Pazar 17.11.2013 00:00
Son Güncelleme: Pazar 17.11.2013 16:19

İstanbul Maratonu'nun galibi Kiprotich

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nu Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich kazandı.

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nu Kenya asıllı Fransız Abraham Kiprotich kazandı
35. Vodafone İstanbul Maratonu'nu 6 göğüs numarasıyla Kenya asıllı Fransız Abraham Kiprotich 2.12.30'luk derecesiyle kazandı ve 50 bin dolarlık ödülün sahibi oldu.
Türkiye'nin en büyük katılımlı kitlesel spor organizasyonu olarak adlandırılan 35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda 42 kilometre 195 metrelik yarışı kazanan Abraham Kiprotich 39. kilometrede yolu şaşırdı ve bu hatasını çabuk anlayan Fransız atlet yeniden doğru güzergaha girerek yarışını tamamladı.
35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda atletler 30 km'yi 1.34.15 saniyede geride bırakırken, birinci gelen Abraham Kiprotich, ilk grupta 6 atlet içinde Kenya ve Etiyopyalılarla yarışmıştı.
35. Vodafone İstanbul Maratonu'nu Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich 2.12.30'luk derecesiyle 1. oldu. Kiprotich'in ardından ikinci ve üçüncü sırada Etiyopyalı atletler yer aldı. Siraj Gena Amda 2.13.19'luk derecesiyle ikinci oldu. Deriba Marga Eyubu 2.14.43'lük derecesiyle üçüncülüğü elde etti.

KIPROTICH'İN AKLI REKORDA KALDI!

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda erkeklerde birinci olan Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich, kazandığı için mutlu, parkur rekoru kıramadığı için üzgün olduğunu söyledi.
Kiprotich, yarışın hemen ardından yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, uzun zamandır İstanbul Maratonu'na hazırlandığını ifade ederek, "Kazandığım için çok mutluyum ama üzgün olduğum bir nokta var; yarış rekorunu kıramadım" dedi.
Gelecek yıl da bu maratona katılmak istediğini kaydeden Kiprotich, "Organizasyon komitesi beni önümüzdeki yıl da bu yarışa davet ederse, hedefim, hem unvanımı korumak hem de parkur rekorunu kırmak" diye konuştu.
ELVAN ABEYLEGESSE İKİNCİ OLDU

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda kadınlarda Kenyalı Rebecca Kangogo Chesir birinci oldu.
Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinde verilen startla başlayan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonda Chesir ilk sırayı ilk sırayı elde etti.
Kadınlar maratonda ikinci ve üçüncü sıraları Türk atletler elde etti. İlk kez maraton koşan Elvan Abeylegesse ikinci, Sultan Haydar ise üçüncü sırada yarışı tamamladı.
Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın verdiği startla başladı. Maratonda atletler start sonrasında Boğaziçi Köprüsü'nü geçtiler.
Maratoncular daha sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a indi ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaştı. Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelen maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya indi. Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na doğru uzanan parkurda yarışan atletler, parkın içinden geçerek Sultanahmet'teki At Meydanı'nda finişe ulaştı.
ABEYLEGESSE: "İYİ BİR DERECE ELDE ETTİĞİM İÇİN MUTLUYUM"

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda kadınlarda ikinci olan Türk sporcu Elvan Abeylegesse, iyi bir derece elde ettiğini söyledi.
İlk kez maraton koşan milli atlet, yarıştan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, zor bir parkurda yarıştığını belirterek, "Çok mutluyum. Çok çalıştım. İyi bir yarış çıkardım. Çok zor rakiplerim vardı. Hava şartlarına rağmen iyi bir sonuç aldım. İyi bir derece elde ettiğim için mutluyum" diye konuştu.
Çok iyi koşarak hedefini gerçekleştirdiğini anlatan Elvan, "Zor rakiplerime rağmen güzel bir derece aldım. Bu zor parkurda 2 saat 30 dakikanın altında koşmak önemliydi" ifadelerini kullandı.
Bundan sonra en büyük hedefinin 2016'da Brezilya'da düzenlenecek Rio de Jenairo Olimpiyat Oyunları olduğunu vurgulayan Türk sporcu, "2016 hedefim var. Ondan önce çok ciddi maratonlarda yer alacağım. Oralarda yarışarak Rio'ya hazırlanacağım. Bundan sonra 2 saat 20 dakikanın altında koşmam gerekiyor" şeklinde görüşlerini aktardı.

