Cuma 11.08.2017
Son Güncelleme: Cuma 11.08.2017

En şanslısı Beşiktaş

SABAH SPOR’un usta kalemlerine bugün başlayacak 2017-18 Süper Lig İlhan Cavcav Sezonu öncesi tahminlerini sorduk. Yazarlarımızın şampiyonluktaki en önemli favorisi son iki senenin şampiyonu Beşiktaş

Beşiktaş'ın şampiyonluğu ile sona eren 2016-17 Süper Lig Turgay Şeren Sezonu'nun ardından İlhan Cavcav Sezonu heyecanı bugün Medipol Başakşehir-Bursaspor maçıyla başlayacak. Beşiktaş, Başakşehir, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, şampiyonluk parolasıyla lige hazırlanıp, kadrolarını dünyaca ünlü yıldızlarla donattılar. Anadolu ekipleri de transfer ettikleri önemli isimlerle ne kadar iddialı olduklarını ortaya koydular. İşte yazarlarımızın ligden beklentileri, şampiyonluk favorileri ve sezona damga vuracaklarını tahmin ettikleri isimler:
İşte yazarlarımıza yönelttiğimiz sorular:
1 Nasıl bir lig bekliyorsunuz?
2 Şampiyonluk adayınız hangi takım?
3 Lige hangi futbolcular damga vurur?
ÖMER ÜRÜNDÜL
Geçen senenin bekleneni veremeyen takımları F.Bahçe, G.Saray ve Trabzonspor, önemli transferler yaptı. Beşiktaş kadrosunda iki önemli ismi kaybetti. Aboubakar, Marcelo, yerlerine de Pepe ve Negredo'yu aldı. Oturmuş bir saha içi düzeni ve takımını iyi tanıyan bir teknik direktörü var. Başakşehir de çok başarılı transferler yaptı. Onların da bu transferleri yanında oturmuş makine gibi işleyen düzenleri var. Bu çerçeve dahilinde çok çekişmeli ve zorlu bir lig olacağı görüşündeyim. Ancak, bütün sorun futbolda kronikleşmiş şiddetin mutlaka kökünü kazımalıyız. Aksi takdirde keyif yerine hayal kırıklığı yaşarız.

***

Yine ilk favoriler oturmuş düzenleri dolayısıyla Beşiktaş ve Başakşehir. Ama bir gerçek var ki, geçene seneki rahatlığı bu sene bulamayacaklar. Her ne kadar G. Saray, F. Bahçe ve Trabzonspor kadro istikrarı ve düzen açısından mutlaka sıkıntı yaşayacaklarını düşünsek de yine de zirveyi mutlaka tehdit edeceklerdir.

***

Günümüz futbolunda santrfor mevkii çok önemli. F.Bahçe haricinde diğer takımlar bu konuyu hallettiler (Negredo, Gomis, Burak, Adebayor). Gol kralı bu santforlardan birinden çıkacak. Tabi ki devamlılık sağlarsa ve sakatlık nedeniyle maç eksiklerini gündeme gelmezse birinci adayım Negredo…
GÜRCAN BİLGİÇ
İki yıldır ortalarda gözükmeyen üç takım; F.Bahçe, G.Saray ve Trabzonspor ciddi yatırımlar yaparak, kadro kalitelerini çok yükselttiler. Beşiktaş eksiklerini kapattı. Başakşehir istikrarlı kadrosuna nokta transferler yaptı. Bu da bize çok çekişmeli, heyecanlı ve sürprizlerin az olacağı maçlar vaad ediyor. Büyükler kazanacaklar. Çünkü hepsi problem çözen oyuncularıyla donattılar kendilerini. Ama daha hakemlerimizi göremedik. Böylesine bir rekabet, beraberinde tartışmaları taşıyacaktır. Video hakem için ocak ayını bekleyeceğiz. Yönetici, medya ve futbolcu acımasızlığını göz önüne aldığımızda, gerginlikler de pusuda yatıyor.

***

Aslında beşinci haftayı beklemek gerekir. Çünkü Başakşehir, geçen sezonki büyük maç performansını sürdürürse, şampiyonluğa da en yakın takım olabilir. Saat gibi tıkır tıkır işleyen bir sisteme ve doğru oyunculara sahip. Beşiktaş, Negredo'yu devreye sokmak zorunda. Fenerbahçe'nin zamana ve seyircisine ihtiyacı var. Galatasaray Fernando ile en temel sorununu çözebilir. Trabzonspor 50. yıl heyecanı ile oynayacak. Ama hiç biri Başakşehir kadar hazır değil.

