Daha önce Antarktika kıyılarında bulunan palmiye polenleri, bölgenin geçmişte nasıl bir iklime sahip olduğunu kanıtlar nitelikte.
Doğu Antarktika'nın derinliklerinde, bir buzul tabakasının yaklaşık 1,6 kilometre altında milyonlarca yıldır saklı kalan devasa bir antik kara parçası keşfedildi. Bilim insanları, Wilkes Land adı verilen bu bölgenin yaklaşık 34 milyon yıldır el değmeden kaldığını açıkladı.
Daha önce Antarktika kıyılarında bulunan palmiye polenleri, bölgenin geçmişte nasıl bir iklime sahip olduğunu kanıtlar nitelikte.
"SANKİ ZAMAN KAPSÜLÜNÜ BULMUŞUZ GİBİ"
Durham Üniversitesi'nden Coğrafya Profesörü Stewart Jamieson'un liderliğini yaptığı çalışmada, buz altındaki bu antik arazinin 31 bin kilometrekarelik bir alanı kapladığı, yani neredeyse ABD'nin Maryland eyaleti büyüklüğünde olduğu belirtildi. Jamieson, "Bu keşif, adeta bir zaman kapsülünü ortaya çıkarmak gibi" dedi.
Kıtaların yavaşça yer değiştirdiği dönemde Antarktika'nın Güney Kutbu'na doğru sürüklenmesi, çevresinde güçlü bir okyanus akıntısının oluşmasına neden oldu.
Aynı dönemde atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin düşmesiyle gezegen genelinde sıcaklıklar azaldı ve Antarktika bugünkü donmuş çöl halini aldı.
BURASI MARS'IN YÜZEYİNDEN BİLE AZ BİLİNİYOR!
Profesör Jamieson, "Doğu Antarktika buz tabakasının altındaki arazi, Mars'ın yüzeyinden bile daha az biliniyor" diyerek bu keşfin önemine dikkat çekti. Araştırma ekibi, buz altındaki alanın yalnızca küçük bir kısmını inceleyebildi. Ancak bu küçük bölüm bile Antarktika'nın jeolojik tarihi ve buz tabakasının evrimi hakkında önemli ipuçları veriyor.
Radar taramaları, bu bölgede üç büyük yükselti bloğu bulunduğunu ve bu blokların her birinin 120 ila 170 kilometre uzunluğunda, 85 kilometreye kadar genişlikte olduğunu ortaya koydu. Bloklar arasındaki vadilerin ise 40 kilometreye kadar genişlediği ve yaklaşık 1.200 metre derinliğe ulaştığı tespit edildi.
Bu bölgedeki buzun son derece soğuk ve yavaş hareketli olması da dikkat çekici. Yılda sadece 5 metre kadar hareket eden bu "soğuk bazlı" buz tabakası, yerle tamamen donmuş durumda ve bu sayede alttaki arazi neredeyse hiç aşınmamış.