Siyez Buğdayı Nedir? Siyez Buğdayı Nerede Yetişir?

Siyez buğdayı, çok eski zamanlardan bugüne dek tüketimi olan, hastalıklara, soğuklara ve diğer zararlı etkenlere karşı muazzam ölçüde dirençli, koruma sistemi gelişkin bir buğday türüdür. Bu türün üretimi Türkiye’de de önemli derecede mevcuttur. Kastamonu yöresine siyezi adını almış olan siyez buğdayı, ismini Anadolu’nun ilk imparatorluğu olan Hitit’lerden almış ve türeyerek günümüze gelmiştir. Siyez buğdayı soğuklara dayanıklı olması ve kolay kolay direncini kaybetmemesi nedeniyle yetiştirmesi nispeten garanti bir türdür. Peki ya siyez buğdayı nedir? Siyez buğdayı nerede yetişir?
Giriş Tarihi: 23.02.2022 10:11 Güncelleme Tarihi: 23.02.2022 10:11

Siyez buğdayı, ülkemizin birçok noktasında yetiştirilebilen, sağlıklı ve lezzetli bir buğday türüdür. Bu tür için glutenli mi yoksa glütensiz mi tartışmaları devamlı yürütülmektedir. Siyez buğdayı'nın yağmur suları ile kendi kendine yetişmesi ile emek verilerek düzenli sulanması sonucunda yetişmesi arasında oldukça büyük fark vardır. Suya çok ihtiyaç duymuyor olması, yetiştirmeyi planlayan kişileri "çok fazla sulamaya gerek yok" türünden bir yanılgıya düşürmemelidir.

Siyez buğdayı nedir?

Siyez yani bir diğer ismi ile kaplıca ya da kabulca buğdayı, doğal bir buğday olarak genetiği değiştirilmiş olan buğdaylardan ayrılır. Hibritlerin yaşamasının mümkün olmadığı kurak topraklarda yetişmektedir.

2n kromozom yapısında olan ve farklı dillerde Emmer şeklinde adlandırılan siyez buğdayı, tek başakçıklıdır ve sıkı kavuz yapısı nedeniyle de hastalıklara ve zararlılara karşı güçlü, kurak şartlar ve fakir topraklara karşı da dayanıklı ve güçlüdür.

Yapılan araştırmalarda, siyez buğdayının yağ oranının oldukça yüksek olduğu ve ekmeklik buğdaya nazaran daha fazla sarı lutein barındırdığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda sağlığa oldukça faydalıdır ve düşük glisemik indekse sahiptir.

Diğer buğday türlerine kıyasla daha zengin bir yapısı vardır. Daha fazla fenolik, protein, karotenoid ve tokoferoller bulundurur.

Siyez buğdayı çok eskilerden bu yana tüketilmektedir. Siyez buğdayının ismi Hititçe bir kelime olan "Zız"dan gelmektedir.

Siyez buğdayı nerede yetişir?

Bilinen en doğal buğday türü olan siyez buğdayı, Yugoslavya, Fransa, Fas ve Türkiye'de yetişmektedir. Ülkemizde ise şu an Kastamonu bölgesinde yoğunlukla yetiştirilir. Kastamonu'da siyez buğdayına siyezi de denir.

Siyez buğdayının Kastamonu kadar olmasa da yoğun olarak üretildiği iller Sinop, Kayseri, Tekirdağ, Edirne, Kars, Kocaeli, Bilecik, Çankırı ve Erzincan'dır.

Siyez buğdayı verimi

Siyez buğdayının yağmur suları ile kendi kendi büyüdüğünde 2-3 bin bire, özel bir şekilde her gün sulanırsa 8 bin bire verdiği tespit edilmiştir.

Siyez buğdayı nasıl ekilir?

Siyez ekimi genel olarak Ekim ayı ortası ile Kasım ayı ortası arasında yapılır. Yani kabaca 15 Ekim ile 20 Kasım arası tarihlerde yapılır diyebiliriz. Bahar aylarında 6 Mayıs civarına dek yapılan pek ekim olmaz. Bu buğday genelde ilkbaharda çok ekilmez.

Siyez buğdayı ekimi sıklıkla kazayağı üzerine mibzer ile gerçekleştirilir. Küçük arazilerde de arazilerde elle serpme denilen eski usul yöntem kullanılmaktadır.

Siyez buğdayı özellikleri

  • Siyez, dünyanın en eski buğday türü olarak kabul edilmektedir.
  • Sıkı kavuz yapısı dolayısıyla bugüne dek gelebilmiştir.
  • Çok özel bir buğday türüdür. Biyolojik özellikleri, diğer buğday türlerine göre oldukça farklıdır.
  • Siyez, aynı Karakılçık gibi atalık tohumlar sınıfındandır. Bu tohumlar arasında aynı zamanda Kamut, Kavılca ve Kavuzlu da vardır.
  • Bilimsel adı Tiriticum monococcum olarak bilinir. İngilizce'de ise "Einkorn Wheat" adını almıştır. Yani Türkçesiyle "Küçük Kızıl Buğday"
  • Siyez, hastalık ve zararlılara karşı çok dayanıklıdır.
  • Soğuk havalar siyez için bir şeyi değiştirmez. Soğuğa dayanıklı bir buğday türüdür.
  • Siyez buğdayları oldukça dayanıklıdırlar. Zaten çok eski çağlardan günümüze kadar gelebilmiş olması bunu kanıtlar nitelikte bir detaydır. Bu buğday türü en verimsiz, en kuru toprak üzerinde bile filizlenebilir. Aynı zamanda zanaatkarlık ister çünkü siyez, diğer başak boyları sebebiyle makine ile hasat edilememektedir. Bu buğday türünü hasat etmek ustalık gerektiren bir iştir.
  • Kastamonu yöresinde siyaze denmektedir.

Siyez buğdayı nasıl çimlendirilir?

Siyez buğdayı kolay çimlenen ve filizlenen bir türdür. Buğdayları yıkayıp bir gece suda bekletmek, suyunu süzüp tepside bekletmek ve kağıt havlu ile sarmak lazımdır. Kurudukça su püskürterek nemini korumasını ve çimlenmesini sağlayabilirsiniz.

Siyez buğdayı yetiştiriciliği

Siyez buğdayı yoğun olarak Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Siyez buğdayını yetiştirmek için düzenli bir sulama yetecektir. Siyez buğdayları kolay yetişen, soğuğa, hastalığa ve diğer zararlılara karşı dayanıklı bir buğday türüdür.

Siyez buğdayı gluten içerir mi?

En çok bilinen yanlışlardan bir tanesi, siyez buğdayında glüten bulunmadığıdır. Siyez buğdayı glüten içerir. Bu yanılgıya düşülmesinin temel sebebi, muhtemelen siyez buğdayının diğer buğday türlerine göre oldukça az glüten içermesidir. Fakat çok az da olsa siyez buğdayı içinde glüten bulundurmaktadır.

Siyez buğdayı nasıl işlenir?

Siyez buğdayı işlenirken önce temizlenir, daha sonra tavlanır ve kondisyone edilir. Sonraki aşamalarda da uygun araçlar kullanılarak öğütülür ve elenir.