Perşembe 03.10.2019 17:36
Son Güncelleme: Perşembe 03.10.2019 17:42

4. Etnospor Kültür Festivali başladı

İstanbul’da dördüncüsü düzenlenen Etnospor Kültür Festivali başladı. Açılışını Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın yaptığı festivalde Erdoğan gençlere seslenerek, “Çocuklar gençler ne olursa olsun bize ait olana sahip çıkın. Bizim müziğimizi bizim halk oyunlarımızı oynayın, geleneksel spor ve oyunlarımızı unutmayın” dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK)tarafından, geleneksel sporların unutulmaması ve yaygınlaştırılması amacıyla her sene geleneksel olarak düzenlenen Etnospor Kültür Festivali'nin 4'üncüsü, Yeşilköy Atatürk Havalimanı'nda başladı. Festivalin açılış töreninde, konuşmaların ardından, atların da eşlik ettiği kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. 6 Ekim'e kadar sürecek festivalde; nefes kesen müsabakalar, görkemli gösteriler, rengârenk etkinlikler, ülkelere özgü geleneksel şenlikler ve geçmişe yolculuğa çıkaran geleneksel lezzetler başrol oynuyor.

"FESTİVAL; GELENEĞİMİZ, DEĞERLERİMİZ VE MİRASIMIZ ÜZERİNDE DÜŞÜNME FIRSATI DOĞURUYOR"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Etnospor Kültür Festivali'nin açılışında yaptığı konuşmaya, uluslararası bir festivali ortaya koymakta büyük bir azim gösteren Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'a teşekkürlerini sunarak başladı. Ziya Selçuk, konuşmasında şunları aktardı:

"Bu festivalin, bayramın, coşkunun, bu faaliyetin aslında 4'üncüsü yapılıyor. Ama öyle özümüzde var olan, bizden, Anadolu'dan olan çalışmalar ki, 4'üncüsü değil sanki 44'üncüsü yapılıyor gibi bir etki hissediyorum. Böylece örflerimizi, adetlerimizi ve geleneklerimizi gelecekle ilişkilendirme fırsatımız oluyor. Her medeniyetin, her kültürün kendini koruması tabii bir faaliyettir. Bu faaliyetin içinde hep beraber olmak da ayağımızı basacağımız bir zemin ortaya koyuyor. Geleneksel oyunlarımızın birçoğunu burada görme imkânı bulacağız. Şahsen çocukluğumda karşılaştığım birçok oyuna bugünkü çocukların şahit olmasını önemsiyorum. Bu anlamda bizim için sadece bir çalışma, festival değil, bu aynı zamanda değerlerimiz ve geleneğimiz, mirasımız üzerinde düşünme fırsatı da sağlıyor. Etnospor Kültür Festivali'nin memleketimize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"KENDİ KÜLTÜRÜMÜZE, GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZE, ESTETİK ANLAYIŞIMIZA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ"

Etnospor Kültür Festivali'nin açılış konuşmasını yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK)Başkanı Bilal Erdoğan, Türk milletinin kendi kültürüne sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Biz, "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın!" dedik. Bize ait olana, bizim olana sahip çıkmadığımız takdirde kolumuz kanadımız kırılır, üzerinde durmak istediğimiz zemin, üzerinde yükselmek istediğimiz temeller yıkılır. Kendi kültürümüze, gelenek ve göreneklerimize, estetik anlayışımıza sahip çıkmak zorundayız ki biz gelecekte de biz olmaya devam edelim. Aksi takdirde başka kültürlerin payandası oluruz, başka kültürlerin parçası haline gelmek durumunda kalırız. Kendi kültürlerimizi, binlerce yıldan getirdiğimiz özelliklerimizi, güçlü taraflarımızı kaybetmekle karşı karşıya kalırız." dedi.

