadaşı Avustralyalı Mark Webber'i liderlikten etti.
İki Red Bull pilotu 1 ve 2. sırada giderken 40. turda 12. viraj öncesindeki düzlükte 2. sıradaki Vettel, takım arkadaşına atak yaptı. Bu sırada iki araç birbirine çarpınca pist dışına çıktılar. Vettel'in aracında büyük hasar oluşurken, Webber ise yarışa devam etti. Ancak lider durumda olan Webber, bu kaza sonucunda 3. sıraya geriledi.
Vettel, yarış dışı kalırken, Webber ise pite girip ön kanadını ve lastiklerini değiştirdikten sonra yarışa devam etti. Ancak Webber, pitten çıktığında ilk iki sıradaki Vodafone McLaren Mercedes pilotlarının bir hayli gerisinde kaldı.
Bu kazanın ardından Hamilton ilk, Button ise ikinci sıraya yükseldi. Yarış da Hamilton'un birinciliği ile sonuçlanırken, Button ikinci, Webber ise ancak üçüncü olabildi.
LEWIS HAMILTON 1.28.47.620'LİK DERECESİYLE BİRİNCİ OLDU
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde ilk sırayı elde eden Vodafone McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton, 1.28.47.620'lik derece elde etti.
İstanbul Park Pisti'ndeki 58 turluk yarışta ikinci olan Jenson Button 1.28.50.265, üçüncü Mark Webber ise 1.29.11.905'lik derece yaptı.

DERECELER

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde pilotların sıralaması ve dereceleri şöyle oluştu:.
Pilot Ülkesi Takım Süre
--------------- --------- -------- -----------
1-Lewis Hamilton İngiltere McLaren Mercedes 1.28.47.620
2-Jenson Button İngiltere McLaren Mercedes 1.28.50.265
3-Mark Webber Avustralya Red Bull Racing 1.29.11.905
4-Michael Schumacher Almanya Mercedes GP 1.29.18.730
5-Nico Rosberg Almanya Mercedes GP 1.29.19.886
6-Robert Kubica Polonya Renault 1.29.20.444
7-Felipe Massa Brezilya Ferrari 1.29.24.255
8-Fernando Alonso İspanya Ferrari 1.29.34.164
9-Adrian Sutil Almanya Force India 1.29.36.649
10-Kamui Koboyashi Japonya BMW Sauber 1.29.53.270
11-Pedro de la Rosa İspanya BMW Sauber 1.29.53.564
12-Jaime Alguersuari İspanya S.Toro Rosso 1.29.55.420
13-Vitantonio Liuzzi İtalya Force India 1 tur
14-Rubens Barrichello Brezilya Williams 1 tur
15-Vitaly Petrov Rusya Renault 1 tur
16-Sebastien Buemi İsviçre S.Toro Rosso 1 tur
17-Nico Hulkenberg Almanya Williams 1 tur
18-Timo Glock Almanya Virgin Racing 3 tur
19-Luca Di Grassi Brezilya Virgin Racing 3 tur
20-Karun Chandok Hindistan HRT bitiremedi
21-Bruno Senna Brezilya HRT bitiremedi
22-Sebastian Vettel Almanya Red Bull Racing bitirimedi
23-Heikki Kovalainen Finlandiya Lotus Racing bitiremedi
24-Jarno Trulli İtalya Lotus Racing bitiremedi
MARK WEBBER LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

İstanbul Park Pisti'nde bu sezon 7. ayağı yapılan Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin ardından pilotlarda Mark Webber liderliğini sürdürürken, takımlarda ise Vodafone McLaren mercedes zirveye çıktı.
İstanbul'da 3. olmasına rağmen Red Bull Racing takımının Avustralyalı pilotu Mark Webber 93 puanla liderliğini sürdürürken, yarışın ikincisi Vodafone Mclaren Mercedes pilotu Jenson Button 88 puanla ikinci, yarışın galibi aynı takımdan Lewis Hamilton ise 84 puanla üçüncü sıraya yükseldi.
PİLOTLAR SIRALAMASI

