Cuma 08.10.2010 00:00
Son Güncelleme: Cuma 08.10.2010 14:48

Eğitim teknolojilerinin lideri konuştu

İnteraktif eğitim teknolojilerinin lideri Dymo Mimio'nun Genel Müdürü Laurence Huntley ile şu anda Türkiye'de 25.000'in üzerinde sınıfta kullanılan akıllı sınıf teknolojisini konuştuk.

Türkiye'de şu an yürüyen projeler ve hedefleriniz nelerdir?
2006 yılından beri özel okullar ve devlet okullarında yürütmekte olduğumuz onlarca interaktif eğitim teknolojileri projeleri mevcut. Hem T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile hem de belediyelerle bu konuda ciddi çalışma içerisindeyiz. İstanbul ili içerisinde yer alan Fatih Belediyesi projesi ile 1000'in üzerinde sınıfı akıllı sınıfa dönüştürdük. Türkiye'nin sadece metropol şehirlerinde değil, tüm bölgelerinde ürünlerimiz mevcut. Hedefimiz akıllı sınıf sayısını arttırarak, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve belediyelerle daha büyük projelere imza atmak. Bu konuda yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin de görüşlerini alarak sürekli ürün ve hizmetlerimizi geliştiriyoruz.

Sadece okulları mı hedef alıyorsunuz, diğer kurum ve kuruluşlar da hedefleriniz içerisinde mi?

Bizim önceliğimiz şu anda eğitim kurumları. Okul öncesi eğitim kurumları, ilköğretim okulları, liseler, dershaneler ve üniversiteler bizim ana hedef kitlemizi oluşturmakta. Ürünlerimizi sınıflarda eğitim amaçlı kullanılacak şekilde tasarlayıp, üretiyoruz. Bu açıdan baktığımızda da iş dünyasının öncelikli hedef kitlemiz içinde olduğunu söyleyemeyeceğim. Stratejimiz ürünlerimizin sınıflarda en etkili ve verimli şekilde kullanılarak, öğretmenlere ve öğrencilere yardımcı olması. Bir başka değişle daha interaktif, öğrencilerin daha fazla katılım sağladığı sınıflar yaratabilmek. Bu amaçla da tasarımımızı kolay kullanım, sağlamlık ve elde edilebilirlik çerçevesinde yapıyoruz. Ürünlerimizin fiziksel özellikleri dışında sunduğumuz MimioTraining sürekli ve online eğitmen eğitimi programlarımız ve MimioConnect paylaşım ağımız tamamen öğretmenler için tasarlanmıştır ve onlara en yüksek faydayı sağlamak için planlanmıştır. Ama tabi ki ürünlerimiz kolay kullanımlı, anlaşılır ve görsel açıdan zengin olduğu için eğitim haricindeki kurumlarda da kullanılıyor. Bu da her ne kadar ana hedef kitlemizin dışında kalsa da bizim için ayrıca sevindirici bir olay.
Yeni ürünlerin rakip ürünlerden farkı ne?
