Salı 16.04.2019

SABAH Spor yazarları futbol gündemini yorumladı

Sabah gazetesi yazarları spor gündemini yorumladı. Şenol Güneş'ten Fenerbahçe - Galatasaray derbisine kadar pek çok konuyu değerlendiren usta yazarlar derbinin hakemi Ali Palabıyık hakkında da çarpıcı ifadeler kullandı.

LEVENT TÜZEMEN
Milli Takım'a gittiği için 'Beşiktaş'ı bırakmalı' denilen Şenol Güneş'ten siyah-beyazlılar derhal özür dilemeli. Hocanın işine ne kadar bağlı olduğunu gördük...

MURAT ÖZBOSTAN
O statta hocaya her türlü haksızlık yapıldı. Guti'nin takımın başına geçmesi için her kulis denendi. Ama Şenol Güneş ise Beşiktaş'ı ayakta tuttu...

GÜRCAN BİLGİÇ
Avcı, Vodafone Park'ta ikinci yarı kontrolü elinden kaçırdı. Kadıköy'de ise Yanal da Terim de takımlarını oynatmadılar, sadece mücadele ettirdiler...

Hafta sonu iki kritik maç oynandı. Beşiktaş-Başakşehir ve Fenerbahçe- Galatasaray karşılaşmalarına baktığımız zaman teknik direktörler Şenol Güneş, Abdullah Avcı, Fatih Terim ve Ersun Yanal'ın becerilerini nasıl buldunuz? Haftanın yıldızı hangisi olur?

MURAT ÖZBOSTAN: Hocaların hocası yani profesör doktoru Şenol Güneş oldu bu hafta. Başakşehir maçında Medel hatasıyla başladı ama bu hatayı düzeltip ikinci yarıdaki hamleleri ile bir final maçını kazandı. O statta hocaya her türlü haksızlık yapıldı. Guti'nin takımın başına geçmesi için her kulis denendi. Hocanın gitmesi için her şey yapıldı. Şenol hoca ise Beşiktaş'ı ayakta tuttu.. Ersun Yanal'ın ise boş konuşuyor..
Hep tribüne oynuyor.. Yanal'ın "Kadıköy, rakibin elini kolunu sallayarak kazanabileceği bir yer değildir" sözlerini abartı ve gereksiz buluyorum. Hocam sen takımına bak..

GÜRCAN BİLGİÇ: Bu haftanın 'bir bilen'i Şenol Güneş elbette. Oyuncu değiştirmeden, oyunu değiştirerek, hem rakibin üstünlüğünü bitirdi hem de galibiyeti sağlayan üstünlüğü elde etti. Abdullah Avcı müthiş bir ilk yarı oynayan takımını, ikinci 45'te elinden kaçırdı. Kadıköy'de ise Yanal da Terim de takımlarını oynatmadılar, sadece mücadele ettirdiler.

LEVENT TÜZEMEN: Milli Takım'a gittiği için 'Beşiktaş'ı bırakmalı' denilen Şenol Güneş'ten Beşiktaş taraftarları ve camiası herhalde özür dilemelidir. Şenol hocanın işine ne kadar bağlı olduğuna ve işini ne kadar doğru yaptığına Başakşehir maçında çıplak gözle tanık oldum. Abdullah Avcı, oyuna soktuğu Arda ve Demba Ba ikilisinden sıfır verim alırken, Şenol Güneş'in taktik anlamda Medel'i orta sahaya çekip Caner'i sol beke monte etmesi, Başakşehir'in üstünlüğünü bitirdi. Ersun Yanal'ın ve Fatih Terim'in değişiklikleri takımlarına katkı sağlamadı.
Özellikle Terim'in Belhanda'yı atılmaması adına oyundan çıkarması ve yerine Emre Akbaba'yı alması doğru bir hamle olsa bile Feghouli-Ndiaye ik-i lisini çıkarıp yerlerine Mitroglou-Sinan Gümüş'ü sokması büyük hataydı.