***

Önemli transferler yapıldı. Tecrübelerimiz iyi takımın, yıldız oyuncuyu da parlattığını gösteriyor. Valbuena bu aşamada birinci aday. Yusuf Yazıcı ve Kucka da farklı bir sezon geçirebilir. Fernando ve Belhanda Galatasaray için önemli. Beşiktaş'ta Negredo-Lens ikilisinde herkesin gözü ama, Caner ve Gökhan'ın daha önemli olduğu Konyaspor maçında ortaya çıktı. Emre ve Mossoro Başakşehir'i yönetiyor. Hangi takım, oyuncu grubunun performansını yükseltirse, "en iyiyi" de oradan seçeceğiz.
AHMET ÇAKAR
Takımlar önemli ve pahalı takviyeler yaptılar. Kağıt üzerinde baktığımızda en az 5 takım şampiyonluk lafını telaffuz ediyorlar. Herkes bir çıkış arıyor. Üstelik transferler çok pahalı ve bazıları patlayacak gibi görünüyor. Uzun yıllardır böylesine kağıt üzerinde iddialı bir lig başlamamıştı.

***

Şu anda çok erken… Takımların durumunu, yeni transferlerin adaptasyonunu daha tam olarak göremedik ama oturmuş kadrosu ve deneyimiyle sanki Beşiktaş bir tık önde gibi görünüyor.

***

Çok şey beklenen oyuncuların fiyasko çıkabileceklerini görebileceğimiz gibi sezon başında fazla ışık saçmayan bir futbolcunun da ön plana çıkabilir. Gol krallığında yine de Cenk'in bir adım önde olduğunu düşünüyorum.
LEVENT TÜZEMEN
Çok takımlı bir zirve yarışı izleyeceğiz. Şampiyon Beşiktaş dışında Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Başakşehir de kadrolarını kaliteli yabancılarla güçlendirdi. Konyaspor, Antalyaspor, Bursaspor, Kayserispor şampiyonluk yarışına "Gümrük kapısı" olacak şeklinde etkili kadrolar kurdu. Özellikle Göztepe müthiş seyirci gücüyle lige damga vuracaktır.

***

Beşiktaş favori görünüyor. Eğer seyircisi tribünlere geri dönerse Aykut Kocaman farkıyla Fenerbahçe şampiyonluk için ön plana çıkar. Avrupa ile Süper Ligi zihinsel olarak birlikte götürebilirse Başakşehir zirve yarışının içinde kalır. Nokta atışı transferler yapan Trabzonspor uzun yıllar sonra yeniden zirveye ortak olacaktır. "Rüya takım" benzeri pahalı bir kadro kuran Galatasaray yarışa katılır. Ama Tudor'un tecrübesizliği, yetersiz oyun aklı ve taktik zaafiyeti ile yıldız oyunculara karşı sergilediği tavır maalesef Galatasaray'ın en büyük handikabıdır.

***

Büyük takımlar "Deve dişi" gibi pahalı oyuncular aldı. Bu sezon bence hakemlerin yönetimleri ön plana çıkacaktır. Eğer hakemler kendilerine bakmaz, formda olmaz ve adaletli düdükler çalmaz ise vallahi kıyamet kopar.
METİN TEKİN
İstikrarlı çalışan Beşiktaş, yepyeni takım oluşturmaya çalışan Galatasaray, mali yapısıyla doğru yerlere doğru transfer yapmaya çalışan Fenerbahçe, 50. yılında 'Ben artık bu sene iddialıyım, iyi takım kurdum' diyen Trabzonspor ve geçen sene sürpriz ikinciliğinin yanında çok sevilen oyunuyla ve yine doğru transferleriyle, doğru kulüp yapısıyla Başakşehir ve Anadolu takımlarında kimin öne çıkacağı, baş altı olabileceği bir lig izleyeceğiz. Ben 10 haftada aşağıyla yukarı arasında ciddi bir mesafe olacağını düşünüyorum. 5-6 takım arasında küme de kalma mücadelesi de çok çetin geçecektir.

***

Birinci sıraya Beşiktaş'ı yazmak zorundayız. Çünkü son iki senenin şampiyonluk yaşamışlığı var. Onun dışında ben bu sene daha iddialı olabilecek bir Başakşehir bekliyorum. Yeni takımı kuran ve bunu ne kadar bu sezona yansıtabilirse Galatasaray da bence şampiyonluk yarışında olacaktır. Soldado transferiyle santrafor sorununu halledebilirse Fenerbahçe bu yarışın içinde kalmaya çalışacaktır. Ve 50. yıl iddiasıyla yeni takım kuran Trabzonspor; yani baktığımızda şampiyonluk yarışı Başakşehir'in katılımıyla beş takım arasında geçecek, sürpriz isim Medipol Başakşehir olur.

