Cumartesi 23.01.2021
Son Güncelleme: Cumartesi 23.01.2021

İrfan Can Fatih Terim’in yalnızlığını bitirir

Süper Lig’de yarış nefes nefese devam ederken SABAH Spor yazarları son durumu analiz etti. Ankara temsilcisi ve yazarımız Müderrisoğlu da görüşlerini paylaştı. İşte değerlendirmeler:

SORU: G.Saray, Onyekuru ve Halil Dervişoğlu'nu kadrosuna kattı. İrfan Can'ın eli kulağında, Torino'dan Zaza ise kiralanıyor. Bu transferler G.Saray'a neler katar? Fatih Terim mutlu olur mu?
OKAN MÜDERRİSOĞLU: Hariçten gazel okumak istemem. Lakin iyi bir izleyici olarak bu riski de göze alıyorum. Evet, haftalar boyunca oyuncularla yakından ilgilenen, durumlarını birebir bilen bizler değiliz. Ancak, görünür gerçekler bir iki kelam etmemize engel olmasa gerek... G.Saray'ın yüksek maliyetli oyuncularından istikrarlı performans elde edememesi, yeni veya genç isimlerin maç maç parlayan ama mutlak güven vermeyen oyun biçimi düşündürücü. Ayrıca G.Saray'da yönetimlerin de ötesinde ağırlığı olan Terim hem fırsat hem de risk unsuru olarak duruyor. Hocanın isminin büyüklüğü, başarıları onu ayakta tutuyor ama iddiasını, hırsını karşılayacak mali açıdan güçlü bir yönetim yok. Abdurrahim Albayrak'ın dengeleyici rolü olmasa G.Saray için gel-gitler sanılandan fazla olur.
LEVENT TÜZEMEN: İrfan Can'ın sol ayağı mükemmel. Oyunun iki yönünü de oynayabiliyor. G.Saray'ın hücum gücünü çoğaltacaktır. G.Saray'ın en büyük eksikliği hızlı bir oyuncuya sahip olamamasıydı. Onyekuru, G.Saray'a hücum hızı ve zenginliği katacaktır. Özellikle iki ayağını da iyi kullanan, tek vuruşu başarıyla yapan Halil de Onyekuru'dan beslenecektir. Zaza kafa toplarında etkili, tek vuruşları başarıyla yapabilen bir golcü.
ONYEKURU DEĞER KATAR
ALİ GÜLTİKEN:
G.Saray için Onyekuru önemli bir transfer. Çünkü G.Saray'ın forvet hattında savunma arkasına koşu atabilecek ve rakibi geriye koşturabilecek bir oyuncu profili yok. Takımda artı değer yaratacak. İrfan Can ve Zaza'yı da kadroya ilave ettiğimizde Fatih hoca rahatlayacaktır.
GÜRCAN BİLGİÇ: Ligin en çok gol atan takımından biri olacaksın ve hâlâ santrfor peşine düşeceksin! Doğru teşhis golcü almak mı? Esas hamle İrfan Can'dır. Galatasaray'ın oyun gücüne kalite katar. Sahadaki birçok problemi çözecektir. Ancak çözüm futbolcusu yine Feghouli olacak. İrfan Can ile birlikte sağlı sollu doğru top taşıyan bir ikili oluştururlar. Hep kazanmak isteyen bir teknik adam olarak Terim'in yalnızlığı da biter.
ÖMER ÜRÜNDÜL: Onyekuru üzerinde fazla durmuyorum. Ama gerçek eksik, bir 10 numara, bir de santrfordu. İrfan Can transferi olursa ciddi katkı sağlar. Zaza'yı da tanıyorum. İyi bir santrfor ama son fiziki durumu hakkında bir bilgim yok.
TRANSFERDE %50 ORTAKLIK
İrfan Can'ın bonservisinin yüzde 50'sine 4.5 milyon Euro teklif eden Galatasaray, kalan 4.5 milyon Euro'yu 3 yıl boyunca taksitle ödeyecek. Ancak oyuncu bu sürede Avrupa'ya satılırsa bonservis gelirini iki kulüp paylaşacak.
24
Bu sezon Başakşehir formasıyla 24 maçta görev yapan İrfan Can Kahveci, 6 gol, 3 asistlik katkı sağladı.

