İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının hissedilmesiyle birlikte kent genelinde büyük panik yaşandı, çok sayıda vatandaş evlerini terk ederek açık alanlara yöneldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin ardından yaptığı açıklamada, hasar almış binalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Depreme evlerinde yakalanan birçok kişi, güvenli alanların nereler olduğunu ve bu tür durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiğini araştırıyor. Peki, deprem anında nelere dikkat edilmeli? İşte AFAD'ın evde, araçta, toplu taşımada ve açık alanlarda deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili önerileri
BALKON VE PENCERELERDEN UZAK DURULMALI
Açıklamada, balkona çıkılmaması gerektiği vurgulanarak, şu ifadeler kullanıldı:
"Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanaları kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir."
Okulda, sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında, koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde "çök-kapan-tutun" hareketiyle baş ve boyun bölgesinin korunması gerektiği aktarılan açıklamada, pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulması istendi.
Açıklamada, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi ve doğru bilgi için resmi kaynakların takip edilmesi gerektiği de kaydedildi.