Çarşamba 10.04.2019

SABAH yazarları dev derbiyi yorumladı

SABAH Spor yazarları, Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisini yorumladı.

SORU: Müthiş bir haftayı geride bıraktık. Özellikle Ç.Rize- Beşiktaş maçı Avrupa Ligi standartlarının üzerine çıktı. Şimdi önümüzde sezon finali diyebileceğimiz bir hafta var: Beşiktaş-Başakşehir ve F.Bahçe-G.Saray… Bu maçların sonucuna göre zirve yarışı şekillenir mi?

ÖMER ÜRÜNDÜL: Rize'de mükemmel bir maç izledik. Maçı seyretmeyenler skoru öğrendikleri zaman mutlaka 'Çok kötü oynayan bir Rizespor vardı. Yahut da maçın büyük bölümünü 10 kişi ya da 9 kişi oynadılar' diye düşünmüşlerdir. Ama yeri geldikçe vurguluyorum, futbolun cazibesi burada yatıyor. Beşiktaş da çok iyi oynadı. Rizespor da çok iyi oynadı. Ama Beşiktaş'ın her atak girişimi golle sonuçlandı. Rize cephesinde ise tersi oldu. Aslında iki takım da ligin ikinci yarısının en başarılı takımlarından ikisidir.

LEVENT TÜZEMEN: Dananın kuyruğunun kopacağı bir hafta olabilir ya da işler arapsaçına dönebilir. Beşiktaş-Başakşehir, Fenerbahçe- Galatasaray maçlarından 4 sonuç ortaya çıkar. 1- Beşiktaş kazanır, G.Saray kaybederse zirve şenlenir. 2- Beşiktaş kazanır, G.Saray da kazanırsa, Başakşehir şampiyonluğu kaybeder. 3- İki maç da berabere biterse, Başakşehir büyük bir şans yakalar. 4- Başakşehir kazanır, G.Saray kaybederse Abdullah Avcı ve öğrencileri kesin şampiyon olur.

FATİH DOĞAN: Bu hafta futbola doyduk. Hem yukarıdaki maçlar hem aşağıdaki rekabet futbol zevkimizi zirveye çıkardı. Özellikle Rize-Beşiktaş kapanış maçı müthiş bir final oldu. İkinci yarının bana göre en iyi çıkış yakalayan, en başarılı takımı Rize'nin hakkını vermek lazım. Çok gol atıp az gol yiyen ve ikili mücadelelerde G.Saray'dan sonra ligin en çok kazanan takımı Rize karşısında 7-2 kazanmak Beşiktaş adına büyük bir başarı. Okan Buruk'a da Şenol hocaya da helal olsun. Emekleri büyük. Ancak Ljajic'in, Burak'ın, genç Güven'in ve hatta Vida'nın muhteşem performansını izleyen Beşiktaşlılar, şampiyonluk için iç geçirmiştir. Ancak bence şampiyonluğun adresi hâlâ Başakşehir. 7 hafta kaldı, halen düşmediler ve düşmeyecek gibi de gözüküyorlar. O yüzden bu hafta dananın kuyruğu kopmaz, lig daha da karışır, daha da keyifli hale gelir. Ama bu hafta hepimizin heyecana ve futbola doyacağı kesin.

MUHTEŞEM BİR FIRTINA GELİYOR

GÜRCAN BİLGİÇ: Bu hafta oynanacak olan karşılaşmalara bakınca eğer şampiyonluk yarışında bir kırılma haftası arıyorsak, bundan iyisi olmaz. Hollywood, 'Kusursuz Fırtına' filmini çevirmişti. Bütün gemiler de batabilir hiçbir şey olmamış gibi yolumuza da devam edebiliriz. Hangi takımın kazanacağını, kaybedeceğini bile söyleyemiyoruz. Böylesine bir denge içinde, iddiaların ve kayıpların da yüksek olması normal. Bence Başakşehir yolunu açacaktır.

BÜLENT TİMURLENK: Medipol Başakşehir kazanır, Galatasaray kaybederse kalan haftalarda Galatasaray ve Beşiktaş artık Süper Lig'de ikincilik yarışı verir. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi ön eleme bileti için lideri devirip, Galatasaray derbisini bekleyecek. Fenerbahçe ise kabus sezonunda ezeli rakibi Galatasaray'ı devirip her şeyi unutturmak isteyecektir. Başakşehir'in bu haftadan sonra Sivasspor dışında deplasmanı yok ve oyun kaliteleri Galatasaray karşılaşması dışında her maçta 3 puanı alabilecek güçte. Galatasaray'a geçen sezon şampiyon olurken Kadıköy beraberliği yetmişti ama 6 puanlık farkta hesap tamamen değişti. Sarı-kırmızılı ekip beraberliğin yetmediği Kadıköy'de risk almak zorunda.

