Taban gübresi fosforlu gübre çeşitleri arasında yer alır. Bitki gelişiminde en önemli gübre türleri arasında yer alıyor. Ancak kullanmadan önce taban gübresi ne işe yarar yanıtını bilmek gübreden daha iyi yararlanmanızı sağlar. Gübrenin bitki için kullanılacağı zaman dilimi oldukça önemli. Diğer gübrelere göre farklı uygulanır. Bitkilerde taban gübresi nasıl kullanılır, ne zaman atılır sorularının yanıtlarını paylaştık.
Ekinlerin hem sağlıklı hem de hızlı gelişiminde gübreleme oldukça önemlidir. Bu gübreleme türleri arasında özellikle taban gübresinin yeri önemlidir. Hastalıklara karşı bitki ve ekinlerin daha güçlü hale gelmesinde taban gübresine oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Gübre adını ise uygulamanın şeklinden dolayı almaktadır. Bu gübreleme yöntemi tabandan yapılan bir yöntemdir. Meyve çiçeklerin gelişmesinde önemli katkıları olduğunu söylemek mümkündür.
Taban gübresi işlevleri ile öne çıkan gübre türleri arasında yer alıyor. Bu gübrenin bitkilere ve toprağa oldukça önemli faydaları bulunuyor. Önemli işlevleri arasında ise şunları saymak mümkündür:
Taban gübresi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Mutlaka toprağın ihtiyaç duyduğu kadar kullanılması ve toprak analizinden sonra uygulanmalıdır.
Taban gübresini uygun standartlarda kullanmalısınız. Seçim sırasında dekara kaç kilogram gübre verileceği üzerine hesaplama yapılabilir. Tohum ekimi ya da fide dikimi sırasında taban gübresi uygulamak gerekir. Bunun için gübrelerin de 8-10 cm derinlikte olmasına dikkat edilmelidir. Tohum ve fidelerin 5-6 cm kadar yan taraflarında olacak şekilde de gübre uygulaması yapılabilir.
Meyve ağaçlarına uygulanacak ise taç izdüşümünü göz önünde bulundurmak gerekiyor. Toprak analizi yapılmadan taban gübresi uygulaması yapmak ise çevrenin ve ekinin zarar görmemesi için son derece önemlidir.
Taban gübresinin uygulanması belirli zamanlarda yapılmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra toprak hazırlanmalı ve sonrasında ekime geçilmelidir. Gübre tohum derinliğine gömülerek atılmalıdır. Hangi taban gübresinin kullanılması gerektiği ise ekilecek olan ekinin kendi ihtiyaçlarına ve mevsim şartlarına göre belirleniyor. Toprağın cinsi ve mineral değerleri de önemlidir.