Çarşamba 19.04.2017
Son Güncelleme: Çarşamba 19.04.2017

Marcelo’nun yokluğu sorun yaratır

Beşiktaş’ın tarihi Lyon eşleşmesini Sabah Spor yazarları masaya yatırdı. Yazarların tamamı Marcelo’nun yerini alternatiflerinin dolduramayacağı görüşünde… Mitrovic, Tosic ve Atınç üçlüsünden ideal bir savunma ikilisi çıkarmak zor. Adriano’nun oynamama ihtimali de kaygı verici

METİN TEKİN: Lyon'un takım bütünlüğü yok. Önü başka, arkası başka. Umarım hücum gücü değil, savunma zaafları ortaya çıkar
Avrupa kupalarındaki son temsilcimiz Beşiktaş, tarihinde ilk kez Avrupa Ligi yarı finaline çıkmanın eşiğinde… Kupa 2'ye ve Stockholm'deki finale gözünü diken Şenol Güneş'in talebeleri, şansını İstanbul'a taşıyan bir sonuç alsa da tur ortada ve saha içi kadar dışı da konuşulan olayların gölgesinde maça çıkacak. Yarınki maç öncesinde Sabah Spor'un yazarları Metin Tekin, Gürcan Bilgiç, Levent Tüzemen, İskender Günen ve Murat Özbostan, dev maçın her iki boyutunu da enine boyuna tartıştı.
Marcelo bu maçta cezalı ama Quaresma dönüyor... Siz Beşiktaş'ın Lyon'u İstanbul'da geçme şansını nasıl görüyorsunuz?
METİN TEKİN: Maç önü yapılacak değerlendirmelerde bir şeyler söylemek kolay değil. Rövanşlarda önemli olan maç anı değişkenleridir. Nedir bu değişkenler? Maç içinde oluşan şartlardır. Gösterilecek bir kırmızı kart, enteresan bir hakem kararı, ya da Allah korusun ortaya çıkacak bir sakatlık... Bunlar maçın gidişatını etkiler. Yani daha güçlü bir kadro avantaj değil.
Marcelo'nun olmayışı, kağıt üstünde Beşiktaş'ı çok etkiler. Çünkü Marcelo devamlılığı olan bir denge oyuncusu Beşiktaş savunması için. Olası bir Mitrovic-Tosic ikilisi ne kadar güven verir savunmada, bunu sorgulamak lazım. En büyük soru işareti bu. Çünkü Lyon hakkında benim gördüğüm, takım bütünlüğü ve takım oyunundan çok hücum etkinliği olan bir ekip olarak öne çıkması. Lacazette, Fekir, Valbuena gibi önemli hücum silahları var. Ancak genç stoperleri savunma zaafı yaratıyor. Yani hücum etkinliği olan ancak savunmada takım bütünlüğü yakalayamayan bir takım. Umarım deplasmanda hücum gücü değil, zaafları ortaya çıkar.
İSKENDER GÜNEN: Marcelo'nun olmayışı büyük bir dezavantaj. Çünkü Beşiktaş savunmada sorunları olan bir takım. Marcelo gibi savunmayı toparlayan ve güven veren bir ismin bu maçta olmayışı savunmadaki sorunları daha da fazla artıracaktır. Quaresma'nın ilk maçta sahada olmayışı özellikle hücumda Beşiktaş'ın daha etkili olmamasını sağlayan bir unsur olarak görüldü. Bu maçta ise Quaresma'nın yine her zaman olduğu gibi hücumu şekillendiren oyuncu olarak sahada yer alması Beşiktaş'ı daha etkin kılar.
GÜRCAN BİLGİÇ: İlk maçın oyununa baktığımızda, tereddütsüz favorinin Beşiktaş olduğunu söyleyebiliriz. Kura şansı yanlarında ve iyi bir kadroyu, formda sahaya çıkartıyorlar. Beşiktaş'ın finale yürüme şansı çok yüksek. İyi konsantre olmaları, her şeyden önce çok istemeleri gerekiyor.
Bu maçlarda elbette oyuncular önemlidir ama tabelayı yönetenler hep teknik adamlar olmuştur. Onların stratejileri maça yön verecek. Şenol Güneş'in ne düşündüğü ve nasıl taktik üreteceği, eksik veya oynayan oyuncunun önüne geçer.
Lyon'da, 60'tan sonra fiziksel olarak çok geriye düştüler. Lyon pas organizasyonuyla da, direnciyle de son 20 dakikaya hükmetti. Şenol Hoca bunları elbette analiz edecektir. 90'da gelecek bir gol bile Beşiktaş'a tur atlatır ama ilk yarıda atılacak gol, turu garantiler.
