Turkcell Superonline'dan 32 bin km'lik fiber ağ

75 ile ulaşan Turkcell Superonline fiber ağı 1 milyon 400 bini aşkın ev ve işyerinin kapısına ulaştı.

1000 Mbps hızında fiber internet deneyimi için Turkcell Superonline'nın İstanbul'daki merkezini ziyaret ettik. Gigabayt'ın megabayt muamelesi gördüğü bu yüksek hızda aynı anda 1080p 4 videoyu online izlerken arka planda 6 GB'lık 5 dosyayı indirmek birkaç dakika sürdü. Smart TV üzerinden 3D bir videoyu online izlerken de en ufak bir takılma yaşanmadı. 1000 Mbps internet deneyimi gerçekten etkileyiciydi.

Ziyaretimiz sırasında Turkcell Superonline Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata sorularımızı yanıtladı.

-Türkiye'deki bireysel fiber internet abone sayısını öğrenebilir miyiz?

BTK'nın açıkladığı 2013 1. Çeyrek Pazar Verileri Raporu'na göre Türkiye'de toplam 741 bini aşkın fiber abonesi bulunuyor. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 96'lık bir artışa karşılık geliyor.

-Fiber internet abonelerinin yüzde kaçı Turkcell Superonline'dan hizmet alıyor?

Yine aynı rapora göre Türkiye'deki fiber abonelerinin yüzde 63'üne sahip Turkcell Superonline, fiber internette pazar lideri konumunda bulunuyor. 2013 birinci çeyrek sonuçlarına göre aktif abone sayımız, 464 bin.

-Turkcell Superonline tüm Türkiye'yi saran bir fiber internet ağına sahip, bu ağ kaç ilimize ulaştı ve bireysel abonelik kaç ilimizde mevcut?

2008 yılında başlayan fiber yatırımlarımız, aradan geçen 5 yıl içinde 1,8 milyar TL'ye ulaştı. Bu yatırımlar sonucunda 32 bin km'lik bir fiber ağ oluşturduk ve Türkiye'nin 75 iline dokunan bir omurga kurduk. Aynı zamanda 9 adet sınır bağlantımız üzerinden Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoğu arasındaki telekomünikasyon hizmetleri ve transit data trafiğinin taşınmasında önemli rol oynuyoruz.

Hane segmentine baktığımızda, bugün "ışık hızında" fiber interneti 12 şehirde 1 milyon 400 bini aşkın ev ve işyerinin kapısına kadar ulaştırıyoruz. Üstelik evlere kadar sunduğumuz fiber internetle bu hanelere dünyanın en hızlı internetini, 1000 Mbps'ı sunabilen Türkiye'deki ilk operatörüz. Ülkemizi dünyada eve kadar 1000 Mbps sunulabilen ilk 5 ülke arasına soktuk, nüfusu 10 milyonun üzerindeki 2. ülkeyiz (Japonya'nın ardından).

- İllere göre dağılımda ilk 5 ili öğrenebilir miyiz?

Fiber internet hizmeti sunabildiğimiz hanelerin ve aktif abonelerimizin sayısına göre ilk 5 ilimiz şöyle sıralanıyor: İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya.

Bu fiber ağ aynı zamanda Turkcell iletişim altyapısı için de kullanılıyor. Bu konuda bilgi alabilir miyiz?

Turkcell 2007'de vizyonunu değiştirerek sadece bir GSM değil, bir iletişim ve teknoloji şirketi olduğunu açıklamıştı biliyorsunuz. Grup olarak sürekli güçlendirdiğimiz 3G mobil şebekemiz ve Turkcell Superonline ile Türkiye'nin 75 iline yayılmış 32.000 km'lik fiber internet ağımız sayesinde hem ülkemizin insanları hem de şirketlerimiz, global rekabette büyük bir fırsat eşitliği yaşıyor.

Turkcell Grup olarak Türkiye'yi en ileri teknolojilerle, en hızlı internet altyapılarıyla buluşturma vizyonu ile hareket ediyoruz. Fiber optik altyapısı dünyada bile yeni konuşulmaya başlandığı zaman Turkcell Superonline ile eve kadar fiber interneti Türkiye'ye getiren ilk ve tek operatör olduk.

Sabit internet alanında gelinen en son teknoloji olan fiber optik altyapısı, neredeyse sonsuz ve sınırsız bir veri taşıma olanağı sunuyor. Bugün, fiber internet sayesinde, saniyede 1000 Mbps, hatta 10 bin Mbps hızında internet bağlantısından bahsedebiliyoruz. Turkcell Superonline olarak, sabit internet kullanıcılarına önemli bir avantaj sağladığımız fiber altyapımız, Turkcell için de mobil internette büyük önem taşıyor. Fiber optik altyapısı mobilin gücünü tamamlayan ve avantajlarını artıran bir değere sahip. Turkcell 3G'de mobil data hızına Turkcell Superonline'ın güç kattığını vurgulamak isterim. Data kullanımının altyapısı çok önemli. Turkcell şebekesindeki ses ve data trafiğinin %90'ını fiber optik altyapısıyla Turkcell Superonline taşıyor.