İSTANBUL MARATONU'NDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda dereceye giren sporculara ödülleri verildi.
İstanbul Maratonu 42 kilometre yarışında finiş çizgisine önde giren sporculara ödüllerini, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, İBB Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, İBB Gençlik ve Spor Müdürü Osman Avcı, Spor AŞ. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin ve Vodofone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt verdi.
Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende ,42 kilometre yarışında erkek ve kadın 1.'ler 50'şer bin dolar, ikinciler 25'er bin 3.'ler ise 15'er bin dolar para ödülü almaya hak kazandı. Tekerlekli sandalye maratonunda da birinciye 5 bin dolar, ikinci 3 bin dolar üçüncü ise 2 bin dolar para ödülü verildi.
15 VE 10 KİLOMETRE KOŞULARI
35. Vodafone İstanbul Maratonu kapsamında 10 ve 15 Kilometre Koşularda dereceye giren sporcular belli oldu.
Halk yürüyüşünün yanı sıra 3 ayrı yarışta atletler madalya için ter döktü. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) geçen yıl olduğu gibi bu sene de "Altın" kategorisine aldığı organizasyonda, Eminönü'nde İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde tamamlanan 15 Kilometre Koşusu'nda kadınlarda ilk üç sırayı Etiyopyalı sporcular elde etti. Yenenesh Tilahun Dinkesa birinci, Selomie Kassa ikinci, Letebrhan Gebreslasea üçüncü oldu.
Erkeklerde ise Etiyopya'dan Birhan Nebebew Tesfaye birinci olurken, Kenya'dan Simon Gichuki Nidrangu ikinciliği, Türkiye'den Şeref Dirli üçüncülüğü elde etti.
Aynı yerde tamamlanan 10 Kilometre Koşusu'nda ise erkeklerde Libyalı Abdulhak Aksharif birinci, Kanadalı Matthias Constantin Heinke ikinci, Türkiye'den Sinan Tatlı üçüncü sırada yer aldı.
Bu yarışta kadınlarda ilk üç sırayı Türk atletler aldı. Selcen Kanyılmaz'ın birinciliği elde ettiği yarışta Nurten Aktaş ikinci, Esin Bahar Dölek de üçüncü oldu.
TEKERLEKLİ SANDALYE YARIŞI SONUCU

Tekerlekli sandalye yarışında erkeklerde Polonyalı Hamerlak Tomasz 1.45.21'lik derecesiyle birinci, Taylandlı Prasopchoke Klungern 1.59.55 ile ikinci ve Türkiye'den Ömer Cantay da 2.12.34'lik derecesiyle üçüncü oldu.
Bu kategoride kadınlarda ilk üç sırada Türk sporcular yer aldı. Hamide Kurt 2.45.07 ile birinci olurken, Zübeyde Süpürgeci 2.58.30 ile ikinciliği ve Maşide Cesur da 2.59.53'lik derecesiyle üçüncülüğü elde etti.
YÜRÜYÜŞE YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİ KATILDI

35. Vodafone İstanbul Maratonu kapsamında düzenlenen halk yürüyüşü, büyük bir katılımla gerçekleşti.
Anadolu yakasında, Altunizade Köprüsü altında startı verilen etkinliğe yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Katılımcılar, startın ardından Boğaziçi Köprüsü'nü geçip, Barbaros Bulvarı üzerinden Beşiktaş'a inip, sahil yolunu izleyerek Dolmabahçe'deki bitiş noktasına kadar yürüdü.
Sabah erken saatlerden itibaren startın verileceği alanda toplanmaya başlayan vatandaşlar, üç farklı start noktasında yerlerini aldılar. Havanın güneşli olması yürüyüşe katılımı artırdı.
Yürüyüş heyecanı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin'den oluşan heyetin verdiği startla başladı.
Start öncesi katılımcılara yönelik bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, güvenlik uyarısında da bulunarak, şunları kaydetti:
"Aynı hedefe kitlenerek geleceğe koşuyoruz. Büyük Türkiye'nin geleceğini birlikte inşaa ediyoruz. Halkın her katmanından 7'den 70'e herkes burada, beraberiz. Bir yürek olduk, Avrupa'ya, geleceğe, diğer kıtaya geçiyoruz. Köprü üzerinde fazla beklemeden, koşmak yerine yürüyerek geçersek bir sıkıntı yaşanmaz diye bize uyarılar yapıldı. Bu güzel günde, tam maraton gününde bu heyecanlarımızı birleştirdiğiniz için, katıldığınız için herkese teşekkür diyorum."
Topbaş, konuşmaların ardından start tabancasını havaya kaldırıp tetiğe bastı ancak tabanca ateşlemedi. Topbaş'ı ikinci kez tetiğe basmasıyla tabanca bu kez ateşledi ve koşunun stardı verilmiş oldu.
GÜVENLİK TEDBİRLERİ ÖN PLANA ÇIKTI

