NPK Gübre Nasıl Kullanılır? Bitkilerde NPK Gübre Ne İşe Yarar, Ne Zaman Atılır?
Toprak, halihazırda elementler ile dolu olsa da bitkiler tarafından tüketildiği için zamanla mineral bakımından fakirleşir ve akıllara NPK gübre nedir sorusu gelebilir. Çiçekçilikte ve tarımda sıkça kullanılan besin takviyelerinden biri olan NPK gübre ne işe yarar sorusuna kısaca, sebzelerin ve meyvelerin daha iyi büyümesini sağladığı cevabı verilebilir. Adını, içindeki elementlerin simgelerinden alan NPK gübre içinde ne var? İşte detaylar…
NPK Gübre Nedir?
Toz ve sıvı halde bulunan NPK gübre ismini, içinde baskın olan üç elementin kimyasal simgesinden alır. Bunlardan, N harfi azotu, P fosforu ve K ise potasyumu ifade eder. Taban gübre çeşitlerinden biri olan NPK, toprağın ihtiyaç duyduğu elementleri sunar ve bitkilerin köklerinin beslenmesini sağlar. Bu gübre türü, içindeki elementlerin miktarına göre kendi içinde gruplara ayrılır. Azot, fosfor ve potasyuma ek olarak demir ve çinko mineralleri sayesinde toprağın mineral açısından zenginleşmesine katkı sağlar. NPK gübrenin faydaları arasında şunlar yer alır:
- Bitkilerin köklerinin tamamını besler ve uzun vadede etkili sonuç verir.
- Azot, fosfor ve potasyum bakımından fakir toprakları besler ve bitkilerin gelişimine destek olur.
- Toprağın mahsul verme süresini kısaltır.
- Topraktan alınan ürünlerin kalitesini ve dayanıklılığını artırır.
- Toprak daha fazla su tutmaya başlar ve böylece bitkilerin bir süre boyunca sulanmaya ihtiyacı yoktur.
- Toprakta bulunan mikroorganizma miktarının artmasını sağlar ve pH seviyesini dengeler.
- Tohumların daha hızlı çimlenmesini sağlar.
NPK Gübre Ne İşe Yarar?
Azot, fosfor ve potasyumdan oluşan NPK gübrenin her bir etken bileşeni, bitkilerin hayati fonksiyonlarını yerine getirmesine destek olur. Etkili sonuç almak için doğru vakitte kullanılmalıdır. Meyve ağaçlarına verilecekse uygun zaman, kış mevsiminin sonudur. Tarlada yetiştirilen ürünler için kullanılacak ise ekim ve dikim anında verilmesi gerekir.
Azot (N) : Bu element, bitkilerin yapraklarının, dallarının, gövdesinin ve sürgün gelişimi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda, meyvelerin sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve olgunlaşmalarını sağlar. Eğer bir bitki, topraktan yeteri kadar azot alamıyorsa büyümesi yavaşlamaya başlar, yaprakları kurur ve dökülür, sürgün sayısı azalır.
Fosfor (P) : Köklerin gelişmesinde ve çiçeklenmede aktif rol oynar. Ek olarak meyve tutumunu artırır. Fosforun eksikliği durumunda, bitkiler geç çiçek verir ve tohumların oluşması gecikir. Meyveler fazla büyümez ve dayanıksız olurlar.
Potasyum (K) : Zararlı dış faktörlere karşı bitkilerin dayanıklılığını artırır. Aşırı soğuğa, kuraklığa ve hastalıklara karşı korur. Sebze ve meyvelerin, tadını, büyüklüğünü, renklerini ve sağlamlığını etkiler. Potasyumun yetersiz olduğu durumlarda, yapraklarda sararma, kuruma, dökülme, gelişimde yavaşlama ve hastalıklara karşı dirençsizleşme meydana gelir.