Giriş Tarihi: 24.12.2017 14:17 Son Güncelleme: 24.12.2017 14:33

Şarj cihazını prizde bırakmak zararlı mı? Ne kadar elektrik tüketir?

Bazen prize takılı halde bıraktığımız cep telefonu şarj cihazları gerçekten çok elektrik tüketiyor mu? Şarj aletini prizde bırakmak zararlı mı? Telefon şarj etmek ne kadar elektrik harcar?

Şarj cihazını prizde bırakmak zararlı mı? Ne kadar elektrik tüketir?

Herkesin merak ettiği sorular bunlar; Prize takılan ADSL modem, akıllı telefonlar ve diğer cihazlar ne kadar elektrik tüketir? Ya da cihazları prizde bırakmak zararlı mı?

Artık hemen herkes birer akıllı telefon kullanıyor. Bunun dışında hemen her eve dizüstü bilgisayarlar, tabletler hatta artık akıllı saatler de girmiş durumda. Bununla birlikte evde bu cihazların her biri için ayrı bir şarj cihazı gerekiyor ve her birini ayrı olarak şarj etmek durumunda kalıyoruz. Bazen de bu şarj cihazlarıyla işimiz bitmiş olsa da prizlere takılı halde bırakıyoruz.

Bu duruma herhalde en çok annelerimiz kızıyor. Çünkü annelerimiz bu prize takılı şekilde durmaya devam eden şarj cihazlarının sürekli olarak elektrik tükettiğini düşünüyorlar. Ancak durum öyle değil.

Halihazırda kullandığımız şarj cihazlarının hiçbiri evimize direkt olarak gelen 220V'luk elektriği doğrudan kullanmaz. Bu şarj cihazları bünyelerinde bulundurdukları transformatörler yardımıyla bu gerilimi düşürerek kullanırlar.

Her ne kadar evde kullandığımız tüm aletler bu şekilde gerilimi düşürerek elektriği kullansa da şarj cihazları diğer ev aletlerine oranla çok çok daha az elektrik tüketirler.

Daha spesifik konuşmak gerekirse, cep telefonları şarj olurken 2 ile 6 wattarasında güç tüketiyorlar. Bu şarj cihazları bir cep telefonuna bağlı olmadıkları zaman ise bu rakam 0.1 ile 0.5 watt'a kadar düşüyor.

Yani normal koşullarda bir Android ya da iOS'lu telefonun 1 yıllık şarj maliyeti 1 doları aşmıyor bile. Bununla oranlarsak, prize takılı halde bıraktığımız şarj cihazlarının tükettiği elektrik ve yıllık bazda bize olan elektrik maliyeti çok çok daha düşük oluyor.

Sonuç olarak, şarj cihazlarını prizlerde bırakmanız size elektrik faturalarıaçısından bir zarar vermeyebilir ancak bu şarjda bırakılan cihaz 3. parti bir şarj cihazıysa ortaya yangın gibi çok daha büyük sorunlar çıkarabilir. Bunların örneklerini daha önceden görmüştük. Bunu da unutmayalım.

PRİZDE TAKILI KALMASININ ZARARI VAR MI?

Öte yandan orijinal şarj aleti kullanıyorsanız haftalarca bırakmamak şartıyla, şarj cihazlarını bir süre prizde takılı bırakmak zararlı değil.