Festivali ziyaret edecek çocuklara, edinecekleri tecrübeleri hayatlarında da uygulamalarını tavsiye eden Bilal Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Buraya gelen çocuklardan kimisi geleneksel sporlardan, kimisi eski çocuk oyunlarından, kimisi el sanatlarımızdan, halk oyunlarımızdan ve müziklerimizden, kimisi yemeklerimizden etkilensin. Hayatının geri kalanında başkalarına özentilikle geçirmesin. Elbette dünyayı tanısın. Küreselleşen, küçülen dünyada ne var ne yok iyi bilsin. Bir ayağı burada, diğer ayağı dünyanın her tarafında olsun ama buradaki sapasağlam ayağını asla bu topraklardan, asla bu toprakların değerlerinden, inancından, kültüründen alıkoymasın, başka yere basmasın. Biz bunu istiyoruz. Bu festivalimiz hayırlara vesile olsun. Burada vermeye çalıştığımız mesaj, iyi niyet, sağduyu ve soğukkanlılıkla dinlensin. Çünkü millet olarak buradan alacaklarımız, kazanacaklarımız var."

"KÜLTÜRÜMÜZE VE DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ"

Etnospor Kültür Festivali ile kültürel değerlerin ve geleneksel sporların canlandırılması gayretinde olduklarını dile getiren Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı ve DEK Başkan Vekili Hakan Kazancı, "Etnospor Kültür Festivali ile ülkemize ve ülkemiz özelinde oluşacak farkındalıkla dünyaya, müzikten spora, sanattan geleneksel çocuk oyunlarına kadar ülkemize ait olan değerleri tanıtmak için buradayız. Federasyon olarak Anadolu'nun belirli bölgelerinde sıkışmış ve unutulmaya yüz tutmuş spor dallarını yıl içindeki faaliyetlerimizle, yılda bir kez de olsun yapılan festivalle halkımıza öğretmeye çalışıyoruz. Okçuluk, rahvan at, mangala, cirit, güreş gibi oyunlarımızı dünyaca tanınacak hale getiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAKİ KÜLTÜRLER İSTANBUL'DA İDRAK EDİLECEK"

Festival aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanından medeniyetlerin ve kültürlerin eserlerinin, İstanbul'da hep birlikte idrak edildiğini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız "Etnospor ve Okçular Vakfı olarak diyoruz ki, 'Her kültür, her medeniyet mevcut popüler kültürün altında ezilmesin, varlığını yerli ve milli bir duruşla ifade etsin.' Geleneği muhafaza ederek geleceği inşa etmek, kendi medeniyetinizi idrak, inşa ve ihya sürecine katkıdır." dedi.

Etnospor Kültür Festivali Başladı

Festivalin açılış seremonisine; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı ve DEK Başkan Vekili Hakan Kazancı, DEK Yönetim Kurulu Üyeleri, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğluve Ak Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak katıldı.

"AZİM, MÜCADELE, KARARLILIK" VURGUSU

Bu sene "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" sloganıyla, "Azim, Mücadele, Kararlılık"kavramlarınıvurgulayan festivalin ilk gününe,Atlı Spor Alanı'nda yapılan atlı gösteriler damga vurdu. Atlı Cirit, Kökbörü, Atlı Okçuluk, Pato ve Atlı Gösteriler ile Azerbaycan- Karabağ Atlı Gösteri Ekibinin At Gösterisi, ziyaretçiler tarafından büyük bir coşkuyla izlendi. Ziyaretçilere yağlı güreşleri deneyimleme imkânı sunarak bir ilke imza atan festivalin Güreş Meydanı'ndakazanmak için mücadele veren güreşçilerin olağanüstü çabaları, alkıştan en büyük payı aldı.7'den 70'e her kesimden yoğun bir katılımın gerçekleştiği festivalde,tüm gün boyunca süren eğlenceli ve öğretici aktiviteler gerçekleşti.

ÇOCUK OKÇULARIN MÜCADELESİ NEFESLERİ KESTİ

Festivalin ilk gününde çocuklar, unutulmaya yüz tutmuş, farklı kültürlerden gelen geleneksel oyunların başrol oyuncusu oldu. İnsanlık tarihi kadar eski bir spor dalı olan okçuluk, çocukların olağanüstü yetenekleriyle festivalde temsil edildi. Çocuklara hedefe kilitlenmeyi, hedefe ulaşmak için azim ve kararlılıkla çalışmayı aşılayan okçuluk sporu, çocuk temsilcileriyle festivalin en eğlenceli aynı zamanda da öğretici anlarını yaşattı. Okçuluk sporunun iddialı çocuk sporcuları, yetenekleriyle Atatürk Havalimanı'na gelen binlerce ziyaretçiyi adeta büyüledi.