AHMET ÇAKAR: Bana göre haftanın yıldızı Şenol Güneş olur. Çünkü kazandı. Diğer teknik adamlara baktığımızda özellikle Fatih Terim ve Ersun Yanal'ın oyuncu değişikliklerini doğru bulmak mümkün değil. Abdullah Avcı ise ilk yarı gerekeni yaptı ama ikinci yarı takımın organizasyonu aşağı indi.

BÜLENT TİMURLENK: Süper Lig'de yabancıları, alt yapıları ve hakemleri tartışıyorsak teknik adam performanslarını da tartışmalıyız. İspanya, İngiltere ve İtalya'nın yanında bizde ne yüksek taktik disiplin ne de oyun analizi var. Güneş, sol bek Medel hatasından döndü, haftanın kazananı. Avcı, 2. yarıda oyunu okuyamadı, Erzurum ve Akhisar gibi küme düşme hattındaki takımlardan da aynı baskıyı yemişti. Arda'yı oyuna alıp kaderine razı oldu. Terim, verimsiz Ndiaye yerine Selçuk'u alsa, Emre ve Diagne'ye göbekten ekstra top giderdi. Serdar Aziz'i gönderip kötü profesyonel Sinan'a güvenmek, Emre'nin güçsüzlüğüne çare bulamamak hiç Terimce değil... Yanal sürekli arma, forma açıklamalarıyla kariyerinde yeni bir sayfa açtı! Fenerbahçe'nin tarihini, büyüklüğünü herkes biliyor. Yanal o koltukta tarihi anlatmak için değil tarih yazmak için oturduğunun farkına varmalı artık.

G.SARAY PALABIYIK'I FIFA'YA ŞİKÂYET ETMELİ

Fatih Terim, derbi sonrası hakemler için ağır ifadeler kullandı. Bu eleştirileri nasıl yorumluyorsunuz?

TÜZEMEN: Terim, ilk F.Bahçe maçında hakem Fırat Aydınus'a, "Maçın içine ettin" dediği için ciddi bir ceza aldı. Yardımcı hakemine aleni küfür eden Fırat Aydınus, 1 ay ceza aldı. Bu cezanın da büyük bölümü milli maç aralığında eridi. Terim'i serzenişlerinde haklı buluyorum. Ama ne kadar şikâyet ederse etsin durum değişmiyor, hata yapan ödüllendiriliyor. Ümit Öztürk arkası olmadığı için infaz ediliyor, Ali Palabıyık torpilli olduğu için korunuyor. G.Saray yönetiminin yerinde olsam bu maçın görüntülerini FIFA ve UEFA'ya gönderip altına da "İşte sizin Avrupa'da görev verdiğiniz hakemin gerçek yüzü budur. VAR protokolüne bile uymayan bir hakem" derim. Taraftar da FIFA'ya Ali Palabıyık'ın hatalarını görüntülerle bıkıp usanmadan, sonuç alınıncaya kadar yollamalıdır.

ÇAKAR: Terim, ilk G.Saray-F.Bahçe maçından sonra gereksiz ve manasız şekilde hakem Fırat Aydınus'a saldırmıştı. Neymiş efendim, gol yanlış taçtan gelmiş falan filan… Ve 10 maçlık ceza alacak süreç o gece başlamıştı. Ama Pazar geceki Kadıköy derbisinden sonraki infialinde yüzde 100 haklı. Hatta az bile konuştu. Eğer bir hakem bilerek, isteyerek bir takımın hakkını çalıyorsa durum çok vahimdir. Maalesef G.Saray'ı Ali Palabıyık boğmuştur. Maçın kader anı yani F.Bahçe'nin golü öncesi Feghouli'ye yapılan faulün VAR hakeminin davetine rağmen incelenmemesi asla masum bir hakem hatası olmayıp vahim bir durumdur ve kasıt olabileceğini düşünüyorum. Bu kasıt, korku olabilir ya da başka bir şey. Ama olan G.Saray'ın 2 puanına olmuştur.

ÖZBOSTAN: Hoca haklı. Palabıyık büyük hatalar yaptı. Bu hatalar geçmişte G.Saray lehine de olmuştur. Demek ki herkesin canı yanıyor.
Çözümü MHK bulacak. Fakat lig bitiyor artık bir şey yapamazsınzı.