Formula 1'de bu sezon yapılan 7 yarış sonunda pilotlar sıralaması şöyle oluştu:
Sürücü Ülkesi Takım Puan
--------------- --------- -------- ----
1-Mark Webber Avustralya Red Bull 93
2-Jenson Button İngiltere Mc Laren 88
3-Lewis Hamilton İngiltere Mc Laren 84
4-Fernando Alonso İspanya Ferrari 79
5-Sebastian Vettel Almanya Red Bull 78
6-Robert Kubica Polonya Renault 67
7-Felipe Massa Brezilya Ferrari 67
8-Nico Rosberg Almanya Mercedes 66
9-Michael Schumacher Almanya Mercedes 34
10-Adrian Sutil Almanya F.India 22
11-Vitantonio Liuzzi İtalya F.India 10
12-Rubens Barrichello Brezilya Williams 7
13-Vitaly Petrov Rusya Renault 6
14-Jaime Alguersuari İspanya STR 3
15-Sebastien Buemi İsviçre STR 1
16-Kamui Koboyashi Japonya BMW Sauber 1
17-Nico Hulkenberg Almanya Williams 1
7 PİLOTUN PUANI YOK

Formula 1'de bu sezon toplam 24 pilot mücadele ederken, 7 yarış sonunda 7'sinin puanı bulunmuyor.
BMW Sauber'den Pedro De La Rosa, Lotus'tan Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, HRT'den Karun Chandok, Bruno Senna, Virgin'den Luca Di Grassi ve Timo Glock henüz puanla tanışamadı.

TAKIMLARDA MCLAREN MERCEDES ÖNE GEÇTİ

Formula 1'de Türkiye Grand Prix'sinde ilk 2 sırayı alan Vodafone McLaren Mercedes liderliğe yükseldi.
McLaren Mercedes takımlar sıralamasında 172 puana ulaşırken, Red Bull Racign ise 171 puanla ikinci, Ferrari ise 146 puanla üçüncü sırada yer aldı.
Formula 1'de 67 yarış sonunda takımlar sıralaması ise şöyle oluştu:
1- McLaren Mercedes (172 puan)
2- Red Bull Racing (171 puan)
3- Ferrari (146 puan)
4- Mercedes GP (100 puan)
5- Renault (73 puan)
6- Force India Mercedes (32 puan)
7- Williams Cosworth (8 puan)
8- STR Ferrari (4 puan)
9-BMW Sauber (1 puan)
3 TAKIM PUANSIZ

