Ata tohumu GDO'lu ürünlerden bir kaçış ve yerli tohumu destekler nitelikteki bir çabanın tutunacak belki de son dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim besin değeri düşük, doyurucu olmayan ve besinler üzerinde bağımlılık yapan GDO'lu ürünler karşısında hem kalitesinin bozulmayıp aynı kaldığı hem de her ürünü mevsiminde yememizi sağlayan ata tohumu yüzyıllardır olduğu gibi hayatımızdaki yerini almayı sürdürmektedir.
Günümüzde oldukça fazla tohum ve bitki bulunmaktadır. Bunları yemeklerimiz, çaylarımıza katabiliyorken bahçemizdeki bitkilerimizin yanlarına da gömerek bitkileri güçlendirebiliyoruz. Ancak bunların çoğu işlenmiş ya da genetiğiyle oynanmış halde karşımıza çıkmaktadır. Ata Tohumu ise herhangi bir işlem görmemiş, genetiği değiştirilmemiş ve laboratuvar ortamında müdahale edilmemiş bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
DNA'sı üzerinde bir oynama yapılmadığı için dizilimi doğal olan ve bu sebeple çoğalabilir veya sürdürülebilir bir hâl alabilen ata tohumları nesilden nesile aktarılabilmektedir. Ülkemiz içerisinde kullanılan ata tohumları ülkemizin coğrafi yapısına uygun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kısacası ata tohumları ekildiğinde büyür, büyümekle kalmaz olgunlaşır ve ürün verir. Ortaya çıkan ürün bir köşeye tohum olarak ayrılabilir. Nitekim bu döngü ata tohumunu günümüzü ulaştıran bir döngüdür ve yüzyıllar boyu devam edebilir.
Günümüzde oldukça fazla tohum vardır ve bunları yaşamımızın birçok alanında kullanabilmekteyiz. Ata tohumu diğer tohum türlerinden genetik anlamda ayrı bir yerde durmaktadır. Nitekim çoğunluk olarak tohumlar üzerinde genetik anlamda oynamalar yapılmış olsa da ata tohumu kendi öz halini korumayı sürdürmektedir.
Bununla birlikte ata tohumu diğer tohumlara nazaran daha besleyici özelliğe sahiptir. Nitekim GDO'lu ürünler gıda üzerinde bağımlılık oluşmasına ve açlığa neden olabilmektedir. Bununla birlikte ata tohumu hemen hemen her ürün içerisinde kullanılırken, kullanıldığı ürünlerin daha zor bozulmasına da yardımcı olmaktadır.
İnsan vücudu üzerinde ve tükettiğimiz ürünlerde GDO'lu ürünlere nazaran daha fazla doyurucu ve koruyucu etkisi bulunan ata tohumunu ücretsiz olarak edinebilir ve yetiştirdiğimiz ürünlere ekleyerek onları daha kullanılabilir bir hale getirebiliriz.
Bununla birlikte ata tohumunu, yerel tohumu koruyan STK'lardan ve belediyelerden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Ata tohumu yüzyıllardan genetiği oynanmamış bir halde sürdürülebilen bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bünyesinde barındırdığı özellikleri maddeler halinde sıralayacak olursak;
Ata tohumundan ekilmiş bir ürünü şeklinden veya boyutundan anlamak mümkün değildir. Bir kereye mahsus tatmak veya yemek de onu anlamamız için yeterli değildir. Bu sebeple ata tohumu 3 kere ekilip mahsul alındıktan sonra anlaşılabilmektedir.
Bir ürünü 3 kere ekip üçünde de aynı tadı ve kaliteyi alabiliyorsak ve hiçbir fark yok ise elimizdeki tohum ata tohumudur.