ÇOCUKLAR GELENEKSEL OYUNLARLA TANIŞIYOR

Etnospor Kültür Festivali'nde yetişkinler gibi çocuklar da geleneksel sporlara katılma imkânı buldu. Her yaş grubundan çocuk; topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel oyunlara tanıştı. Ayrıca ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi birçok spor ve oyunu, ebeveynlerinden izin alarak, tecrübeli profesyonellerin gözetiminde deneyimleme fırsatı buldu.

GELENEKSEL LEZZET ŞÖLENİNE 16 ÜLKE DAMGASI

Sporcuların kıran kırana mücadele verdiği Etnospor Kültür Festivali'ninsunduğu lezzet şöleni de ziyaretçileri geçmişe uzanan bir tarih yolculuğuna çıkardı. Moldova,Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Ukrayna,Yemen'den oluşan 16 ülkenin 50'yi aşkın geleneksel lezzeti,festivalin Evrensel Tatlar Alanı'nda adeta ziyaretçi akınına uğradı. Ülke mutfaklarından yemek yapımı etkinlikleri ve ikramların gerçekleştiği bu bölümde uzun kuyruklar oluştu. Ziyaretçiler, ülke mutfaklarından yemek yapımı etkinliklerine katılarak, damaklarda tarifsiz izler bırakan bu eşsiz lezzetleri kendi mutfaklarına da kazandırmanın yöntemlerini öğrenebilme şansı yakaladı.

FESTİVALİN GÖZDE YEMEĞİ: ÖZBEK PİLAVI

Festival, "Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" sloganıyla örtüşen ikramlarıyla da damakları şenlendirdi. İkramlar arasında geleneksel lezzetlerde bir yıldız gibi parlayan Özbek Pilavı, festivalin gözde yemeği olarak ziyaretçilere sunuldu.

LEZZET KEŞFİNE OBA ALANLARI DA ORTAK OLDU

Festivalin oba alanlarında düzenlenen etkinliklerde de yöresel lezzetler rol aldı.Gelin Toyu, Beşik Toyu, Tuşo Toyu, Geştek Toyu, Göktürk Alfabesi Atölyesi, Yöresel Ritüeller, Kilimhane, Demirhane başlıklarında düzenlenen bu etkinlikler kapsamında yöresel tadımlar ve ikramlar yapıldı. Alanda 16 Orta Asya ülkesini temsil eden toplulukların yanı sıra Türkiye'nin yedi bölgesinden farklı iller de çadırlarını kurdu. Bu çadırlarda Türkiye'yi temsil eden geleneksel yemekler de lezzet şölenine ortak oldu.

FESTİVALDE LEZZET ŞÖLENİ SUNAN ÜLKELER VE GELENEKSEL YEMEKLERİ:

Afganistan- Afgan Pilavı
Arnavutluk- Elbesan Tava
Azerbaycan- Şah Pilavı
Filistin- Müceddere
Gürcistan- Satsivi
Kosova- Yufkalı Paça
Moğalistan- Moğol Mantısı
Moldova- Kavurma
Özbekistan- Özbek Pilavı
Pakistan- ChickenKarahi
Senegal- Balık ve Salçalı Karides
Sudan- Falafel
Tanzanya- Mtori
Tunus- Ojja (Şakşuka)
Ukrayna- Borş
Yemen- Saltah

BİNE YAKIN SPORCU MÜCADELE EDECEK

6 Ekim'e kadar sürecek festivalde, yalnızca güreş kategorisinde 250 olmak üzere toplam bine yakın sporcu ter dökecek. Festival, Dünya Etnospor Konfederasyonu(DEK)'nun geleneksel sporların ihyası misyonuyla; okçuluk, yağlı güreş, şalvar güreşi, kuşak güreşi, aba güreşi, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı cirit, kökbörü, atlı okçuluk vepato olmak üzere 12 spor dalında kıran kırana müsabakalar ile görkemli gösteriler gözler önüne serecek.