ALBAYRAK ÇOK ABARTTI

BİLGİÇ: Fatih hoca Fenerbahçe maçı sonrası şikâyetlerinde haklı. Ama Galatasaray İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak işi daha da büyüttü, Medipol Başakşehir'in bu haftaki rakibi Çaykur Rizespor'da iki oyuncunun cezalı duruma düşürüldüğünü iddia etti. Sezonun en iyi kadrosuna sahip oldukları, sadece devre arasında transferde 25 milyon Euro bonservis ücreti ödedikleri, ezeli rakiplerinin tarihin en kötü dönemini yaşadığı ve 10 kişi kaldığı derbi sonrasında, ortaya çıkan sonucu sadece hakemle açıklamaya çalışmak, başarısızlığı mazeretlendirmekten başka bir şey değildir.

TİMURLENK: Türkiye'de hakem olmak için önce cesur insan olacaksınız eleştirisine katılıyorum. Hakem Ali Palabıyık, 'herkes mutlu olsun' diyerek Avrupa arenasında maç yönetsin, bakalım başına neler geliyor.

BELHANDA'YI FLORYA 'DAN GETİRMESEYDİNİZ!

Belhanda derbide oyundan alındı. Terim, "Sarı kartı vardı, atılmamak için çıkmak istedi" dedi. Böylesi kritik bir maçta takımın en önemli isminin çıkmak istemesi ve Terim'in de buna uyması doğru mu?

TİMURLENK: Belhanda, 46'da çıkmazdı. 18'de sarı kart gördü, 'aman ikinci sarıyı görür ' diyorsanız o zaman 19'da oyundan alın! Olmadı, 70-75'ten sonra taktik değişikliği bir kenara bırakıp risk almamak için kenara çekersiniz. Takımını 10 kişi bırakacak korkusu salan futbolcuyu o zaman Florya'dan getirmeyin derbiye. Telekom'daki derbide Soldado ile başlattıkları olaylardan dolayı hocası, arkadaşları 20 maç ceza aldı. Galatasaray'ın bu sezonunu, attığı-atamadıklarıyla değil; karakteriyle raydan çıkartan 'eksi 10 numara profesyonel' Belhanda ile anlatabiliriz.

ÇAKAR: Yaşananlar Türk hakemliğinin utancıdır. Çünkü Belhanda da Terim de maçı izleyen milyonlar da biliyor ki sarı kartlı Belhanda, ikinci yarıda 'A' dese, rakibe elini sürse oyundan atılacak.

TÜZEMEN: Oyuncular çok zekidir. Hakemin niyetini çabuk çözerler. İlk F.Bahçe maçında yaşadıklarını hatırlamış olacak ki Belhanda, çıkmak istediğini Terim'e iletti. Palabıyık, F.Bahçe maçına talimatlı çıkmış. M.Topal'ın darbesine kart göstermemesi, Eljif'in golü öncesi Feghouli'ye Dirar'ın yaptığı faulüne gidip bakmaması, talimatı verenlere bir diyet ödemeydi.

ÖZBOSTAN: Belhanda ile G.Saray yollarını sezon sonu ayırmalıdır. Bir final maçında, "Beni alın yoksa hakem beni atacak" diye hoacsına geliyorsa bir oyuncu, şu demektir: "Gemiyi terk ediyorum. Ne haliniz varsa görün" O zaman yönetim de gereğini yapmalı.

BİLGİÇ: Belhanda'nın güven endeksi düşük. Kolay sinirleniyor ve sahada rövanş arıyor. Ama maç öyle değildi. Oyuncular arasında çok gerilim, dalaşma olmadı. Terim'den beklenen, oyuncusunu sakinleştirmeyi başarıp, ihtiyacı olan performansın peşine düşmesiydi. Çok amatörce davranmışlar. Şampiyonluk maçında bu oyunculara güvenemeyecekseniz, onca parayı neden veriyorsunuz ?

