Giriş Tarihi: 21.6.2015

Futbolun geleceğini inşa ediyoruz

TFF'nin 25 Haziran'daki kongresinde yeniden aday olan mevcut başkan Yıldırım Demirören, projelerini Sabah'a anlattı

Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) seçime günler kala en güçlü aday olarak gösterilen mevcut başkan Yıldırım Demirören, görevleri süresince Türk futbolunun çehresini değiştirecek projelere imza attıklarını ve seçilmeleri halinde Türk futbolunu altyapıdan itibaren yeniden dizayn edeceklerini açıkladı. Yıldırım Demirören, Sabah Spor Müdürü Murat Özbostan ve yazarımız Fatih Doğan'ın sorularını yanıtladı…
Kulüplerin mali yapılarını güçlendirmeye çalışıyoruz. Ama en önemli adım tesisleşme.
Geçmiş dönemdeki tecrübenizle TFF başkanlığına tekrar aday oldunuz. Bu dönemde neler vaat ediyorsunuz? Kulüplerin mali yapılarını güçlendirmeye çalışıyoruz. Ama en önemli şey tesisleşme. Futbolun KOBİ'leri olarak gördüğümüz 2. ve 3. ligler çok önemli. Bundan 6 ay evvel bir karar aldık; ikinci ve üçüncü liglerin tesis ihtiyaçlarını TFF olarak biz karşılayacağız. Ama parayı da kulübün eline direkt vermeyeceğiz. Federasyon ihaleyle yapacak. Senelerce bu yatırımlar verilmiş ama gerçekleri hepimiz biliyoruz. Bu paralar gidiyor ama ne yazık ki tesisleşme olmuyor. Onun için birinci hedefimiz 2 ve 3. lig kulüplerimizin tesislerinin yapılması.
2. HEDEF FUTBOL OKULLARI
İkinci hedefimiz futbol okullarını yaymak. Riva'da gördüğünüz örneğin tüm Türkiye'ye yayılması gerekiyor. Çünkü futbolun geleceğinin futbol okulları olduğuna inanıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber Kastamonu'daki projemiz başlıyor. Şu an 90 öğrenci için açılan yere 1200 müracaat var. Bu projeyi Türk futbolunun geleceği olarak görüyoruz.

Bu Almanya'dan esinlenerek yaptığınız bir model mi?
Tabii ki Almanya'dan şuradan, buradan aldığımız örnek modeller var. Fatih hocamızla çalıştığımız ve yaptığımız bir proje. Üçüncüsü Riva'nın karşısındaki arazide tesisleşme başlatıyoruz. İzin çıktı. 100 odalı otel, 3 bin kişilik konferans salonu ve 3 tane saha. Sebebi Anadolu'dan gelen kulüpler orada kalsın diye. Proje çizim aşamasında. İznini bekliyorduk. Antalya'da 250 dönüm yer alıyoruz. Oraya da aynı projeyi yapacağız. Yaz aylarında ikinci ve üçüncü lig kulüplerinin yine ucuz maliyetlerle gelip kamp yapması için. Hakemlik talimatnamesini değiştiriyoruz genç hakemlerin önü açılsın diye. Çünkü bugün bir hakem 35 yaşından evvel başarılı bir noktaya gelemiyor. En son Kazakistan-Türkiye maçını yöneten hakem 26 yaşında ve UEFA'nın 6. hakemi. Biz amatörden başarılı hakemlerimizin önünü açalım. Yusuf Namoğlu ile bunu konuştuk. Seçildikten sonra talimatnameyi değiştirip hakemlerin önünü açacağız. Sebebi de yine bir 40 yıl sadece Cüneyt Çakır'ın adı olmasın. Avrupa'ya giden hakemler artsın. 40 yılda bir olacağına ne kadar çok olabiliyorsa o kadar çok olsun.
TFF DİMDİK AYAKTA
Bir gelir kalemi açtınız, yayın ihalesindeki TFF payını dağıtıyorsunuz. Bütçede bir şaşma olmasın?
Bu
zaten 2017'de başlayacak. Biz de 2017'de bütçemizi ona göre organize edeceğiz. Ama biz geldiğimiz zaman denk bütçe 245 milyon TL idi, şimdi 415 milyona geldi. TFF tarihinde kar etmemiş, biz geldiğimizden beri 100 milyon civarında karı var. Riva'yı ve diğer tesisleri yapıyoruz. Buna rağmen TFF çok güçlü.
YABANCI KURALI BİZE YARAYACAK
Değişen yabancı kuralını düşününce bu proje yabancılara karşı rekabeti artırmak için mi?
14 yabancıda Türklerin rekabet şansı artıyor. Bazı şeyleri yaşayarak görüyorsunuz. Yaptığımız yabancı uygulamasında Türk futbolcuların hem fiyatı arttı hem de performansları düştü. Çünkü yerleri garantiydi. Bu Milli Takım'a da yansıdı. Şimdi yabancı sayısı artınca Türk futbolcu hem kendine bakacak hem de yer bulmak için performansını artıracak. Bu takımına ve Milli Takıma da yansıyacak. Bizim amacımız bu. Zaten biz bu kararı Kulüpler Birliği ile beraber aldık.
"EN İYİ HOCA VE EN İYİ TESİSLER BİZDE"
Milli Takım'ın Euro 2016 Eleme grubundaki durumu için ne diyeceksiniz? Milli Takım'da TFF başkanının ne kadar payı olabilir? İki görev vardır. İyi hoca bulmak ve tesisleşmek. Fatih Terim'i getirdik, tartışılmaz. Dünyanın en güzel tesislerini verdik. Bundan da gurur diyoruz. Ben ilk günden beri, 'Biz 1 turnuvaya katılıp 5 turnuva bekleyen bir takım olmamalıyız' dedim. Hedefimiz her turnuvaya katılan bir takım yaratmak. Tabii ki milli takımın dünya sıralamasındaki yeri beni rahatsız ediyor. Tekrar yukarılara çıkmak da milli takımımızın elinde.