FESTİVALİN İLK GÜNÜNDEN SATIR BAŞLARI...

•Azerbaycan Karabağ Atlı Gösteri Ekibi, festivalin ilk gününün en görkemli gösterilerinden birini gerçekleştirdi.
•Atlı Sporlar Alanı'nda; Atlı Cirit Gösterisi, Kökbörü Gösterisi, Atlı Okçuluk Gösterisi, Atlı Gösteri gerçekleştirildi. Arjantin'in geleneksel sporu Pato, hayranlık yaratan gösterilerle ziyaretçilerle buluştu.
•Güreş Meydanı'nda Aba Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş Müsabakaları gerçekleşti.
•Oba Alanı'nda Duvak Açma Töreni, Beşik Toyu, Tuşo Toyu başlıklarında geleneksel etkinlikler düzenlendi. İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu muhteşem gösterileriyle ziyaretçilerden tam not aldı.
•Hedef Okçuluk Alanı'nda okçuluk sporunun iddialı çocuk sporcuları, olağanüstü yetenekleriyle binlerce ziyaretçi önünde ter döktü
•Ziyaretçiler,"Ok at!" "Güreş tut! "At bin!" sloganlarıyla, geleneksel sporları deneme imkânı buldu. Çocuklar, geleneksel Aşık Oyunları ve Mangala Oyunları etkinliklerinde boy gösterdi. Geleneksel sporlarla tanışarak farklı kültürlerin oyunlarıyla tanıştı.
•Festival, bu sene bir ilki gerçekleştirerek ziyaretçilere yağlı güreşi deneme fırsatı sundu.
•Çocuklar dâhil tüm ziyaretçilere at binme deneyimi yaşatmak için 135 at tahsis edildi.
•Talimhane Alanı'nda Ok Atışı, Ok Savaşları Alanı'nda Ok Muharebe Etkinlikleri ile tüm ziyaretçiler hedefe kilitlendi.
•Atölyeler Alanı'nda El Sanatları Uygulama Atölyeleri ve Sergileri gerçekleşti.
•Sahne alanında Mehteran Gösterisi, Tokat Yöresi Yerel Halk Oyunları Gösterisi, Grup Tillo Konseri, Usta Oyunu Tiyatro Gösterimi sergilendi.

DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU HAKKINDA

Geleneksel sporların ve kadim oyunların unutulmasının önüne geçmek, bilinirliklerini artırmak ve yaygınlaştırmak için çeşitli faaliyetler düzenleyen uluslararası bir kurum olan Dünya Etnospor Konfederasyonu(DEK), 2015 yılında Kırgızistan'da kuruldu.2017 yılında konfederasyonun merkezi İstanbul'a taşındı. Bugün bünyesinde 10 ülkeden 13 üye bulunduran Konfederasyon geleneksel sporların yaşatılması misyonu çerçevesinde 2016 yılından itibaren Etnospor Kültür Festivali'ni düzenliyor. Birçok geleneği ve kadim sporu otantik biçimiyle içinde barındıran festivalde geleneğin genç nesillere aktarımı ve öğrenimi amaçlanıyor.

BU YIL HANGİ SPOR DALINDA KAÇ SPORCU YARIŞACAK?

12 KATEGORİDE TOPLAM 853 SPORCU

1- Mangala
2. Türkiye Görme Engelliler Mangala Şampiyonası
20 Sporcu

2- Atlı Okçuluk
30 Sporcu

3- Kökbörü
16 Sporcu

4- Mas Güreşi
4 Sporcu

5- Aşık Atma
4 Sporcu

6- Geleneksel Okçuluk
400 Sporcu

7- Kuşak Güreşi
32 Sporcu

8- Aba Güreşi
24 Sporcu

9- Şalvar Güreşi
24 Sporcu

DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU

10- Atlı Cirit
16 Sporcu

11- Yağlı Güreş
3. Fetih Yağlı Güreşleri
40 Başpehlivan olmak üzere toplam 300 sporcu

12- Pato
7 Sporcu

ÇADIRLAR (46)