AVCI KAZANMAK İÇİN LJAJİC'İ DURDURMALI

LEVENT TÜZEMEN: Eğer Başakşehir, Beşiktaş'ta Adem Ljajic'i durduramazsa Vodafone'da kesin kaybeder. Beşiktaş, vitesi yükselttiği her anda Rizespor'u sahadan sildi. Quaresma'nın oynamamasına rağmen Lens, Ljajic, Burak üçlüsü hücumda müthiş zenginlikler yaşadı. Eğer Kagawa, 3 gol atan Güven kulübede oturuyorsa bu Beşiktaş takımının oyuncularının çok formda olduğunu gösterir. Fenerbahçe'nin sağı solu belli olmuyor. Derbi maçlarda oyuncular zihinsel olarak iyi hazırlanıyor. Türk Telekom'da ve Vodafone'da ağır skorlardan sonra geriye dönmek Fenerbahçeli futbolcular da kesin özgüven yaratacaktır. Eğer Galatasaray, Fenerbahçeli oyuncuların psikolojik dokunuşlarına rövanş faulle karşılık vermezler ve sahada her türlü profesyonel darbelere karşı sakin kalabilirlerse Kadıköy'de 20 yıldır aradıkları galibiyeti bulabilirler. Galatasaray'ın galibiyet şifresi: Sakin olmak.

AHMET ÇAKAR: Bence Beşiktaş-Başakşehir maçında 3 skor da birbirine yakın. Tabii ki Beşiktaş ev sahibi avantajı, yükselen formu, kaliteli ayakları ve Burak faktörüyle biraz daha önde görünse de beraberlik ve Başakşehir'in galibiyetine asla olamaz diyemeyiz. Başakşehir'in oyuncu yapısına baktığımızda her an sonucu değiştirecek önemli ayakları var. Üstelik takım savunmasını çok iyi yapıp çok zor gol yiyorlar. Pazar geceki maç ise eğer 20 yıllık gelenek diye bir kavramımız olmasaydı, 3 skorun da birbirine yakın olacağı bir maç derdik. Gerçekten kadro kalite ve kalitesizliği, eksik oyuncular, ev sahibi avantajını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde 3 skor da birbirine yakın görünüyor. Ama 20 yıldır çok ağır basan bir gelenek var. G.Saray kazanamıyor. Ama bu bir gün olacak. 14 Nisan mı, yoksa uzun yıllar sonra mı, bilemiyorum.

KANARYA BORÇ KAPATMA PEŞİNDE

ÖMER ÜRÜNDÜL: Bu maçlar çok kritik. Rize'den büyük moralle dönen Beşiktaş çok coşkulu bir seyirciyle Başakşehir derbisine çıkacak. Hedefleri de kazanıp, ikincilik şansını artırmak. Başakşehir için ise zor maç da olsa peşinen kaybeder sözünü söyleyemezsiniz. F.Bahçe- G.Saray derbisi de tabii ki çok önemli. G.Saray'ın hedefi hem Kadıköy'deki tılsımı bozmak hem de şampiyonluk iddiasını devam ettirmek olacaktır. F.Bahçe'nin hedefi ise sezon boyunca çok üzdüğü seyircisine karşı borcunu ödemek. Onun için maçın neticesi ortadadır. Üstelik de F.Bahçe'nin en kötü zamanında bile G.Saray derbisini kaybetmediğini unutmayalım. F.Bahçe ve G.Saray arasındaki güç dengesine baktığımızda, G.Saray futbol olarak önde. F.Bahçe'nin iyi durumda olmadığını hem puan durumu hem de Eylül ayından beri deplasmanda tek maç kazanamamış olması gösteriyor. Ama G.Saray ve Beşiktaş deplasmanlarından da 2 ve 3 farklı skor dezavantajlarından beraberlikle çıktıkları unutulmamalı. Bu maçın atmosferinin de üst düzeyde olacağı kesin. G.Saray'ın 2 önemli stoperinin olmaması en büyük handikaptır. Başakşehir'in oturmuş bir sistemi var. Topa sürekli fazla sahip olmanın avantajını kullanıyorlar. Ligin en az gol yiyen takımı. Onlar için de Beşiktaş karşılaşması final niteliğinde bir maç olacak.