F1'de geride kalan 7 yarış sonucunda 3 takım henüz puanla tanışamadı.
BMW Sauber ilk puanını Japon pilotu Kobayashi ile İstanbul'da alırken, Lotus, HRT ve Virgin takımları puan alamayan takımlar olarak dikkati çekti.
HAMILTON: ''EKİBİMİZ İÇİN ÇOK GÜZEL BİR SONUÇ OLDU''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini birinci olarak tamamlayan Vodafone McLaren Mercedes'in İngiliz pilotu Lewis Hamilton, ekip için iyi bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Hamilton, yarış sonrası düzenlenen basın toplantısında, bugün iyi bir yarışın gerçekleştiğini belirterek, ''Red Bull'larla birlikte yarışacağımızı biliyorduk. 8. viraj gerçekten zorlu bir viraj. Pit stoptan sonra iki sıkıntımız meydana geldi. Ekibimiz için çok güzel bir sonuç oldu'' dedi.
Red Bull pilotlarının yaptığı kazanın ardından kendilerinin de sıkıntı yaşadığını, bu sıkıntının ardından takım arkadaşı Jenson Button ile birlikte rakiplerini geçtiklerini hatırlatan İngiliz pilot, ''Jenson Button beni geçti. Ama kısa sürede liderliği geri aldım. Duble yapmış olduk. Red Bull'larla yakın gittik. 8. virajdan sonra Button ile birbirimizi geçişimiz oldu. Zorlu bir şeydi. Çok da riske etmedik. Takım olarak çalışıyoruz. Bazı zamanlarda şans yanımızda olmadı. Ekibimiz iyi iş çıkarıyor. Red Bull'larla yakın bir yarış oldu. İyi momentum yakalamış durumdayız. Elimizden geleni yapıp şampiyon olmak istiyoruz'' diye konuştu.
BUTTON: ''KAZANIN ARDINDAN ÖNE FIRLADIK''
Hamilton'ın ardından yarışı ikinci sırada bitiren Vodafone McLaren Mercedes'in Avustralyalı pilotu Mark Webber ise Red Bull ekibinin yaptığı kazanın ardından öne fırladıklarını ve eğlenceli bir yarış olduğunu dile getirdi.
Takım arkadaşıyla yarışın liderliğini almalarından sonra kendi aralarındaki rekabete değinen başarılı pilot, şunları söyledi:
''Hamilton ile olan mücadelede dışardan döndüm. Döndükten sonra geçildim. Beklediğimizden daha hızlı bir yarış geçti. Red Bull'larla sıkı bir yarış oldu. Yarışta hız oldukça yüksekti. Bütün yarış herkes birbirine yakın gitti. Webber ve Vettel'den ayrılmamaya çalıştım. Red Bull'lar kaza yaptıktan sonra öne fırladık. Hamilton'u geçtikten sonra ona geçildim. Kendisi kazandı ama ekibimiz için çok iyi bir iş yaptık. Aracımızı da geliştirmeye devam ediyoruz. Red Bull'larla yakın konumdayız. Onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.''
WEBBER: ''KAZA ÇOK HIZLI OLUP BİTTİ'
Yarışa pole pozisyonunda başlayan ve uzun süre lider giden, ancak takım arkadaşı Sebastian Vettel ile çarpışmasının ardından geriye düşüp, mücadeleyi 3. sırada bitiren Red Bull pilotu Mark Webber ise kazanın çok hızlı olup bittiğini, ideal bir durumun yaşanmamasına rağmen böyle bir olayın meydana geldiğini söyledi.
Yarışta son sürat gittiklerini hatırlatan Avustralyalı pilot, ''Ben içerdeki kısımdaydım. Sebastian Vettel dışardaydı. Çok hızlı olup bitti. Ben temas ettim galiba. Çok hızlı bir şekilde oldu bitti. Böyle bir kaza meydana geldi. Sebastian ile bu temasımız işi bozdu. Bazen böyle şeyler işi bozuyor. İdeal bir durum değil. Ama meydana geldi'' dedi.
Vettel ile birlikte yarıştıklarını kaydeden Webber, ''Birlikte yarışı bitirseydik şampiyonluk için önemli bir sonuç alacaktık. Ama durum bu şekilde oldu'' diye konuştu.
MERCEDES GP PİLOTU SCHUMACHER: ''ÇOK İLGİNÇ BİR YARIŞ OLDU''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde 4. olan Mercedes GP pilotu Michael Schumacher, çok ilginç bir yarış olduğunu söyledi.
Schumacher, yarıştan sonra TRT 1'de canlı yayında yaptığı açıklamada, ilginç bir ilk tur yaşadıklarını belirterek, ''İleriye doğru bir adım attık ama Jenson çok güçlüydü ve çok hızlı gidiyordu. Daha sonra kendi pozisyonumu korudum. Vettel yarış dışı kaldığında pozisyonum güçlendi. İleriye doğru olasılıklarımız tabii ki var ama çok da geriye düşmek istemiyorum bundan sonra'' diye konuştu.