TÜRK DEVLETLERİ VE TOPLULUKLARI ÇADIRLARI (16)

•Avrasya – Göktürkçe Çadırı
•Balkanlar – Kıbrıs Çadırı
•Özbekistan Çadırı
•Kazakistan Çadırı
•Kırgızistan Çadırı
•Türkmenistan Çadırı
•Doğu Türkistan Çadırı
•Azerbaycan Çadırı
•Afganistan Özbekleri Çadırı
•Afganistan Türkmenleri Çadırı
•Suriye Türkmenleri Çadırı
•Irak Türkmenleri Çadırı
•Kırım Tatar Çadırı
•Yakutistan Çadırı
•Gagauz Çadırı
•Nogay Çadırı

BÖLGESEL ÇADIRLAR (21)

•7 BÖLGEDEN 21 ŞEHİR
•DİRİLİŞ ERTUĞRUL ÇADIRI
•DERVİŞ ÇADIRI
•DONDURMA ÇADIRI
•ÇOCUK OYUNLARI (3)
•DİĞER ÇADIRLAR (3)
EL SANATLARI (60)

KAÇ TANE GELENEKSEL ÇOCUK OYUNU VAR?

TOPLAMDA 30 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNU MEVCUT

Topaç 2) Çember 3) Tiktak 4) Kale Oyunu 5) Menekşe 6) Aşık 8) Sıçratan Top 9) Bezirgân Başı 10) Üç Taş 11) Beş Taş 12) Dokuz Taş 13) Misket 14) İp Atlama 15) Salıncak 16) Çuval Yarışı 17) Yumurta Taşıma Yarışı 18) Kaşık Kukla 19) Masal 20) Bilmece - Mani Küpleri 21) Köy Seyirlik Oyunları 22) Koz Oyunu 23) Seksek 24) Mendil Kapmaca 25) Birdirbir 26) Çocuk tiyatrosu 27) Dalya 28) Halat Çekme Yarışı 28) İstop 29) Kutu Kutu Pense 30) Menekşe 31) Yağ Satarım 32) Cicili Tavuk 33) Basmık 34) Teneke

Ayrıca TRT Çocuk alanında "Maysa ve Bulut" çocuklarla birlikte olacak. "Rafadan Tayfa" da sahnede yer alacak.

ENGELLİLERİN YARIŞACAĞI SPOR DALLARI NELERDİR?

•Mangala
•Geleneksel Okçuluk

KAÇ TANE AT GELİYOR?

135 atın geleceği festivalde hem yetişkinler hem çocuklar için bolca at binme fırsatı olacak.

3. FETİH YAĞLI GÜREŞLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

•Baş Pehlivan: 40
•Diğer Boylar: 260
•Toplam: 300

SAHNE ETKİNLİKLERİ

•MEHTERAN
•OSMANLI KILIÇ KALKAN EKİBİ
•TÜRK DÜNYASI DANS VE MÜZİK TOPLULUĞU
•YÖRESEL HALK OYUNLARI EKİPLERİ
•KONSERLER

OBA ALANINDA DÜZENLENECEK ETKİNLİKLER

•GELİN TOYU (Eski Usule Göre Gelin Gelmesi)
•BEŞİK TOYU (Bebek Duasının Beşikte Okunması)
•TUŞO TOYU (Yürümeye Başlayan Çocukların Yarışması)
•GEŞTEK TOYU (Geleneksel Müzik Aletleriyle Müzikal Ziyafet)
•GÖKTÜRK ALFABESİ ATÖLYESİ
•YÖRESEL RİTÜELLER
•KİLİMHANE
•DEMİRHANE
•YÖRESEL TADIMLAR VE İKRAMLAR

EVRENSEL TATLAR (16 ÜLKE)

•AFGANİSTAN
•ARNAVUTLUK
•AZERBAYCAN
•FİLİSTİN
•GÜRCİSTAN
•KOSOVA
•MOĞOLİSTAN
•MOLDOVA
•ÖZBEKİSTAN
•PAKİSTAN
•SENEGAL
•SUDAN
•TANZANYA
•TUNUS
•UKRAYNA
•YEMEN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.