En büyük farkımız ve ana hedefimiz ürünlerimizin kolay kullanımı sayesinde eğitimi kolaylaştırması ve öğrenimi pekiştirmesi. Kolay kurulumu ve kullanımı sayesinde "Simply Teach" sloganımıza uygun olarak hizmet verebiliyoruz. Teknolojinin öğretmenlerimiz için karmaşık ve zor bir engel değil; onların öğretimlerini kolay ve kalıcı hale getiren bir araç olması yönünde adımlar atıyoruz. Ayrıca ürünlerimizin ana farklılıklarından biri de herhangi bir tahtada veya yansıtma yapılabilecek bir yüzeyde kullanılabiliyor olması. Bizim ürünlerimizi kullanabilmek için hali hazırda varolan beyaz tahtaniz dışında bir beyaz tahta satın almanız gerekmiyor. Herhangi bir beyaz tahtayı infrared (kızılötesi) teknolojisi ve yazılımımız sayesinde saniyeler içerisinde bir akıllı tahtaya dönüştürebiliyoruz. Bu da ürün mailiyeti göz önüne alındığında rakiplerimiz ile aramızda önemli bir pozitif fark yaratmaktadır. Ürünlerin en önemli özelliklerinden birisi de taşınabilir olması, öğretmen bir sınıftan diğerine geçerken ürünü kolayca yanında götürebiliyor. Bu da öğretmenlerin arasında "My Mimio" (Benim Mimio'm) denilen kavramın oluşmasını sağladı. Ürünlerimizi bir kere satınaldıktan sonra işletim maliyeti hiç yok. Tüm ürünlerin pilleri şarj edilebilir, ürünler okul ortamına dayanıklı olarak tasarlanmış, dolayısıyla bu da işletim masraflarını ortadan kaldırıyor. Hep vurguladığımız ve bizim için en önemli noktalardan biri ise sürekli eğitim. Öncelikle öğretmenlerin teknoloji konusunda eğitilmesi ve ürünün verimliliğine inanması gerekiyor. Bunun için de Dymo Mimio akıllı sınıfları kurduğu an okullardaki tüm öğretmenleri eğitime tabi tutuyor. Yüzyüze eğitim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Ayrıca online ortamda da eğitimlerini sürekli hale getiriyoruz. Sürekli eğitmen eğitimi teknolojilerimizin en verimli şekilde kullanıldığının, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize sürekli fayda saplandığının ve gelişimin sürekli desteklendiğinin garantisi oluyor.
Dünya genelinde kıyaslarsanız Türkiye'yi teknoloji anlamında nerede görüyorsunuz?
Türkiye'yi gerçek anlamda teknolojiye adapte olma ve teknolojiyi etkili kullanma açısından ileri seviyede görüyorum. Teknoloji ve eğitim altyapısı açısından bakıldığında, pek çok Avrupa ülkesinden ileri durumdasınız. Almanya'yı örnek olarak alırsak onlar henüz sizin kadar teknolojiye adapte olabilmiş değiller. Türkiye'de Bekdata ile 10 yıldır yaklaşık olarak 10.000'nin üzerinde sınıfı Mimio akıllı sınıflarına dönüştürdük. Fakat hala önümüzde yaklaşık olarak 75.000 okul ve milyonlarca sınıf potansiyeli var. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bu okullara ve sınıflara da ulaşmayı hedefliyoruz. Bekdata Teknoloji A.Ş. Türkiye'deki en iyi eğitim teknolojileri tedarikçisi ve danışmanı. Bu alanda hem bilgileri hem de tecrübeleri ileri düzeyde. Türkiye pazarında Bekdata'nın desteğini arkamıza aldığımız için gerçekten çok şanslıyız. Türk hükümetinin ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da eğitimde teknoloji kullanımına destekleri çok fazla. Bu konuya ciddi derecede öncelik veriyorlar. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma sürecinde bu tarz yönelimler olmasının artı avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Buna ilaveten şunu da belirtmek isterim ki Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini kesinlikle destekliyorum.
Dymo Mimio hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dymo Mimio, 5.6 milyar dolar ciro büyüklüğüne sahip olan ve çatısı altında sektörünün dünya liderlerini barındıran Newell Rubbermaid Holding Firmasının Eğitim Teknolojileri şirketidir. Şili'den Çin'e Avustralya'dan Rusya'ya kadar 60'dan fazla ülkede şu an Mimio İnteraktif Eğitim Teknolojileri kullanılmaktadır. Dymo Mimio, Newell Rubbermaid'in yaptığı yatırımlar ile gelişti ve daha fazla ülkede kullanılmaya başladı. Ürün çeşitliliğimizi dünyanın her yerinde kullanılması hedefiyle geliştiriyor ve tüm sınıfların Mimio akıllı sınıflara dönüşmesini yürekten istiyoruz ve hedefliyoruz. Bu konuda oldukça iddalıyız.
