Anzer Balı Nedir? Anzer Balı Nerede Yetişir, Hangi Çiçekten Olur?

Anzer yöresinde oluşan Anzer balı, sahip olduğu polen itibari ile en zengin bal olarak tanımlanır. Anzer yöresi, dünyanın en çok çiçek çeşidine ev sahipli yapan bölgelerin başında gelir. Anzer balı da tarım bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Bölgede sınırlı anlamda kovan bulunmaktadır. Anzer balı nedir? Anzer balı nerede yetişir? Anzer balı faydaları nelerdir?
Giriş Tarihi: 15.06.2022 15:27 Güncelleme Tarihi: 15.06.2022 15:27

Anzer balının şifa kaynağı olmasının ana nedeni, dünyada eşi benzeri olmayan 400-500 çeşit çiçekten oluşan kır çiçek florasının bulunmasıdır. Bunların içinde 80-9* tanesi endemik küp olmakla birlikte, Anzer Yaylasına özgü çiçek çeşididir. Anzer Yaylasında; elma, yabani erik, armut, kestane, çam, akasya gibi ağaç formunda bitki bulunmaz. Bu nedenle bitkiler Anzer Yaylasında yer alan 450-500 çeşit yek yıllık çiçekten özüt ve polen alır. Sahte anzer balını anlama sürecinde bu son derece önemlidir.

Anzer Balı Nedir?

Anzer Balı, Rize'nin İkizdere ilçesinde yer alan Anzer Yaylası bölgesinde üretilmektedir. Dünya çapında çok ender bulunan özel ballar arasında yer almaktadır. Sadece o bölgede bulunan çiçeklerden toplanan ballar ile oluştuğu için aroma ve tat olarak diğer ballardan çok daha farklıdır. Doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Anzer balının faydaları itibariyle de diğer balların önünde yer almaktadır. İçinde bulunan fenonlik bileşenler çok güçlü antioksidan özelliği taşır. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ana rol oynar. Aynı zamanda kanın temizlenmesini sağlar.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıktan korunma sağlar.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder.
  • İştah açarak kilo alma sorunu yaşayan kişilere yardımcı olur.
  • Enerji verir ve halsizlik, yorgunluk gibi sorunların önüne geçer.
  • Kemik sağlığını korumak için son derece etkilidir.
  • Damar sağlığı, kalp ve damar hastalıklarına yakalanmayı engeller.

Anzer balının özellikleri itibari ile Anzer Yaylasından başka bir bölgede üretimin mümkün olmaması dikkat çekmektedir. İçinde büyük kısmı endemik olan çok sayıda çiçeğin polenleri yer almaktadır.

Hastalıkların önlenmesi ve tedavi sürecinde destekleyici özelliği çok fazladır. Şeker ve başka bir takviye maddesi eklenmediği için tamamen doğaldır. 40 derece üzerinde sıcaklıklarda balı içinde bulunan polen ve enzimlerin bozulması söz konusudur. Bu nedenle soğuk sağım yapılarak elde edilir.

Anzer Balı Hangi Çiçekten Olur?

Anzer balı, Anzer yaylasının çiçek florası Anzer'e özgü endemik çiçeklerden oluşmaktadır. Anzer bölgesinde Ağaç yoktur. Yaylada çizilen sınırların dışına çıkılması itibari ile çeşitli ağaçlar ve bitikler bulunmaktadır.

Anzer yaylasında, Arıların 400'den fazla çiçeği dolaşması ve öz suyunu toplaması ile bal hale gelen Anzer balı mucizevi olarak değerlendirilmektedir.

Anzer Balı Nasıl Anlaşılır?

Anzer balı, dünyaca ünlü bir bal olması nedeniyle, gerçeğinin ve sahtesinin ayırt edilmesi son derece önemlidir. Pahalı bir bal olması, satın almak isteyen kişilerin bazı noktalarda dikkatli olması zorunluluğunu getirmektedir.

Gerçek bir anzer balının üzerinde kooperatif bandı olmaktadır. Kavanozların üzerinde güvenlik bandının yanında mühür ve üretildiği sezon da yer alır. Gerçek bal almak isteyen kişiler bunlara dikkat etmelidir.

Anzer Balı Nasıl Tüketilmelidir?

Anzer balı, ağır hastalıklar için tercih edilecekse mutlaka doktor bilgisi ile hareket etmek gerekmektedir. Küçük, büyük ve bebekler için farklı 3 şekilde kullanımı tavsiye edilmektedir.

  • Büyükler için sabah akşam yemeklerden en az 1 saat önce aç karnına bir çorba kaşığı
  • Küçükler için sabah akşam yemeklerden 1 saat önce aç karnına 1 şeker kaşığı
  • Bebekler için sabah akşam yemeklerden 1 saat önce 1 çay kaşığı