MESUT BİR SANATÇI TAKIM ONU TAŞIMALI
SORU: F.Bahçe Sivas'ta takıldı. Oyunu ve üretkenliği üzerine olumsuz çokça yorum var. Mesut Özil bu takıma neler kazandırabilir?
GÜRCAN BİLGİÇ: Mesut Özil gittiği her takımı farklılaştırdı. Elbette takım arkadaşlarını da peşine takacak, onların kalitelerini yükseltecektir. Erol Bulut, çok kolay gol yeme problemini dengeli oyunla çözdü ve 5'te beş yaptı. Şimdi ön taraftaki sakatlarının dönmesiyle yavaş yavaş üçüncü bölge oyununa geçecektir. Bu aşamada Mert Hakan-Pelkas gibi oyuncularının pozisyon almadaki eksikleri nedeniyle önde baskıyı doğru yapamadı. Şimdi daha dirençli bir orta saha Mesut standardıyla oyununu yavaş yavaş değiştirir.
ÖMER ÜRÜNDÜL: Fenerbahçe'de en çok üstünde durduğum konu forvet hattı. Sivas'ta da gördük ki Valencia, Samatta ve Thiam fizik olarak yeterli değiller. Biraz Valencia'yı ayırırsak, Sivas'ta oynamayan Ademi, Cisse de dahil olmak üzere eldeki tüm forvetler, santrfor özelliğine sahip. Yapıları kanat forvetine uygun değil. Mesut'un en büyük sıkıntısı burada yatıyor. Onun çok önemli yeteneklerini sergilemesi için ileri uç oyuncularıyla yakın bağlantı kurması gerekir. Ama bugünkü forvetlerle bunu yapabilmesi zor.
OKAN MÜDERRİSOĞLU: Fenerbahçe geleneği maalesef çok transfer, sınırlı verim üzerine kurulu. Takım başarısı için sadece transfer veya popüler isimler yetmiyor. Oyuncuların, doğru zamanda alınıp, takım omurgası kurulması önem taşıyor. Bu pratik gerçekliği F.Bahçe de çoğu kulüp gibi başaramıyor. Ara dönemde alınan isimlerden mucize yaratmasını beklemek hayal aslında. Kuşkusuz Mesut, büyük bir futbolcu. Lakin maç eksiğini, takıma yabancılığını düşünürsek aceleci olmamak gerekiyor. Ve tabii ki Mesut gibi nazik ve teknik bir oyuncunun yanında koşan, basan, deyim yerindeyse orta saha-defans bloğunda hamallık yapacak bir oyuncu bulmak gerekiyor. Burada bir parantez de Erol hocaya açmak lazım. Elindeki oyuncu zenginliği ile kulübe mal olmuş isimlerin baskın karakteri arasında bocalıyor gibi. Rakibi yeterince etüt ettiği izlenimi vermediği gibi oyunun kaderini değiştirecek hamleleri beklemek de iyimserlik gibi duruyor.
LEVENT TÜZEMEN: Alman Milli Takımı, Real Madrid ve Arsenal'deki Mesut'u sahada görürsek F.Bahçe oyun olarak uçar. Ama şimdi her şeyi silip 'Mesut geldi, dertler bitti' demek gerçekçi olmaz. Çünkü futbol bir takım oyunu.
BULUT'UN HAMLELERİ EKSİK!
ALİ GÜLTİKEN
: Mesut Özil mutlaka fark yaratacak. Ama bu farkın derecesi diğer oyuncuların katkılarına da bağlı. F.Bahçe hâlâ forvet hattını tam oturtabilmiş değil. Bu bölge sürekli değişiyor. Değiştiği için de doğal olarak oyun tempoları da değişiyor. Sivas karşısındaki oyun birçok mazereti içinde barındırabilir ama ben teknik direktör hamlelerinin de eksik olduğu görüşündeyim.
EROL BULUT REKABETİ KÖRÜKLEYEMEDİ
LEVENT TÜZEMEN: Fenerbahçe'nin oldukça geniş bir kadrosu var. Ancak teknik direktör Erol Bulut, son haftalarda yakaladığı kadro istikrarını sezon başında yapamadı. Alınan oyuncuların çoğu yıldız konumunda. Sergen Yalçın'ın Beşiktaş'ta yarattığı rekabeti Erol Bulut, Fenerbahçe'de maalesef yaratamadı. Mesut Özil, Fenerbahçe'yi oyun olarak büyük bir istikrara kavuşturabilir.
BULUŞMA ÇOK YAKINDA
İstanbul'a gelir gelmez karantinaya giren ve izolasyon süreci yarın tamamlanacak olan Mesut Özil, sağlık kontrolünün ardından hemen imza atacak. Yıldız oyuncu, Çaykur Rizespor ya da Hatayspor maçında kadroda olacak.