BU HAFTA SÜPER LİG YENİDEN BAŞLAR

MURAT ÖZBOSTAN: Beşiktaş taraftarıyla, formuyla Başakşehir'e geçit vermez. Siyah-beyazlı takımın Şampiyonlar Ligi'ne kalma ihtimali de yükseldi. Fenerbahçe- Galatasaray maçı için de çok fazla diyecek bir şey yok. Galatasaray daha iyi bir takım. Fenerbahçe bu maçı alırsa yine 1 sezonu kurtarır. Aksi olursa Ali Koç yönetimi bile sallanır. Zaten başarılı bir yönetim değil. Fener Ol kampanyası bile sekteye uğrar. Başlamadan biter. Benim favorim Galatasaray. Bence 20 yıllık tabu bu hafta yıkılacak.

AHMET ÇAKAR: Bu hafta ligin sonu için kırılma haftası olabilir. Öyle skorlar çıkar ki lig yeniden başlar, öyle skorlar çıkar ki lig biter ama aşağısı için büyük endişeler başlar. Nasıl mı, cevabı çok açık… Diyelim ki kolay değil ama Başakşehir, Vodafone'da Beşiktaş'ı yendi. Cumartesi gecesi bu maç bitti ve pazar geceki dev derbi başladı. 20 yıllık gelenek devam etti ve yine kolay değil ama F.Bahçe de G.Saray'ı yendi. Bence o gece Başakşehir, kesinlikle şampiyon olmuştur. Amaaa bir de madalyonun öbür yüzü var. Beşiktaş formda Rize'yi paramparça etti. Kendi evlerinde de Başakşehir'i yenmeleri asla sürpriz olmaz. Diyelim ki yendiler ve pazar gecesi G.Saray da 20 yıllık efsaneyi bozuverdi, onlar da F.Bahçe'yi yendiklerinde Pazar gecesi 21.45'te Süper Lig, Başakşehir'in 3 puan farkıyla yeniden başlar.

İSKENDER GÜNEN: Fenerbahçe, her ne kadar ligde istediği sonuçları alamasa da büyük karşılaşmalarda farklı görüntüler ortaya koyan bir takım. Bir de Galatasaray ile yaptığı maçlarda bariz bir üstünlüğü var. Galatasaray'da Marcao ve Luyindama'nın cezalı olmaları kendileri açısından büyük bir dezavantaj. Bu maçta Fenerbahçe, Galatasaray'a göre bir adım önde. Beşiktaş-Başakşehir maçında ise, Başakşehir 3 puan aldığı takdirde şampiyonluk yarışında büyük bir avantajı eline alır. Her iki takımın da maçın kaderine etki edebilecek yetenekli oyuncuları var. Başakşehir'in en büyük avantajı ise, takım olarak kompakt bir yapıda olmaları ve de geçen yıla göre oyunun savunma tarafında daha organize bir görüntü sergilemeleri.

FARKLI BİR F.BAHÇE İZLERİZ

FATİH DOĞAN: Beşiktaş ritmini ve havasını buldu. Her ne kadar defansında hâlâ ciddi sıkıntıları olsa da Burak, Ljajic ve Kagawa ile hücum üstünlüğünü tabelaya yansıtmaya başladı. Ancak Lens'in performansı soru işareti. Başakşehir, enerjisini akıllı kullanan, ligin en yaşlı ama bir o kadar da tecrübeli takımı. Emre Belözoğlu son maçta ikinci sarıdan hak ettiği kırmızı kartı görse Beşiktaş karşısına en önemli oyuncusundan yoksun çıkabilirdi. Beşiktaş'ı seyirci farkıyla favori görsem de beraberlik ihtimali göz ardı edilemez. Derbinin olduğu yerde istatistikler çöker. Ankaragücü maçındaki F.Bahçe ile G.Saray derbisindeki F.Bahçe arasında dağlar kadar fark olacak. F.Bahçe en kötü dönemini yaşasa bile, hâlâ düşme korkusunu hissetse bile G.Saray maçını kazanarak moral bulmak isteyecektir. G.Saray'ın iki stoperi yok. Bu zafiyeti değerlendirmek için F.Bahçe'nin iyi hücum etmesi ve rakip defansı zorlaması şart. Şartlara bakıldığı zaman F.Bahçe'nin galibiyete ulaşacağını düşünüyorum.

