Gelirler sınırlı giderler devasa
İtalya Futbol Federasyonu’nun her yıl açıkladığı mali raporlarda Süper Lig’e de yer verildi. 18 lig ekibinin 16’sı sezonu eksiyle kapattı. Takımların toplam zararı 232.2 milyon Euro olurken, gelirlerin yüzde 87’si maaşlara harcandı
PWC ve Arel araştırma şirketlerinin çalışmaları ile hazırlanan rapora göre Türkiye'de mücadele eden 18 lig ekibinin 16'sı zarar ederken, sadece iki kulüp sezonu karla kapattı. Ekiplerin toplam zararları, 232.2 milyon Euro oldu. Takım başına 12.9 milyon Euro zarar ile sezon kapandı. Zarar eden kulüp sayısında Türkiye, 10 ülke içerisinde birinci oldu. Portekiz'de 16 kulübün 3'ü zarar ederken, bu değer en iyi karne oldu.
2- PARALAR MAAŞA
Kulüpler kasalarında yer alan paraların yüzde 87'sini yani 452.5 milyon Euro'luk bir miktarını futbolcularına ve çalışanlarına maaş olarak verirken, toplam giderler, gelirlerin yüzde 145'ine denk geldi. Giderleri, gelirlerinden fazla olan ekiplerin bir sezonluk giderleri 752.4 milyon Euro'ya ulaştı. Süper Lig, yüzde 87'lik personele maaş ödemesi ile de 10 lig içerisinde zirvede yer aldı. Bu yüzde Finansal Fair Play açısından da risk oluşturuyor.
3- TRANSFERDE ZİRVE
Türkiye'de Süper Lig kulüpleri toplam gelirlerinin yüzde 15'ini transferlere harcarken, bu oran ile de en bonkör lig oldu. Takımlar eksiye düşmelerine rağmen transfer harcaması yaptı ve takım başına ortalama transfer gideri, 4.4 milyon Euro oldu. Türkiye'yi, gelirlerinin yüzde 13'ünü transfere harcayan Rusya takip ediyor. Süper Lig kulüpleri zaten UEFA'nın kontrolü altında ve pek çoğu da transfer yasağıyla karşı karşıya.
4- GÜVENCE YAYINDA
Süper Lig'de 18 lig ekibi sezon boyunca toplam 520.2 milyon Euro gelir elde ederken, bu gelirin yüzde 51'i yani 262,8 milyon Euro'su yayından geldi. Yayın gelirine odaklı faaliyet yürüten ekiplerin, bilet gelirleri ise toplam gelirlerinin ancak yüzde 11'ine denk. Ligde takım başına ortalama bilet geliri, 3.1 milyon Euro olurken, yüzde 51'lik yayın geliri yüzdesi ile Türkiye, 10 ülke arasında 3. sırada yer aldı.
EN SON HABERLER
- 1 Süper Lig tarihinin en pahalı 15 futbolcu satışı! Arda Güler listeyi salladı...
- 2 Jose Mourinho’dan Arda Güler tepkisi! “İnsanlar bunu neden yaptığımı anlamıyor”
- 3 Fenerbahçe - Liverpool maçının hakemi belli oldu
- 4 Premier Lig'de zirve el değiştirdi
- 5 Galatasaray, Avrupa'da 344. kez sahne alacak
- 6 Trabzonspor, sahasında kayıp vermiyor
- 7 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 4. hafta heyecanı başlayacak
- 8 Beşiktaş deplasmanda kaybetmeyi alışkanlık haline getirdi
- 9 Galatasaray'da Stuttgart maçı öncesi son durum
- 10 Samsunspor yenilgi rekorunu tazeledi: Üst üste 8. mağlubiyet