TURKCELL, THY OLMAZSA MİLANGAZ
Yani Riva futbol ve yaşam merkezi haline gelecek diyorsunuz?
Futbol vadisi diyorum ben adına. En mühimi 2. ve 3. liglerin isim sponsoru olacak. Bunu muhakkak yapacağız. Biz geldiğimizden bu yana 2. ve 3. liglere sponsorluk ismi adı altında senelik 10 milyon TL bir ek gelir bulduk. Sonra sponsorluk bitti ama biz TFF olarak devam ettik. Şimdi bu 10 milyon TL'lik geliri yüzde 50 artırıyoruz. 15 milyona çıkartıyoruz. Artı bir de sponsor bulacağız. Ya Turkcell, ya THY ya da hiçbiri olmazsa Milangaz. Artı 750'şer bin TL ayak bastı parası vereceğiz 2. ve 3. lig kulüplerine. Vereceğimiz paralarla ve sponsor gelirleriyle senelik 1.5 milyon TL ek gelir sağlayacağız alt lig kulüplerine. Futbolun KOBİ'lerle gelişmesi lazım. O yüzden alt liglere futbolun KOBİ'si diyorum.

Türk futbolunun geleceği 'Futbol Vadisi'nde mi?
Futbolun kalbi orada olacak tabii. Federasyon orada, yeni tesislerimiz orada. İki gün evvel UEFA Genel Sekreter Yardımcısı buradaydı, "Dünyada benzeri yok" diye övdü projelerimizi... Türk futbol ailesinin de gurur duyması gerekiyor. Nehrin karşısını da aldık.144 dönüm. Oraya da 8 tane futbol sahası yapacağız Milli Takımlar için. Yönetim olarak her şeyi beraber yaptık. Riva'yla, profesyonel hakemlikle ve Kulüpler Birliği kararıyla tarihe geçtik.
ULUSOY HATIRLASIN!
Kulüpler Birliği'nin size destek vermesi antidemokratik bulunuyor. Bu durum antidemokratik mi yoksa bir güven göstergesi mi?
Kulüpler Birliği Başkanı tek başına bir beyanat vermedi. Yanında 16 kulüp başkanla birlikte çok da demokratik bir açıklama yaptılar. Daha önce bundan daha demokratik bir ortamda seçim yapılmadı. Ben çok bilirim kulüp başkanlarının önüne boş kağıtların getirilip imzalatıldığını. Haluk Ulusoy bunları hatırlasın yeter!

Diğer başkan adayları statüdeki 61 imzadan rahatsız olduklarını söylediler. Haluk Ulusoy, "Bunu kaldıracağız" dedi. Siz ne düşünüyorsunuz?
2008'de genel kurul tarafından yapılmış bir değişiklik. Yani Sayın Ulusoy'un başkan olduğu dönem çıkartılmış. Bugüne kadar hangi aday çıkıyorsa bu şartı bilerek çıkıyor. Ben de o şartları bilerek aday oldum. Hiçbir aday da açıklarken bu şartlardan şikayet etmedi ama zaman geçtikçe şikayet ediyorlar.
ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ?