LEVENT TÜZEMEN: Marcelo savunmanın akıl hocasıydı. Beşiktaş eksiğini fazlasıyla hisseder. Quaresma da tüm Avrupa maçlarında çok etkili oldu. Portekizli yıldızın geri dönüşü Beşiktaş'ın önde etkili top tutmasını sağlayacaktır. Ayrıca Quaresma'nın yapacağı etkili ortalar hem Cenk'i pozisyona sokacaktır hem de Lyon'un zayıf halkası savunmasının başını ağrıtacaktır. Lyon'un saha içi akıl hocalığını Valbuena yapıyor. Şenol Hoca'nın ilk maçta tedbir almayı düşünmediği Valbuena, Lyon'un hücumlarını hazırladı. Lyon musluğunun vanası Valbuena'yı kapatmak lazım. 33 yaşındaki Valbuena etkisiz hale gelirse Beşiktaş turu geçer. Ayrıca UEFA'nın Avrupa'nın en kaliteli hakemleri arasında olan Sırp Mazic'i ataması maça verdiği önemi gösteriyor.
MURAT ÖZBOSTAN: Marcelo'nun eksikliği tabii ki önemli. Marcelo, defansın sigortası. Muhtemelen Tosic- Mitrovic ikilisi oynayacak. Çok güven veren bir ikili değiller. Fakat bu final gibi bir maç. Kim oynarsa oynasın arkadaşının eksikliğini hissettirmemeli. Beşiktaş bu maçta 60-70'inci dakikalara kadar gol yemezse, taraftarının da desteğiyle bir gol bulur ve işi bitirir. Burada önemli olan şey, defansın hata yapmaması. Beni kaygılandıran şey bu. Adriano da bir ağrı hissetti geçen gün, durumu şüpheli. Bu sakatlık da Beşiktaş'ı etkileyecek. Zor bir maç olacak. Fakat şunu asla unutmamak lazım: Beşiktaş, Lyon'dan iyi bir takım. Bunu Fransa'da gösterdiler. İlk maçtaki saçma hatalarını yapmazlarsa, bu turu geçerler.
GÜRCAN BİLGİÇ: Bu tip tavırları yıllar içinde çok gördük. 2006'da da Milli Takımımızı Dünya Kupası'ndan masa başı oyunlarıyla elemişlerdi
MASA BAŞINI İYİ BİLİYORLAR!
Lyon-Beşiktaş maçındaki olayları Fransız kulübü Beşiktaş'a yıkmaya çalışıyor. Başkanı Aulas, "İstanbul'daki maç seyircisiz oynansın" diyerek UEFA'yı etkilemeye çalıştı. Sizce bu gerginlik maça etki eder mi?
MURAT ÖZBOSTAN: Tabii ki eder… Ama Beşiktaş'ın özellikle taraftarı başta olmak üzere sahadaki futbolcuların bu gerginlik psikolojisi içinde olmaması lazım. İlk maçtaki 2-1'lik sonuç, kötü değil. Biz bu skoru lehimize çevirebiliriz. İşte bunun için bazı şeyleri iyi yapmalıyız. Öncelikle de gerilimden uzak durmalıyız. Lyonlu futbolcuların provokasyon kokabilecek eylemleri için tuzağa düşmemeliyiz. Bu maçın en önemli iki anahtarı: 1-Sabır, 2-Sakinlik… Beşiktaş iyi bir takım. Bu iki anahtarı ele geçirirse, sahadan mutlu sonuçla ayrılır ve tüm Türkiye'ye bu sevinci yaşatır. Lyon Başkanı ne dediğini bilmiyor. Çok da ciddiye almamak lazım. Hani taraftarını İstanbul'a getirmeyecekti. Şimdi de Lyon bundan vazgeçti. Lyon taraftarı da maça geliyor. Dikkatli olmalıyız.
GÜRCAN BİLGİÇ: Bu tip tavırları yıllar içinde çok gördük. 2006'da da Milli Takımımızı Dünya Kupası'ndan masa başı oyunlarıyla elemişlerdi. İsviçre ve Blatter'i hala unutmadık. Lyon Başkanı sahada oynayan takımına güvenemediği için kendi maçını oynuyor. Bizim duygusal yapımızın farkında ve ortamı gererek, seyirciyi de, oyuncuları da etkilemeye çalışıyor. Maçın hakemi de bu gelişmelerin etkisi altında kalacaktır. Bu yüzden stadın içinde ve çevresindekiler çok dikkatli olmalılar. En ufak bir taşkınlıkta, çok sert kararlar gelebilir. Fenerbahçe'yi hatırlayın. Seyircisiz oynanan maçta, seyircisiz oynama cezası aldı. Beşiktaş Vodafone Arena'da seyircisiyle coşuyor. Şampiyonlar Ligi'ndeki 3-0'dan geri dönerken de, tribünlerle oynadılar. Orada, her takım için zor dakikalar olacaktır. Bu da bir tecrübe. Beşiktaş taraftarı Napoli ve Benfica maçlarını iyi oynadı. Bu kez de üstüne düşeni yapacaktır.
