Üretim izinli çeşitleriyle öne çıkan melez bir bitkiyle ilgili olarak "Tritikale nedir, ne için ve nerede kullanılır?" gibi detaylı sorulara yanıt sunulmalıdır. Çünkü ilk defa 19. yüzyılın sonunda yetiştirildiği bilinen bu bitki hem buğdayın hem de çavdarın faydalı özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla verimsiz toprakların değerlendirilmesi için önemli olan bu bitkiyi yetiştirmek isteyenlere "Tritikale çeşitleri nelerdir, ne zaman ekilir?" gibi soruların yanıtları aktarılmalıdır.
Latince ismi Triticosecale olan tritikale bitkisi, buğday ve çavdarın melezi olarak bilinir. Bu bitkinin ilk defa 19. yüzyılın sonuna doğru İskoçya ve Almanya'da yetiştirildiği söylenir. Buğday ve çavdarın melezi olan bu bitkinin çevre koşullarına karşı dayanıklı olduğu belirtilir. Çünkü bu bitki, buğdayın tahıl kalitesi ve yüksek verimliliği ile çavdarın toprak özellikleri ve hastalıklara karşı olan dayanıklılığını almıştır. Kaba yem, tahıl ve saman olarak kullanıldığı bilinen tritikale bitkisinden bir sene içerisinde iki defa ürün alınabildiği görülür. Bununla birlikte doğru dönemde hasat edilip silaj yapılan tritikale bitkisinin hayvanların süt verimini olumlu olarak etkilediği söylenebilir. Tritikale bitkisinin ön plana çıkan özelliklerinden biri de erozyondan etkilenmiş olan toprakları korumasıdır. Pek çok kişi tarafından araştırılan "Tritikale çeşitleri nelerdir?" sorusuna yanıt olan üretim izinli türler ise aşağıdaki gibidir:
Tritikale bitkisinin üreticileri arasında Polonya, Beyaz Rusya, Fransa, Almanya ve Rusya yer alır. Bununla birlikte tritikale bitkisinin Türkiye'de de yaygın olarak yetiştirildiği bilinir. Bu bitkiye yönelik olarak "Tritikale nerede kullanılır?" sorusuna yanıt arandığı görülür. Dolayısıyla alternatif tahıl ürünleri arasında gösterilen tritikale bitkisinin kullanıldığı yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Tritikalenin toprak özellikleri ile hastalıklara karşı dayanıklı olduğu bilinse de kıraç koşullarda daha verimli bir bitkiye dönüştüğü söylenebilir. Bu bitkinin kıraç koşullarda özellikle buğday ve arpaya göre daha fazla ürün verdiği bilinir. Tritikale yetiştiriciliğinde yapılan toprak hazırlığı buğday ile benzerlik gösterirken, bu bitkinin ekildiği zaman bölgelere göre değişebilir. Örneğin Anadolu'nun iç kısımları ile Trakya'da tritikale ekiminin genelde ekim ayında yapıldığı söylenir. Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise bu bitkinin daha çok kasım ve aralık aylarında ekildiği görülür. Tritikale yetiştiriciliğinde bir dekara ekilen tohum miktarı ise 20 kilogram civarındadır.