YOĞUN TRAFİĞE DAYANAN İPİ GÖĞÜSLER
SORU: Beşiktaş, Sergen Yalçın'la harikalar diyarında. F.Bahçe ve G.Saray inişli çıkışlı gidiyor. Ligin ortasına geldik. Şampiyonluk adayınız için kafanızda bir fikir oluştu mu?
OKAN MÜDERRİSOĞLU: Beşiktaş'ın, pek çokları için ezber bozan başarısı, büyük ölçüde Sergen Yalçın'ın hayatı ve işini yorumlama biçimindeki değişimden kaynaklanıyor. Sergen'in içinde her zaman yaramaz çocuk vardı. Saçı ve sakalı ağardıkça, hocalığı da olgunluk dönemine girdi. Kulübün maddi imkânlarının sınırını biliyor. Beklentiyi yüksek tutmadan yönetebiliyor. Futbolcu psikolojisini iyi idare ediyor. En önemlisi, derbi maçlarına iyi hazırlanıyor. Nasıl kazanabileceğini bilerek hareket ediyor. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın inişli çıkışlı grafiği sürpriz değil. Burada kulüp yönetimlerinin rolünü, hoca ile ilişkilerini ve kadro istikrarı sağlamadaki güçlükleri dikkate almak lazım. Ya karışanı çok ya da konuşanı çok görünümde F.Bahçe ve G.Saray. Şampiyonu ise kulüplerin kadro derinliği, yani yoğun maç trafiğine dayanma gücü belirleyecek.
FUTBOLUN ANA RUHU ORTA SAHA
ÖMER ÜRÜNDÜL:
Şampiyonluğu konuşmak için çok erken. Beşiktaş hakkında sezon başladıktan sonra bir yorum yapmıştım; 'Futbolun ana ruhu orta saha. Ligimizde birçok takımda sorunlar var. Ama Beşiktaş'ta iki vazgeçilmez olan Josef-Atiba ile yanında Mensah veya hazır bir Dorukhan olursa bu üç orta sahanın presi ve devamlılığı takıma büyük kazanç sağlar. Hem preste kazanılan toplarda hücum etkinliği sağlanır hem de defans bloğu rahatlar...' Bunun net örnekleri Beşiktaş'ta yaşanıyor. Bana göre Beşiktaş'ın ideal 11'i Karagümrük maçıydı. Neden derseniz, kaliteli isimlerden Ghezzal olsun, Oğuzhan ve Adem, fizik olarak yeterli değiller. Karagümrük maçındaki futbol bu görüşümü de belgeledi.
YALÇIN'IN SIRRI DOĞRU TEŞHİS VE TEDAVİ
ALİ GÜLTİKEN: Beşiktaş bu oyunuyla şampiyonluk için sinyal vermiyor, 'Şampiyon olmak istiyorum' diye bağırıyor. Bu seviyeye gelmesinde de Sergen Yalçın'ın teknik adamlık becerisi var. Hem oyuncuların bireysel gelişimini çok üst seviyeye taşıdı hem de takımın bütününde çok güçlü bir oyun ortaya çıkardı. Bunun içinde doğru teşhisler ve doğru tedaviler var. Buna vizyon ve anlık dokunuş becerilerini de ilave edebiliriz.
LEVENT TÜZEMEN: Beşiktaş'ın gol sevinçlerine baktığımız zaman takım içinde müthiş bir sinerji olduğunu görüyoruz. Sergen Yalçın her oyuncuya aynı değeri veriyor, elindeki tüm oyuncuları kullanıyor, rekabeti ayakta tutuyor, doğal olarak başarı da geliyor. Ligin en etkili ve en uyumlu takımı Beşiktaş. Gökhan Töre-Ljajic ikilisi 2. yarıya yeni transferler olarak başlayacak. Her oyuncunun oynamak için can atması Yalçın'ın elini güçlendiriyor. Şampiyonluk yarışında G.Saray ve F.Bahçe de olacaktır. Bu iki büyük takımın devre arası yapacağı takviyelerin fark yaratıp yaratmayacağını göreceğiz.
GÜRCAN BİLGİÇ: Sergen hoca 'şampiyon' gibi oynayan bir takım yaptı. Oyuncu kaliteleri eleştirilebilir ama oyun gücü mükemmel. Rakibe göz açtırmıyorlar, eksikleri olduğunda bile coşkularını kaybetmiyorlar. Her şeyden önemlisi Ljajic'in sayılmayan golünden sonra tüm takımın etrafında birleşip onu havaya kaldırmasıydı. Bu dayanışmayı gösterir. Sadece bu özellik bile Beşiktaş'ı şampiyonluğa oynatır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.