Dymo- Mimio birleşmesinin ülke pazarına ve şirketinize nasıl bir finansal katkısı oldu? DYMO gibi dünya çapında son derece marka bilinirliği yüksek bir şirket ile birleşmenin Mimio markasına dünya genelinde çok olumlu etkileri oldu. Mimio kendi sektörünün liderleri arasındaki yerini Dymo ismi ile güçlendirdi. Hem Dymo hem de Mimio olarak bakıldığında zaten Newell Rubbermaid gibi finansal açıdan güçlü bir şirket çatısı altında olmak zaten çok güçlü bir avantaj. Şimdi bu iki ismin birleşmesi sektördeki yerimizi daha da güçlendirecek ve sağlamlaştıracak.
Mimio Classroom ürün ailesi içerisinde en fazla öne çıkan ürün hangisi?
Ürünler ayrı ayrı kullanıldıklarında da çok önemli avantajlar sağlamaktadırlar ancak buna ilaveten tüm ürünler bir bütünün parçalarını oluşturuyorlar ve tam entegre bir şekilde hizmet verebilmek üzere tasarlandılar. Mimio StudioTM yazılımı da hepsini birbirine tam entegre şekilde bağlıyor. Dolayısıyla burada en çok öne çıkan parçamız aslında MimioClassroomTM ürününün ta kendisi. Bir bütün olarak MimioClassroomTM ürünleri öğrencilerin derse tamamen interaktif bir şekilde katılımını sağlamak, dersi kolay anlaşılabilir ve kalıcı bir hale getirerek verimi yükseltmek ve öğretmenlerin de dersi daha kolay işleyebilmeleri sağlamak için tasarlandı.
Cebit fuarını daha önce duydunuz mu? Dymo Mimio olarak bu fuar için hazırladığınız süprizler var mı? Cebit fuarını tabiki duymuştum ancak şahsen ilk kez katılıyorum. Bekdata ve Mimio ise yıllardır Cebit Eurasia fuarına katılmaktalar. Cebit Eurasia 2010 fuarının bizim açımızdan en önemli yanı yeni MimioClassroomTM ürün ailesini USA dışında ilk kez bir fuarda sergileyecek olmamız. Ürün ailesi içerisinde özellikle MimioVoteTM değerlendirme ve test sistemimizin ve MimioViewTM doküman kameramızın fuarın en çok dikkat çeken ürünleri olacağına inanıyorum. Örnek vermem gerekirse, Özellikle MimioVoteTM oylama sistemimiz hali hazırda birçok patent başvurusu olan bir ürün ve alanında bu özellikleri ile yeni bir çağ açmakta. MimioVoteTM elektronik ve kablosuz olarak öğretmenlerin işledikleri konuları anında test etmelerine olanak sağlıyor. Bu şekilde öğretmen dersin ne kadar anlaşıldığını anında değerlendirme şansı buluyor. Anında sorulan sorularla veya yaprak test dağıtarak, sonrasında değerlendirme yapmayı beklemeden, geri dönüşleri kolayca alabiliyorlar.
Öğretmenlerin bu konuda eğitimi nasıl sağlanıyor ve sürekli eğitim desteği veriliyor mu?
Bekdata Teknoloji A.Ş.'nin geniş eğitmen ve destek kadrosuyla akıllı sınıflara dönüştürdüğümüz tüm okullardaki öğretmenlere yüz yüze eğitim veriyoruz. Online (sürekli) eğitim modülümüz en alt (basic) seviyeden başlayarak (advance) gelişmiş seviyelere kadar eğitim konularından oluşuyor. Öğretmenler bu şekilde sürekli olarak ve uygun oldukları zamanlarda kademe kademe eğitim alma şansı yakalıyorlar. Eğitimleri sürekli olarak kaydediliyor ve istedikleri an bu kayıtlara yeniden ulaşarak eğitimlerini tekrarlayabiliyorlar.
Yeni teknolojinin eski teknolojiye adaptesi yapılabiliyor mu? Eski teknolojiye sahip bir ürünü satın almış bir okul yenisi çıktığında bunu kolayca güncelleyebiliyor mu?