Yeni teknolojiler ile fiberin önemi daha da katlanıyor. Bu yüzden, sabit ve mobil internet altyapımızı her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Grup olarak 3G ve fiber internet altyapımıza yaptığımız yatırımlar ile daha kaliteli ve daha zengin bir iletişim deneyiminin önünü açmaya ve en yeni teknolojileri ülkemize ve insanlarımıza sunmaya bundan sonra da devam edeceğiz.

Ayrıca Turkcell ile birlikte kurumsal müşterilerimize de fiber ve 3G altyapısının gücüyle hizmet sunuyoruz. Turkcell'in şirketler için verimlilik, hız, güven, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan bulut servislerinin sunulduğu veri merkezleri, artan ihtiyaçla her geçen gün daha da önem kazanıyor ve sayıları her geçen gün artıyor. Turkcell Grup olarak 3 şehirde toplam 7 lokasyonda büyüklüğü 7.000 metrekareye ulaşan veri merkezlerimiz bulunuyor. Veri merkezi hizmetlerinin temelini oluşturan bulut servisinin olmazsa olmazı ise Turkcell Superonline olarak sağladığımız genişbant altyapısı.

İstanbul'da Fatih, Beyoğlu gibi bazı ilçelerde ve semtlerde fiber internet hizmeti verilememesinin nedeni? Bu konuda bir çalışma var mı?

Biz fiber altyapının, geleceğin akıllı şehirlerinin temelini oluşturacak dijital dönüşümde çok önemli rolü bulunduğuna inanıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ve BTK bu vizyona destek veriyor, fiber internet altyapısının yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Son dönemde Ulaştırma Bakanlığı'nın geçiş hakkı ile yaptığı düzenlemeler, kural koyucuların hükümetin 2023 vizyonuna paralel iyileştirmeleriyle, işimizde her geçen gün daha ileri noktaya gidiyoruz. Hem yeni illere gitmek, hem de var olduğumuz illerde tüm semtlere fiber internet sunabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bildiğiniz gibi, fiber optik altyapıyı oluşturmak oldukça zahmetli ve zaman alan bir süreçtir. Tüm semtleri sokak sokak kazarak sıfırdan bir ağ kuruyoruz. Bunu Ataşehir, Bahçeşehir vb. gibi yeni yerleşim alanlarında kolayca yapabiliyoruz ancak, hem nüfusun fazla olduğu hem de günlük yaşamın yoğun geçtiği şehirlerin daha önce inşa edilmiş yerleşim bölgelerinde, fiber altyapıyı kurmak için onay süreçleri daha fazla zaman alıyor.

Bakanlığımız ve kurumumuz dışında yerel yönetimlerin, üniversitelerin, vatandaşların işbirliği de çok önemli. Turkcell Superonline'ın fiber yatırımları, belediyelerin herhangi bir altyapı harcaması yapmadan dijital dönüşümü gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Belediyelerle yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz.

-Kullanıcılar fiber internette adil kullanım kotası uygulamasından şikayetçiler, bu konuda sizin bir çalışmanız var mı? AKK'yi kaldırmayı veya daha yüksek bir seviyeye çekmeyi düşünüyor musunuz?

Turkcell Superonline olarak, tüm kullanıcılarımızın internet keyfini artırmak için yenilikçi uygulamalarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz. Abonelerimizin internet keyfini katlayacak, her ihtiyaca yönelik paketlerimiz bulunuyor.

Turkcell Superonline olarak, kullanıcılarımıza kullanım alışkanlıklarına göre seçenekler sunuyoruz. AKK uygulaması, limitsiz internet paketlerinde devreye alınan bir uygulamadır ve limitsiz paketler müşterilerimizin kullanım alışkanlıklarına göre, hız alanı ile ayrıştırılmıştır. Kullanım sınırsız, sabit hız ile kullanım ise müşteri tercihine göre belirleniyor. Çağrı merkezinde müşterinin kullanımına bakıp, çok fazla data kullanımı yapan bir müşterimize kendisine daha uygun bir hız alanlı paketi ya da hız alanı uygulaması olmayan bir paketi önerebiliyoruz. Müşterimizin tercihi doğrultusunda ihtiyacına uygun yeni paketi sunuyoruz.

-Turkcell Superonline altyapı şirketi olarak konumlanmış görünüyor. İlerleyen dönemde bu altyapı üzerinde çalışan hizmetler sunmayı planlıyor musunuz? (IPTV, Video, müzik vb. içerik hizmetleri)

Turkcell Superonline olarak müşterilerimize sadece Türkiye ortalamasının üzerinde ve "ışık hızı"nda internet sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda bu altyapı üzerinde çalışacak pek çok yenilikçi ürün ve servis de sunuyoruz.

