Giriş Tarihi: 27.08.2021 11:30 Son Güncelleme: 12.04.2025 01:00

Deniz Ne Demek? TDK’ya Göre Deniz Sözlük Anlamı Nedir?

Kelimelerin ve söz öbeklerinin anlamına ilişkin araştırma yapanlar, deniz kelimesinin anlamı, kökeni ve kullanım alanları hakkında araştırma yapıyor. Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için deniz nedir ve ne anlama gelir sorularının yanıtına buradan ulaşabilirsiniz. Peki deniz kelimesinin kökeni ne, deniz kelimesinin kaç anlamı var? İşte "TDK'ya göre deniz nedir?" sorusunun yanıtı…

Deniz Ne Demek? TDK’ya Göre Deniz Sözlük Anlamı Nedir?

Deniz kelimesi ne anlama geliyor? Türk Dili, tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin (ülkelerin) dillerinden kelimeleri kendi bünyesine katmış ve bu sayede çok zengin bir dil oluşturmuştur. Hal böyle olunca, Türkçe ’de gündelik hayatta karşımıza çıkan bazı sözcüklerin anlamına bilemeyebiliyor, ilginç bulabiliyoruz. Son zamanlarda anlamı merak edilen kelimelerden olan deniz ne demek? TDK’ye göre deniz sözcüğü ne anlama geliyor? Deniz kelimesinin kökeni ne deniz kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir?

DENİZ KELİMESİ NE DEMEK? DENİZ KELİMESİ TDK ANLAMI

Deniz kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. TDK’ye göre deniz kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

- Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbiriyle bağlantılı, tuzlu su kütlesi
- Bu su kütlesinin belirli bir parçası
- Aydaki düzlükler
- Geniş alan
- Çokluk, yoğunluk

DENİZ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ

- Marmara Denizi. Karadeniz.
- Tarife kalkma bizi / Ne şuyuz ne de buyuz / Adem denen denizi / Arayan birer suyuz

DENİZ KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER

- deniz bindirmek
- deniz çıkmak
- deniz dalgasız olmaz, gönül sevdasız olmaz
- deniz dalgasız olmaz, kapı halkasız
- denizdeki balığın karada komisyonculuğunu yapmak
- denizdeki balığın pazarlığı olmaz
- denizde kum, onda para
- denizden (veya denizi) geçip çayda boğulmak
- denizden çıkmış balığa dönmek
- deniz durmak (veya düşmek)
- denize açılmak
- denize çıkmak
- denize düşen yılana sarılır
- denize indirmek
- deniz kenarında dalga eksik olmaz
- deniz tutmak

DENİZ KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER

deniz akıntısı, deniz alası, denizaltı, deniz altı, denizanası, denizaslanı, denizaşırı, deniz ataşesi, denizatı, denizaygırı, denizayısı, deniz aynası, deniz basması, deniz bilimi, deniz boyu, deniz buzu, denizçakısı, deniz çulluğu, deniz depremi, deniz feneri, deniz geçişi, denizgergedanı, denizgülü, denizgüzeli, deniz hamamı, deniz haritası, deniz hırsızı, denizhıyarı, deniz hukuku, denizısırganları, denizibiği, deniziğnesi, deniz iklimi, denizineği, deniz kabuğu, denizkadayıfı, deniz kaplumbağası, deniz kazı, denizkedisi, denizkestanesi, deniz kırlangıcı, denizkızı, deniz kızı, denizkozalağı, denizköpüğü, denizkulağı, deniz kulağı, deniz kurdu, deniz kuvvetleri, denizlaleleri, deniz marulu, deniz mavisi, denizmaymunu, deniz menekşesi, deniz mili, deniz motoru, deniz otobüsü, deniz ördeği, denizörümceği, denizpalamudu, denizpelidi, denizpırasası, deniz piyadesi, deniz rezenesi, deniz sarmaşığı, deniz seviyesi, deniz suyu, denizşakayığı, deniztarağı, deniz tavşancılı, deniztavşanı, deniztilkisi, deniz tutması, deniz uçağı, deniz üssü, denizüzümü, deniz yeli, deniz yılanı, denizyıldızı, deniz yolu, deniz yosunu, deniz yüksekliği, açık deniz, Akdeniz humması, Akdeniz mavisi, ana deniz, ara deniz, bulaşık deniz, dâhilî deniz, iç deniz, inik deniz, kabarık deniz, ölü deniz