Tabiki güncellemeler yapıldıkça bunları kendi ürünlerine adapte edebilirler. Daha eski teknolojiye sahip bir ürünü kullanan okul, yeni çıkan ürünleri veya yazılımı kendi cihazlarında kullanabilir. Müşterilerimizin her zaman yazılımları ya da içerikleri kolayca yükleyebilecekleri bir platformumuz da mevcut. www.mimio.com.tr web sitemizden her türlü güncel bilgiye ve içeriğe ulaşabilirler. Yinede şunu belirtmem gerekir ki teknolojinin her alanında olduğu gibi yeni ürünlerin birlikte kullanılırken sağladığı faydalar eski ürünlere kıyasla daha fazladır.
Türkiye'de birlikte proje yapmak istediğiniz kurumlar var mı?
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde daha fazla okulda Dymo Mimio interaktif eğitim teknolojilerini hizmete almak ve eğitimin gelişimine ve kamuya fayda sağlamak ana hedefimiz. Ayrıca öğretmen okulları da ana hedeflerimiz içerisinde. Yeni öğretmenlik hayatına başlayacak öğretmenlerin sınıflara girmeden interaktif eğitim teknolojileri ile tanışmalarının çok faydalı olacağını düşünüyoruz.
Yeni Dymo Mimio ürün ailesi ile vermek istediğiniz en önemli mesaj nedir?
Yeni MimioClassroomTM ürünleri ile vermek istediğimiz en önemli mesaj "Simply Teach". Öğretmenlerimize ve tüm kullanıcılarımıza vermek istediğimiz bu mesajın anlamsal çevirisini şu şekilde yapabiliriz: "Siz Sadece Öğretmeye Devam Edin" Öğretmenlerin görsel, zengin içeriklerle ve gelişmiş teknoloji ürünleri ile öğrencilere daha kolay ulaşmasını ve öğrencilerin de daha interaktif bir ortamda dersi daha kolay anlamalarını ve bu sayede eğitimlerin verimli ve kalıcı hale gelmesini hedefliyoruz.
Global anlamda interaktif eğitim teknolojileri nasıl ilgi gördü?
İnteraktif eğitim teknolojileri İngiltere ve ABD başta olmak üzere, Batı Avrupa'da, Avustralya ve Yeni Zelanda'da hızla yaygınlaştı. Endoznezya, Kazakistan, Hindistan, Arjantin, Brazilya ve Çin de eğitim sistemlerini hızla yeni sisteme adapte ediyorlar. Ülkelerde genellikle eğitim sistemi Bakanlıklar tarafından yürütüldüğü için biz de Eğitim Bakanlıkları ve hükümetlerle sıkı işbirliği içerisindeyiz. Hükümet kararlarının ilerleme de önemli bir etkisi var. Örneğin Tony Blair eğitime önemli bir destek verdi ve ulusal eğitim programlarını interaktif eğitime uygun hale getirilmesinde önemli çalışmalar gerçekleştirdi ve İngiltere'deki okulların %70'i interaktif eğitim teknolojilerini sınıflarında kullanıma geçirdi. Almanya da bu oran %6 civarlarındayken, Fransa'da ise henüz %1'in altında. Türkiye bunların içerisinde yeni teknolojiye en hızlı adapte olan ülkelerden bir tanesi. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteği de bunda çok önemli bir etken.
Avrupa Birliği'ne girme sürecinde eğitim alanındaki gelişmelerin Türkiye'ye nasıl faydası olur? Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca interaktif eğitim teknolojilerini destekleyen Avrupa Birliği Okul Net'ine üye. Bu çalışma İngiltere'de devam ediyor ve Türkiye'de de proje halinde. Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde bu tarz projelerin özellikle olumlu etkileri olacaktır. Çünkü tıpkı Türkiye için olduğu gibi Avrupa Birliği içinde eğitim ve eğitimin yaygınlaşması gelişmesi ve çağdaşlaşması en öncelikli konular arasında yer almaktadır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.