OYNANACAK İKİ MAÇIN DA FAVORİSİ YOK!

BÜLENT TİMURLENK: Rize'de 11 pozisyonda 11 isabet bulup 7 gol atan Beşiktaş ve iki maç önce Kayseri'de 35 hücum girişiminden son dakikada bir penaltı kazanan Başakşehir. Vodafone Park'taki 90 dakika her sonuca açık ve biraz da futbol şansı skoru belirleyecek. Avcı'nın topa sahip olmaktan vazgeçmeyeceği kesin. Visca-Caner eşleşmesinden üstün çıkan kahraman olur. Yanal'ın elinde Soldado dışında santrfor yok ama orta saha tercihlerinde kafası karışık ve tıkandığı her dakika F.Bahçe'nin büyüklüğü sahada değil diyor. Buna da taraftar anlam veremiyor elbette. G.Saray'ın iki stoperinden yoksun gideceği Kadıköy'de kazanabilmesi için önce 90 dakika 11 kişi sahada kalması lazım. Pozisyon üretirler ama tansiyondan da etkilenirler. Hafta sonunda iki maçın da favorisi yok ama iki 90 dakikadan çıkacak beraberliklere sevinecek tek takım var: Başakşehir.

M.BAŞAKŞEHİR TAM BİR TAKIM KİMLİĞİNE SAHİP

İSKENDER GÜNEN: Maçların mutlak favorisi diyebileceğimiz takım göremiyorum. Maçın kaderini tayin edebilecek en önemli olay; o günkü oyuncu ve takım performanslarıdır. 4 takım içerisinde Başakşehir'in takım olma bilinci diğerlerine göre, önde. Fenerbahçe'nin ise içinde bulunduğu durum, büyük hayal kırıklıkları yaşanan bir sezon olmasına rağmen Galatasaray maçlarındaki özel konumu bir adım önde olduğu gerçeğini ortaya çıkarmakta. Beşiktaş, son maçta çok farklı bir skor elde etmesine karşın maçın skorunu bir kenara bıraktığımızda oyunun savuma tarafında eksiklikler görünmekte. 2 karşılaşmada da oyunun kaderine etki edebilecek yetenekli oyuncuların bireysel performansları büyük önem taşıyor.

GÜRCAN BİLGİÇ: 6 puanlık avantaj, Başakşehir için işleri daha kolaylaştırıyor. Ligin en az gol yiyen, en organize takımı, ikincilik şansını zorlayacağı haftada Beşiktaş'ın karşısında. Rakibi de ofansif organizasyonu, pozisyon yüzdesi bakımından ligin en iyilerinden biri. İşin ilginci; bu maçın sonucu ne olursa olsun, Galatasaray Kadıköy'de kazanmak zorunda. Şampiyon olduğu sezon bile beraberlik yetiyordu. Dolmabahçe'de takım kurgularının mücadelesi olur. Beşiktaş'ın kolay pozisyon vermesi handikap. Bu maçtan üç puanla ayrılması çok zor. Galatasaray'ın tandemindeki yenilenme, ofansif oyununda tedirginlik yaratır. Eğer Fatih hoca, Donk'un yanına Fernando'yu koyarsa, orta sahası Fenerbahçe ile baş edemez. Bunun üstüne bir de stat atmosferi eklendiğinde, galibiyet ibresi ev sahibine kayar.

28

F.Bahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, G.Saray'a karşı oynadığı 28 karşılaşmada 8 galibiyet, 7 beraberlik, 13 yenilgi aldı.

FENERBAHÇE, KADIKÖY'DE GALATASARAY'A KAYBETMİYOR

MAÇ 22 GALİBİYET 15 BERABERLİK 7
Galatasaray, ezeli rakibine karşı Kadıköy'de son galibiyetini 22 Aralık 1999'da aldı.
İki takım arasında Kadıköy'de oynanan maçlardan sadece 4'ü golsüz bitti.

Fenerbahçe ile Galatasaray Kadıköy'de toplam 55 kez karşı karşıya geldi

FENERBAHÇE
29 Galibiyet
109 GOL

GALATASARAY
9 Galibiyet
64 GOL

17 BERABERLİK

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.