35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda, köprü güvenliği nedeniyle alınan tedbirler ön plana çıktı.
Katılımcılar için 3 farklı start noktası belirlenirken, ilki 09.30'da verilen startın ardından diğer gruplar için 10'ar dakika arayla yürüyüş başlatıldı.
Köprüye girişte megafonla yapılan anonslarda, köprü üzerinde bekleme yapılmaması ve yürüyerek geçilmesi konusunda uyarılarda bulunuldu. Ayrıca köprünün geliş ve gidiş güzergahında sağdaki şeritler bariyerlerle kapatıldı.
Alınan bu önlemlere rağmen ilerleyen saatlerde çok sayıda katılımcının bariyerleri geçip boğaza karşı hatıra fotoğrafı çektirdiği gözlendi.
KÖPRÜ HAFİF ŞEKİLDE SALLANDI

Kalabalığın yoğun olduğu sırada köprü zaman zaman hafif şekilde sallandı.
Köprüde ortaya çıkabilecek rezonans riskine karşı alınan önlemlere rağmen oluşan sallantılar dikkati çekti.
2010 yılında katılımcıların köprü üzerinde koşması ve çeşitli aktivitelerde bulunması nedeniyle rezonans meydana gelmişti.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN MESAJLAR

Organizasyona katılan çeşitli sivil toplum örgütleri yürüyüş boyunca sosyal mesajlar verdi.
Sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kurum, kuruluş ve şirketin çeşitli etkinlikler düzenleyerek katıldıkları yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu.
Katılımcılar açtıkları pankart ve dövizlerle, kanser, diyabet, engelliler, dünyada yaşanan olaylar, çocuk hakları, doğa, organ bağışı gibi çeşitli konularda seslerini duyurmaya çalıştı.
Ayrıca, futbol takımlarının taraftarları da formalarıyla yürüyüşe katılıp, zaman zaman tezahüratar yaparak köprüyü geçtiler.
NOTLAR

Katılımcılardan bazıları sabah kahvaltısını köprü üzerinde yapmayı tercih etti. Köprünün belli noktalarında kahvaltı yapanlar dikkati çekti.
Her yıl olduğu gibi, katılımcılar Boğaziçi Köprüsü üzerinde katıldıkları bu büyük etkinlikte bol bol hatıra fotoğrafı çekti. Çok sayıda fotoğraf meraklısı da çeşitli noktalara kurdukları tripotlarla değişik açılardan boğazı görüntüledi.
Halk yürüyüşü sırasında seyyar satıcılar köprü üzerinde simit ve su sattı.
Katılımcıların çoğunluğu yürüyüş sırasında ellerinde Türk bayrakları taşıdılar. Yürüyüş sırasında köprüye giren bandonun çaldığı marşlar, katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.
7-23 Şubat 2014'te Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak Kış Olimpiyat Oyunları'nı protesto eden bir grup da yürüyüşe katıldı. Ellerinde şemsiyeler ve üzerinde sloganlarının yer aldığı mavi yelekler giyen grup, köprü üzerinde, Soçi'deki Kış Olimpiyat Oyunları'na neden karşı olduklarını anlattıkları bildiri dağıttılar.
Gençler, halk yürüyüşüne farklı bir heyecan kattı. Çok sayıda genç köprüyü yürümek yerine tekerleki patenleriyle geçtiler. Rap müzik severlerden oluşan bir grup genç de açtıkları dövizle seslerini duyurmaya çalıştılar.
Köprü girişinde kurulan seyyar tuvaletler katılımcılara hizmet verdi. Çok sayıda ambulans da yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı önlem amacıyla hazır tutuldu.
Katılımcıların tamamı bitiş noktasına kadar gitmedi. Çok sayıda katılımcı Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten sonra halk yürüyüşü için belirlenen güzergahtan ayrıldılar.
ÖĞÜT: "DÜNYANIN EN BÜYÜK 7 MARATONUNDAN BİRİ YAPACAĞIZ"

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, maratona bu yıl da adlarını vermenin gururu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Öğüt, organizasyonla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Sahip olduğumuz global iletişim ağımızı ve teknolojimizi Vodafone İstanbul Maratonu için seferber etmeyi sürdürüyoruz. Kayıtlı sporcu sayısında bu yıl rekor düzeyi yakaladık. 20 bine yakın sporcuya ulaşmayı başardık. Vodafone İstanbul Maratonu'nu daha da büyütmeyi ve dünyanın en büyük 7 maratonundan biri yapmayı hedefliyoruz. İstanbul'un bir maraton başkenti haline gelmesinin, her yıl on binlerce sporcu ve turisti çekerek, şehrin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sunacağına inanıyoruz. Vodafone İstanbul Maratonu, İstanbul markasının global arenada yükselmesine de katkıda bulunacak bir etkinlik olarak bizim için büyük değer taşıyor."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.