KORKAK BİR HAKEM TÜM DENGEYİ DEĞİŞTİRDİ

Ligde son alınan sonuçların ardından G.Saray ve Başakşehir'in şampiyonluk şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÇAKAR: Süper Lig yeniden başlayabilirdi. Ama sadece bir hakemin korkaklığı ve eyyamcılığı, Süper Lig'deki tüm dengeleri değiştiriverdi. Dikkat edin, hakem hatası demiyorum, hakem hatası eskidendi. Artık teknoloji var. Derbide G.Saray 1-0 önde, F.Bahçe 10 kişi. Maç öyle bitse, G.Saray ile Başakşehir arasındaki puan farkı 3'e düşecek. Yani G.Saray geriye kalan bütün maçlarını kazandığında şampiyon olacak. Bir anlamda lig yeniden başlayacak. Ama Ali Palabıyık denen bir hakem sahaya çıkıyor, bilerek, isteyerek, korktuğundan ötürü VAR'a gitmiyor. Üstelik VAR hakemi Bülent Yıldırım, F.Bahçe'nin golünden sonra kendisini faul konusunda uyarıyor. 1 dakika telsiz konuşmaları var. Ama Palabıyık şark kurnazı ya, biliyor faul olduğunu ve "VAR'a gidersem, iptal etmek zorunda kalacağım" diyerek VAR'ın 'incele' davetini geri çeviriyor. Yazıklar olsun böyle düzene!

TİMURLENK: G.Saray 6 maçı da kazanacak, Başakşehir bir maçta da berabere kalacak. Başakşehir takılır ama G.Saray 6 maçını da kazanır mı? Bu hafta Rize'nin Başakşehir karşısındaki oyun planı, bize G.Saray-Başakşehir maçının final olup olmayacağını söyleyecek.

TÜZEMEN: G.Saray, derbide Onyekuru'nun golünden sonra rakibin göstereceği tepkiye hazırlıklı değildi. Eğer 10 dakika oyunu tutabilselerdi kazanır ve şampiyonluk için kendi göbeğini kendi kesecek duruma gelirdi. Başakşehir'in fikstürü kolay. G.Saray'a kaybetseler bile diğer maçlarda hata yapacaklarını düşünmüyorum. Hakem kararları da Başakşehir lehine çalışıyor.

ÖZBOSTAN: Başakşehir yüzde 90 şampiyon oldu. Galatasaray'ın şansı yüzde 10 artık.

BİLGİÇ: Kalan altı haftadaki maçlara bakıldığında zaten deplasman sorunu olan Galatasaray'ı zor rakipler beklediği gibi, içerideki iki maçı da Beşiktaş ve Başakşehir ile… Kadıköy'deki beraberlik ile de ipi tekrar rakibine bıraktı. Başakşehir'in önü açık. Beşiktaş'ın aradaki puan farkını üçe indirmesi, Galatasaray'ın ikinciliğini de tehlike altına soktu. Artık altıncı şampiyon için hazırlıklarımızı yapmalıyız.

ABDULLAH AVCI
Bu sezon 28 maçta 18 galibiyet, 7 beraberlik, 3 yenilgi alan Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı, 2,18 puan ortalamasıyla kariyerinin en üst değerine sahip.

FATİH TERİM
G.Saray ile bu sezon 44 resmi maça çıkan Fatih Terim, 21 galibiyet, 13 beraberlik, 10 yenilgi alırken, ligde 28 maçta 16 galibiyet, 8 beraberlik, 4 yenilgi gördü.

ŞENOL GÜNEŞ
Beşiktaş ile 4. sezonunu geçiren Şenol Güneş, bu sezon 40 resmi maçta 21 galibiyet, 10 beraberlik, 9 yenilgi aldı. Ligde ise 28 maçta 15 galibiyet, 8 beraberlik, 5 yenilgiyle 1,89 puan ortalaması yakaladı.

ERSUN YANAL
Fenerbahçe'nin başında 13 lig maçında 4 galibiyet, 7 beraberlik, 2 yenilgisi olan Ersun Yanal, 1,46 puan ortalamasıyla kariyerinin en kötü puan ortalamalarından birine sahip.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.