***

Yeni transferleri görmek gerekir. Böyle bir saptamada bulunmak için en azından ligin 2-3 haftasının oynanması gerekir. Ama geçen seneyi göz önüne alırsak, ben Talisca'nın öne çıkacağını, gol kralının da Beşiktaş'tan çıkacağını düşünüyorum. Cenk Tosun, artık yeterli donanıma ve deneyime sahip oldu. Tabi ki Negredo da bu krallık yarışının tepesinde olacaktır. Sürpriz olarak bir diğer dünya yıldızı Adebayor olacaktır.
İSKENDER GÜNEN
Süper kupa maçındaki görüntüler hiç de iç acısı durumda olmadığımızı göstermekte. Her geçen gün doludizgin fanatizmi bile aşan olaylarla karşı karşıya gelmeye başladık. En kısa zamanda acil önlemlerin alınarak hayata geçirilmesi gerekmektedir. Fair-Play ruhu içinde geçtiğimiz yıla göre daha kaliteli oyunlarını olduğu bir lig temennimiz ve beklentimiz var.

***

Henüz yapılan hazırlık maçları ve Avrupa kupaları ve Süper kupa maçındaki gördüğümüz görüntülerde Başakşehir, diğer takımlara göre çok daha hazır. Yapılan pahalı transferlere katılmadığımı belirtmek istiyorum. Bu anlayış maddi konumda şuan güç durumda olan kulüplerimizi daha da zorlu bir sürece sürükleyecektir. Çünkü Süper Lig'de yer alan takımlarımızın ilk 11'lerinde oynayan Türk oyuncu sayısı oldukça az. Bu durum milli takım için de tehlikeli bir süreç.

***

Futbolculardan çok bana göre takım olma bilincini sahaya yansıtana takım diğerlerine göre lige daha fazla damga vurur. Futbolcular üzerinden yorum yapmak şu görüntüde gerçek değil. Bu anlamda gol kralı kim olur sorusunun cevabını vermek anlamsız. Ama futbolun olmazsa olmazı "Takım olma" bilinci… Bunun için takım olma yolunda hangi takım diğerlerine göre öne geçerse, lige hem takım olarak hem de takım içindeki oyuncuların yükselen performanslarıyla lige damga vururlar.
FATİH DOĞAN
Beşiktaş'ın iki yıl üst üste şampiyon olup hem alkışları hem de Şampiyonlar Ligi'ne ambargo koyup gelirleri toplaması dengeleri bozdu. F.Bahçe ve G.Saraylı taraftarların mutsuzluğu yönetenlerine tepkiye dönüştü. İyi bir kadroya sahip Beşiktaş'ın üst üste 3. kez şampiyon olma ihtimali rakip yöneticilerin huzurunu kaçırıyor. 50. yılını kutlayan Trabzonspor'un ve geçen sene bileğinin hakkıyla ikinci olan kadroyu güçlendiren Başakşehir'in de oyuna girmesiyle şampiyonluk yarışı çok çekişmeli geçecek.

***

Yayın ihalesinin yenilenmesi ve artan gelirler bütün kulüplerin iştahını kabarttı. Transferlerde çok ciddi bir rakamsal artış kadar kalite artışı da var. Beşiktaş son iki yılın şampiyonu olarak ve kadrosunu güçlendirerek bu ligin mutlak favorisi. Bu sezon G.Saray ve F.Bahçe şampiyon olamazsa yönetimlerin üzerindeki artacak olan istifa baskısı lig mücadelesine yansıyacaktır.

***

Ligin renkli geçeceğini ve golcülerin sahneye çıkacağını düşünüyorum. Geçen senenin gol kralı Alanyasporlu Vagner Love, Antalyasporlu Eto'o'nun lige kattığı renkten sonra bu sene Kayseri'den Gyan, Başakşehir'den Adebayor, G.Saray'dan Gomis, Beşiktaş'ın Negredo'su, Trabzonspor'dan Burak, F.Bahçe'den Soldado ön plana çıkacaktır. Pepe gibi dünya yıldızları da hiç kuşkusuz Süper Lig'e renk katacaktır.
Rüya takım sezona hazır
SABAH SPOR, Türkiye'nin en iyi yazar kadrosunun ezberleri bozan, ilgi çekici analiz ve yorumlarını tüm sezon boyunca yine okuyucularıyla buluşturacak

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.