Güneş Sistemi gibi bir başka sistem var mı? bilim insanları ne diyor?
Kopernik İlkesi’ne göre, Dünya ve insanlık evrende ayrıcalıklı bir konumda olamaz. Ancak şimdiye kadar keşfedilen yaklaşık 5.920 ötegezegenin hiçbirinin Güneş Sistemi’ne benzememesi dikkat çekiyor.
Güneş Sistemi oldukça düzenli: iç kısımda dört kayalık gezegen, ardından asteroit kuşağı, sonra gaz ve buz devleri geliyor. Bu yapı, diğer sistemlerdeki "sıra dışı" gezegenlerle kıyaslandığında oldukça istisnai görünüyor.
Örneğin "sıcak Jüpiterler" olarak adlandırılan gaz devleri, yıldızlarına çok yakın konumda yer alıyor. Bu da sistemdeki diğer gezegenleri yok etmiş veya fırlatmış olabilir. Bilim insanlarına göre Güneş Sistemi böyle bir kaostan kurtulmuş olabilir.
Yine de bu farkın nedeni bizim gözlem yöntemlerimiz olabilir. Şu anki teleskop teknolojileri, yıldızlarına yakın büyük gezegenleri tespit etmeyi kolaylaştırıyor. Uzak ve küçük gezegenleri gözlemlemek ise daha uzun süre ve gelişmiş yöntemler gerektiriyor. Bu nedenle Güneş Sistemi benzeri sistemlerin varlığı gözden kaçıyor olabilir. Yeni teknolojilerle, bize benzeyen başka sistemleri keşfetmek an meselesi olabilir.