Salep bitkisi hoş görünümü ile dikkati çeker. Aynı zamanda bu bitkiden elde edilen salep tozları dondurma yapımında ve birçok yemeğin baharatı olarak kullanılır. Kullanım alanı geniş olduğu için de son yıllarda evlerde de yetiştirilmek istenebilir. Salep yetiştirilmesi ve çoğaltılması özel koşullara bağlı olduğundan bu süreçte bitkiyi yakından tanımak büyük bir önem taşır.
Salep bitkisini yetiştirmek için hem toprak hem de sulama koşullarının yeterli olması gerekir. Bu bitki daha çok soğuk yerleri ve kireçli olan toprakları sever. Çoğu iklimde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Eylül aylarında dikimi yapılır ve nisan ile haziran aylarında çiçek açmaya başlar.
Çiçek açtıktan sonra da yumruları toplanır ve tüketime hazır bir hale getirir. Salep üzerinde iki tane yumru vardır. Bir tanesinin toplanması diğer yumrunun ise seneye bırakılması üretim sırasında dikkat edilmesi gereken bir detaydır.
Salep bitkisini yetiştirebilmek için belirli aşamalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle bulunduğunuz yerin iklim koşullarının uygun olduğundan emin olmalısınız. Sonrasında da toprağı besin değeri açısından uygun bir hale getirmelisiniz. Yetiştirme sırasında şu detaylara mutlaka dikkat etmeniz gerekir:
Salep bitkisi emek isteyen bitkilerdendir.
Salep bitkisi denizden 2500 metre yüksekliklere kadar çıkabilir. Doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki türüdür. En çok yetiştiği yerler arasında Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Van, Kastamonu, Taşköprü, Safranbolu, Milas ve Muğla şehirleri vardır.
Ekimi sırasında toprağın mutlaka organik koyun gübresi ile desteklenmesi gerekir. Bunun yanında üretiminde ekim sırasında toprağın 5 cm derinliğine gömülmesi kısa sürede çıkması için son derece önemli bir detaydır. Salep bitkisi soğuk yerlerde yetişebilir. Ancak güneşe de ihtiyaç duyar.
Salep bitkisini yetiştirebilmek için içerisinde bulunan iki yumrudan birini bir sonraki seneye bırakmanız gerekir. Birini hasat edince diğerini çoğalması için bitki üzerinde bırakmak gerekir. Bu bitkinin hasat işlemi de tek tek el ile yapılması gerekiyor. Aynı zamanda kökündeki ana soğanı da toprakta bırakmanız bir sonraki sene verim alabilmek için önemlidir.