Türkiye'de sadece Turkcell Superonline'ın sunabildiği HD Ses hizmeti bunlardan biri. HD Ses, telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini daha net ve "gerçeğe yakın" duymaya olanak sağlıyor. Süper Depo ise, dünyada internet hızından bağımsız 100 Mbps ile depolama yapabilen ilk ve tek bireysel bulut servisi. Fiber internet müşterileri, satın aldıkları internet paketinin hızı ne olursa olsun dosyalarını Süper Depo'ya yüklerken (upload ederken) 100 Mbps hız ile depolama yapabiliyorlar. Turbo Buton ile Turkcell Superonline aboneleri ihtiyaç duydukları anda hızlarını bir günlüğüne 100 Mbps'e kadar yükseltebiliyor.

Kişisel televizyon platformu Turkcell TV, evde özellikle çocukların her anını izleyebilme, hatta kayıt etme imkanı sunan Super Cam ve anne-babaların artık evlerinden uzaktayken bile çocuklarının internette nasıl vakit geçirdiklerini eş zamanlı olarak görebildikleri Online Family servislerimize yenilerini eklemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Yeni ürün ve servislerimiz belirlerken, hem müşterilerimize hem de henüz bizim müşterimiz olmayan kullanıcılara kulak veriyoruz, ürün-servis süreçlerinde bu bildirimleri dikkate alıyoruz.

-Son olarak hız ve ücret olarak kıyaslandığında Turkcell Superonline fiber internet dünyada hangi sırada yer almaktadır?

Geçmişte teknolojik gelişmeleri hep gecikmeli olarak takip eden Türkiye, Turkcell yatırımları sayesinde mobil internette; Turkcell Superonline yatırımları sayesinde de fiber altyapıda öncü bir rol üstlendi. Türkiye, dünyada evlere kadar 1000 Mbps hızında internet sağlayan ilk 5 ülke arasına girdi ve dünya fiber liginde yakından takip edilen çok önemli bir yere geldi.

Fiber internet alanında yaptığımız yatırımlar ve uluslararası işbirliklerimizle Türkiye'de önemli bir dijital dönüşüm başlattık. Kurduğumuz kendi fiber optik altyapımızla Türkiye'nin dünya ile arasındaki dijital uçurumu kapatacak bir platform oluşturduk.

Avrupa FTTH Konseyi'nin son raporuna göre Türkiye, penetrasyon açısından Güney Kore, Hong Kong ve Japonya'nın başı çektiği dünya sıralamasında Fransa, İspanya, Kanada, İtalya gibi gelişmiş ülkelerin üzerinde yer alıyor. Fiber internet abone sayısı 200 binin üzerinde olan ülkeler arasında Türkiye, son 3 yıldır İspanya ile birlikte en yüksek büyüme gösteren ülke olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa geneline baktığımızda durumun daha da iyi olduğunu görüyoruz. Avrupa'da yeni abone sayısı bakımından ilk 5 sıralamasında Türkiye; Fransa ve Hollanda'yı geride bırakarak, Ukrayna ve Rusya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Yine aynı raporda 1 milyonun üzerinde hane erişimine sahip ülkeler arasında Türkiye, Ukrayna ve Hollanda ile birlikte en hızlı büyüyen 3 ülke arasında.

Ücretlerle ilgili bir kıyaslama da istediniz, öncelikle şunu söylemek isterim, bizimle aynı hizmeti veren diğer ülkelere baktığımızda, benzer paketlerin vergiler hariç 60 dolar civarında olduğunu görüyoruz. Örneğin Amerikalı Verizon 50 Mbps interneti ayda 59.90 dolara veriyor, bu en ucuz paket fiyatı. Verizon'ın abone başına ortalama geliri (ARPU), 150 USD. Bizim 50 Mbps internet paketimiz ayda 74 TL. Üstelik Amerika'da bu fiyat üzerine bir de vergi ekleniyor. Bu bizim vergi dahil fiyatımız (KDV+ÖİV dahil). İngiltere'ye baktığımızda BT 38 Mbps'den 100 Mbps'ye kadar fiber internet + akşam ve haftasonu limitsiz telefonu 15 Pound – 26 Pound' a veriyor ki bu da bizim fiyatlarımızdan çok farklı veya ucuz değil.

Biz rekabetin altyapıda değil hizmet alanında olması gerektiğine inanıyoruz. Turkcell Superonline olarak, tüketicilerimizin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bundan sonra da tüm hizmet ve servislerimizi planlarken fiber internet pazarında fark yaratan, öncülük eden firma olma misyonumuzu da devam ettireceğiz. Kurduğumuz bu altyapı üzerinde içerik sağlayıcı firmalarla işbirliğine her zaman açığız.

Yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürürken, servis ve hizmetlerimizle de fiber internet pazarında fark yaratan lider firma olma misyonumuzu da devam ettireceğiz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.