Diğer adaylar tarafından eleştirilen yüzde 20 barajını siz nasıl yorumluyorsunuz?
Her şey değerlendirilir. Ama birileri imza toplayamıyor diye bu değişmez. Genel kurul ne karar alırsa o olur. Bu karar çıktığından beri 3 veya 4 başkan bu şartlarda seçilmiş. Şimdi ne oldu ki? Sayın Duygun Yarsuvat G.Saray'da divan kurulu başkanıyken Adnan Polat için 100 imza mecburiyeti getiren kişiydi. Ne oldu da bugün buradaki fazla geldi? Bu bugün çıkmadı, senelerdir var. Aday olan herkes bunu bilerek çıkıyor. Bunu bilen aday olmadan delege olarak mahkemeye gitsin, adayım dedikten sonra bu olmuyor. Kongre olmadan hemen mahkemeye gitsin. Zaten şu anda hepimiz aday adayıyız. Aday kongre sabahı 61 imzayı sunabilen kişidir. Ben de aday adayıyım.
FIFA&UEFA'DAN İKİ GÜZEL HABER VAR AMA!
FIFA'da yaşanan olaylar TFF'yi ne kadar etkiler?
Bizi çok olumlu etkiler. TFF; FIFA ve UEFA'da çok farklı konumlarda. Çok iyi diyaloğumuz var ve çok güzel yerlere geldik. Aslında bildiğimiz ve kamuoyuna açıklamamamızı özellikle rica ettikleri iki sürprizimiz olacak. Türkiye'nin gururu olacak şeyler. Bir kere ikisinde de Türkiye, futbol ailesi olarak konumu, ekonomik gücüyle çok daha aktif roller alacak. FIFA ve UEFA'nın Türkiye ile ilgili çok güzel projeleri var. Turnuvayla ilgili değil, sadece Servet Yardımcı ve benim bildiğim şeyler var ve bunu verdiğimiz sözler nedeniyle şu an açıklayamıyoruz. Hiç tahmin etmediğiniz şeyler.
HÜSNÜ GÜRELİ OLACAK MI?
Seçilirseniz yönetiminizde ne gibi değişiklikler olacak?
Bu yönetimim de güçlü yeni yönetimim de güçlü olacak. Tabii ki değişiklik olacak, yeni isimler olacak. Hüsnü Güreli mali konularda Süper Lig AŞ'nin başında olacak ya da başka bir görev yapacak ama misyonuna her şekilde devam edecek. Sıkıntı çeken kulüpleri takip etmezsek çözüm bulmakta bir adım geri kalıyorsunuz. Hüsnü Güreli ya Futbol Federasyonu'nda olacak ya Süper Lig AŞ'de olacak.
CEZALAR DÜŞECEK TRİBÜN KAPANMAYACAK
Tribün kapatma sistemini değiştiriyoruz. Passolig ile ilgili savcılarımızı hep göreve çağırdım. Bu işin yargı bacağı tam işlemedi. Geçiş döneminde cezalar yüksekti. Kötü tezahürat Türkiye genelinde azaldı. Tribün kapatma değişiyor. Kimler ceza aldıysa onlar stada giremeyecek. Tribün ceza almayacak.
YILDIRIM DEMİRÖREN İLE SORU-CEVAP
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ile ilgili çalışmanız var mı?
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu çalışmasını yaptık, genel kurulda gündeme geliyor. Daha işlevsel hale getireceğiz. Eski sistemden biraz daha farklı.
Aynı MHK ile göreve devam edecek misiniz?
Seçilirsem Yusuf Namoğlu'yla devam etmek istiyorum. Bunu da açıkladım. Uyumumuzda bir sorun yok. Çok iyi anlaşıyoruz.
Ne gibi sosyal projeleriniz var?
Soma'da futbol okulu yaptık TFF olarak. Soma'ya 5 milyon TL yardımda bulunduk. ALS hastalarına yardımcı oluyoruz. Gelen paraları sosyal olarak da dağıtıyoruz. Senede iki defa engellilere 2 milyon TL veriyoruz. 40-45 milyon TL amatörlere para veriyoruz. Bu harcamaları yapmamıza rağmen yine TFF'nin parası var.
Kulüplerin mali durumlarını düzeltmek için ne gibi projeleriniz var?
Bugün kulüplerimiz faizlerle bankalardan para alıyorlar ve karşılığında bendeki yayın haklarını veriyorlar. O hakları bana versinler ben düşük maliyetle para veririm. Ama bunun için kanun değişmesi lazım. Bunun çalışmasını yapıyoruz.
Süleyman Seba sezonundan sonra yeni sezonun da Türk futbolunun efsanelerinden birinin adı verilecek mi?
Evet bu uygulama devam edecek. Bir sürü isim söyleyebiliriz, hepsi olabilir ama muhakkak bir isim koyacağız.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.