İSKENDER GÜNEN: Lyon Başkanı'nın açıklamaları yavuz hırsız örneği. Kendi sahanızdaki maç güvenlikten sorumlu olmanız gereken siz ama çıkan olaylardan Beşiktaş taraftarını sorumlu tutma. Maça, gelinen noktanın etki edeceğini düşünmek bile bana göre zor. Fakat burada en büyük görev Beşiktaş taraftarına düşüyor. Lyonlu oyuncuların maç içerisindeki yapabileceği seyirciyi tahrik eden hareketleri karşısında sağduyulu davranmaları gerekir.
LEVENT TÜZEMEN: Beşiktaş taraftarını gerginliğe itecek bir ortam oluşmayacak. Sadece Lyon'lu oyuncular "Zaman çalma, sakatlık bahanesiyle yerde uzun süre yatma, en ufak faulde abartılı davranma, oyunun temposunu düşürme" gibi profesyonel hilelere başvurabilirler. Beşiktaşlı oyuncular önce sakin olmalıdır ve rakiple didişmemeye özen göstermelidir. Beşiktaş'ın Avrupa maçlarında Vodafone Arena'da kaybetmeme özelliği var. Oyuncuların özgüvenli oynamalarının arkasında güçlü Beşiktaş taraftarının büyük desteği var. Bazen, tribünlerin aşırı sevgisi ve erken gol talepleri, Beşiktaşlı oyuncular üzerinde baskı yaratabiliyor ve akıllı oyunun yerini telaş alıyor. Kısaca; Beşiktaşlı oyuncular, Lyon'lu oyuncuların tuzaklarına düşmemeli.. Taraftar da takımla birlikte savunma ve hücum yapmalı.
METİN TEKİN: Yaşanan bu gerginliklerin maçı etkileyeceğini düşünmüyorum. Tabii ki UEFA herhangi bir seyircisiz ceza açıklasaydı bu etkilerdi. Çünkü Vodafone Arena, Beşiktaş için gerek ligde gerekse uluslararası maçlarda büyük bir itici güçtür. Ancak onun dışında Fransa'da maçta yaşananlar, yöneticilerin yaptığı açıklamalar takımı etkilemez.
Çünkü futbolcu için hikaye, maçın nasıl kazanılacağıdır. Oyuncu da sahaya çıktığında sadece buna odaklanır.

İstatistikler kaygıyı doğruluyor
Beşiktaş, Fransa'da 2-1 yenildiği Lyon'u yarın Vodafone Arena'da konuk ederken en önemli kaygısı Marcelo'nun yokluğu... 1.5 yıldır vazgeçilmezler arasına giren Marcelo, Avrupa Ligi çeyrek final rövanş maçında sarı kart cezalısı. Brezilyalı futbolcu, bu dönemde Beşiktaş'ın lig ve Avrupa'da sadece 5 maçında oynayamadı. Şenol Güneş yönetimindeki Beşiktaş, bunlarda 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi aldı. Bu sezon Avrupa Ligi'nde Olympiakos'u yendi, ligde Kasımpaşa'ya 2-1 kaybetti. Geçen sezon Trabzon deplasmanında 2-0 kazandı, Mersin İdmanyurdu'nu 1-0 yendi ve Abdullah Avcı yönetimindeki Başakşehir ile 2-2 berabere kaldı. Marcelo'nun 90 dakikayı tamamlayamadığı iki maç da eklendiğinde Beşiktaş'ın galibiyet oranı yüzde 50'nin altına düşüyor. 30 yaşındaki Marcelo bu sezon Kayseri maçında 54'te sakatlanıp çıktığında 0-0 devam eden maç 2-2 sona erdi. Brezilyalı stoper geçen sezon kupa çeyrek finalinde kırmızı kart gördü. 63. dakikada Brezilyalı stoper atıldığında Konyaspor karşısında 1-0 önde olan Beşiktaş, kalan sürede iki gol birden yedi ve maçı 2-1 kaybetti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.