Yarışı da değerlendiren Michael Schumacher, ''Çok ilginç bir yarış oldu. Jenson Button ve Lewis Hamilton arasında, Mark Webber ve Sebastian Vettel arasında çok ilginç bir yarış oldu. Kazalara sahne oldu. Buradaki pistin sayesinde çok fazla bir şey olmadan atlatıldı kazalar'' dedi.
HAMILTON VE BUTTON ÇEKİŞMESİ
Red Bull Racing pilotlarının kazasının ardından ilk iki sırada yalnız kalan Vodafone McLaren Mercedes pilotlarının mücadelesi de büyük bir çekişmeye sahne oldu.
Button ilk sıradaki Hamilton'ı 49. turda sıkıştırıp geçerken, Hamilton bu atağa karşılık verip yeniden liderliği aldı ve yarış sonuna kadar sürdürdü.
START HEYECAN VERDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin startı oldukça heyecanlı anlara sahne oldu. Startın verilmesiyle birlikte yarışa 3. sırada başlayan Sebastian Vettel atak yapıp Lewis Hamilton'ı geçti. Ancak Hamilton daha sonra bu atağa karşılık verip 2. sırayı yeniden geri aldı. Yine 1. virajda Jenson Button'ı geçerek 4. sıraya yükselen Michael Schumacher, 12. virajda Button'a geçildi ve başladığı 5. sıraya geriledi. Bu arada ilk turda sağ arka lastiği patlayan Sebastien Buemi pite girdi.
İLK PİT STOP'LAR
Sıralamada ilk 4 sıra, yapılan ilk pit stop'lar sonucunda değişti. Yarışı önde götüren Webber ile Hamilton 16. turda birlikte pite girdiler. Webber, Hamilton'un önünde pitten 2. sırada çıkarken, İngiliz pilot ise ancak 4. sırada çıkabildi.
Bu sırada pite girmeyen Jenson Button yarışta liderliği ele geçirirken, bu pilotun da 17. turda lastik değişimi için pite girmesiyle yarış liderliğini Webber yeniden ele geçirdi. Bu turun ardından iki Red Bull pilotu Webber ile Vettel ilk iki sırayı alırken, Vodafone McLaren Mercedes pilotları Hamilton ve Button ise 3 ile 4. sıraya yerleşti.
İLK BIRAKAN PİLOT TRULLI OLDU
Türkiye Grand Prix'sinde yarışı ilk bırakan pilot Jarno Trulli oldu. Lotus Racing takımının İtalyan pilotu Trulli, 35. turda yaşadığı arıza nedeniyle 9. virajda aracını kenara çekmek zorunda kaldı ve yarışı bıraktı.
36. turda da pite giren Heikki Kovalainen'in aracı garaja alındı ve Lotus Racing'in ikinci pilotu da yarış dışı kalmış oldu.
Bu arada yarışı toplam 5 pilot bitiremedi. Karun Chandok, Bruno Senna, Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen ve Jarno Trulli yarışı tamamlayamayan pilotlar oldu.
ÜSTÜ AÇIK TIR İLE TUR ATTILAR
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde, yarış öncesi pilotlar üstü açık TIR ile pistte tur attı. Pilotlar, ana tribün önünde TIR'a bindikten sonra pistte tur atıp, tribünlerdeki seyircileri selamladı. Seyirciler de tuttukları takımların bayraklarını sallayıp, alkışlayarak pilotlara yarış öncesi moral verdi.
İSTİKLAL MARŞI'NI AJDA PEKKAN SESLENDİRDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si öncesi İstiklal Marşı'nı Ajda Pekkan seslendirdi. Türkiye Grand Prix'sinde her yıl bir ses sanatçısının seslendirdiği İstiklal Marşı'nı bu kez ''Süper Star'' Ajda Pekkan söyledi. Seyirciler, İstiklal Marşı'nın ardından Ajda Pekkan'ı ayakta alkışladı.
DÜNYANIN EN UZUN BOYLU ADAMI İSTANBUL PARK'TA
Dünyanın en uzun boylu adamı Sultan Kösen (2.47) de İstanbul Park Pisti'ndeydi. Yarışlar başlamadan önce İstanbul Park'a gelen Sultan Kösen, Red Bull Racing takımının motor evine girdi. Kösen'in padok alanından geçişi sırasında özellikle yabancı basın mensupları büyük ilgi gösterip, dünyanın en uzun adamının fotoğrafını çekmek için birbirleriyle adeta yarıştı. Sultan Kösen, daha sonra Red Bull ekibiyle birlikte basın mensuplarına poz verdi.
PADOK ALANI HAREKETLİYDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si öncesinde İstanbul Park'ın padok alanı da oldukça hareketliydi. Basın mensupları pilotların motor evlere girişlerini çekmek için padok alanında konuşlanırken, padok alanına giriş hakkı bulunan davetliler de motor evlerin önünde fotoğraflar çektirip çeşitli aktivitelere katıldı.
Ana tribünün arkasındaki alışveriş alanında da takımların resmi ürünlerinin satışı yapılırken, düzenlenen çeşitli aktivitelerle yarışı bekleyen seyircilerin iyi vakit geçirmeleri sağlandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.