Ülkemiz, Anadolu toprakları, hemen her alanda müthiş bir üretim kaynağıdır ve bu tarımda, bitki yetiştiriciliğinde de böyledir. Ülkemizin birçok coğrafyasında birçok farklı şifalı bitki yetiştiriciliği yapılmaktadır ve buradan şehirlere aktarımı yapılır. Şifalı bitkilerin hepsinin olmasa bile, neredeyse tamamı diyebileceğimiz kadar bir çoğunluğun güzel ülkemizde üretimi ve tüketimi gerçekleşmektedir.
Türkiye'de yetişten şifalı bitkiler ve faydaları, aşağıdaki şekildedir.
1-) Zeytin: Zeytin, yağı ile ayrı, direkt olarak tüketimi ile ayrı fayda sağlamaktadır. Genellikle zeytin tüketimini düzenli olarak sağlayan ve yemeklerde zeytinyağı kullanan insanların daha sağlıklı olduğu gözlenmiştir.
2-) Defne Yaprağı: Özellikle Akdeniz ikliminde yer alan bölgelerde birçok yemekte kullanılır ve yemeklere lezzet katar. Hayvansal gıdaların da yemeğe hazırlanması noktasında da vazgeçilemez bir yeri vardır.
3-) Üzüm: Anadolu'nun her köşesinde yetişir ve her çeşidinde farklı bir şifa barındırır. Şifa kaynağı olan bu besin antioksidan özelliği çok yüksek olduğundan dolayı kansızlığa çok iyi gelir, şifa olur.
4-) İncir: İncir yağı, çekirdeği, yaş ve kurusu, ayrı ayrı tüketilebilir ve şifa özelliği yoğun bir besindir. İncir, Kur'an-ı Kerim'e de mazhar olmuştur.
5-) Karabaş Otu: Sinir sistemi rahatsızlıklarında tarihten bugüne dek kullanılagelmiş bir şifa kaynağıdır. İbn-i Sina, bu ottan "beynin süpürgesi olarak bahseder. Astım ve alerjiye iyi geldiği tespit edilmiştir.
6-) Çakşır Otu: Cinsel bir afrodizyak olarak doğurganlığı arttıran, şifa barındıran bitkidir. Aynı zamanda hayvanları ikiz doğurttuğuna dair de görüşler vardır fakat bu konu özelinde bilimsel bir kanıt bulunamamıştır.
7-) Kantoron Otu: Sinir ve stres günlük yaşantımızın ne yazık ki artık bir parçası. Kantoron otu barındırdığı yatıştırıcı etki ile strese ve sinire şifa olduğu için günlük yaşamda şifasından en çok nasiplenmek gereken otlardan biri.
8-) Çörek Otu: Peygamber Efendimiz'in de övgüyle bahsettiği çörek otu, oldukça şifalı, her derde deva olan bir besindir. Tüm dünyada bağışıklığı arttırıcı etkisiyle kullanımı bulunur.
9-) Sarımsak: Her ne kadar kokusu biraz rahatsızlık verici olsa bile, faydaları ile, yemeklere kattığı lezzet ile sarımsak, tam bir şifa deposudur. Virüslerin üzerinde kırıcı bir etkisi olan ve bakterilerle son derece güçlü şekilde mücadele eden sarımsak, şifalı bitkiler listesinin vazgeçilmezleri arasında.
10-) Keçiboynuzu: Keçiboynuzu kullanımı çok eskilere dayanır ve tarihten günümüze dek çok fazla formül ve karışımın içerisinde yer almıştır. Büyüme hormonlarını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğan, zerdeçal, badem, pırasa, zencefil, kivi, ceviz, aspir, brokoli, çörek otu, papatya çayı, yulaf ezmesi, çarkıfelek çayı, kişniş ve nane gibi bitkiler hastalıklar için şifalı bitkilerdir.