Volkanik küller mi, meteor mu? Kanada’da gizemli siyah buzdağı!

Volkanik küller mi, meteor mu? Kanada’da gizemli siyah buzdağı!

Kanada açıklarında, Labrador Denizi’nde bir balıkçı, insan gözünün nadiren gördüğü siyah bir buzdağıyla karşılaştı. Mayıs ortasında Saputi adlı balıkçı teknesinde bulunan Hallur Antoniussen, çevresindeki beyaz buz parçalarının arasında neredeyse kömür gibi siyah renkte ve elmas şekline benzeyen bu buzdağını görünce şaşkına döndü.

Kanada açıklarında, Labrador Denizi'nde bir balıkçı, insan gözünün nadiren gördüğü siyah bir buzdağıyla karşılaştı. Mayıs ortasında Saputi adlı balıkçı teknesinde bulunan Hallur Antoniussen, çevresindeki beyaz buz parçalarının arasında neredeyse kömür gibi siyah renkte ve elmas şekline benzeyen bu buzdağını görünce şaşkına döndü.

Genellikle buzdağları beyazdır çünkü içlerindeki küçük hava kabarcıkları tüm ışık dalga boylarını yansıtarak beyaz görünmelerini sağlar. Ancak zamanla buz sıkıştıkça hava dışarı atılır ve buz şeffaflaşır, böylece buz mavi veya mavi-yeşil tonlarda olur. Buzdağları sadece saf sudan oluşmaz; içinde demir oksit gibi maddeler varsa yeşil renkte, toprak ve diğer karanlık materyallerle karışmışsa siyahımsı bir renk alabilir.

Glasiyolog Lev Tarasov'a göre, Antoniussen'in gördüğü siyah buzdağı, binlerce yıl boyunca buzun içinde karışmış yerdeki kaya ve toprak kalıntıları nedeniyle böyle görünüyor olabilir. Bu kadar homojen karışımın oluşması binlerce yıl alabilir. Diğer ihtimaller arasında büyük bir volkanik patlamadan gelen is veya bir meteor çarpmasının oluşturduğu kalıntılar da yer alıyor.

Bilim insanlarının bu tür bir buzdağını inceleme fırsatı bulması, bu gizemin çözülmesini sağlayabilir. Şimdilik sır perdesi aralanmamış durumda.