Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hattı haritası geçtiğimiz gün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki İstanbul depremi sonrası gündemdeki yerini aldı. Depremin hissedildiği illerde vatandaşlar uzun bir süre dışarıda kalırken binalarına dönmek için hasar tespiti ile birlikte 'Evimin altından fay hattı geçiyor mu?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Bu noktada Türkiye deprem risk haritası da AFAD ile takip ediliyor. İşte, diri hay hattı sorgulama:
Diri fay haritası MTA sistemlerinde inceleniyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı geçen iller ve ilçeler depremin hissedildiği alanlarda araştırılırken uzmanlar risk bölgesiyle birlikte yapıların güvenliği noktasında da uyarıyor. Türkiye deprem risk haritası ile 1. derece deprem bölgeleri bu anlamda en çok dikkat edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Peki, evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte, diri fay hattı sorgulama:
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
İçişleri Bakanlığı ve AFAD ortaklığında hazırlanan ve e-devlet ile giriş yapılan diri fay hattı haritası ile bölge bölge deprem üretebilecek alanlar sorgulanıyor. Risk bölgeleri, zemin yapısı ve riskin boyutu bu sistem üzerinden görülebiliyor:
MTA DİRİ FAY HATTI HARİTASI
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Diri Fay Haritaları ile il bazında diri fay hattının bulunduğu bölgeler görülebiliyor.
https://www.mta.gov.tr/v3.0/hizmetler/yenilenmis-diri-fay-haritalari linkinden haritalara ulaşabilirsiniz.
DİRİ FAY NEDİR?
Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isim. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır.
Uzmanlar bu fayları deprem üretebilecek nitelikte değerlendiriyor.
TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI
Deprem risk haritası ve tehlike haritası kavramları farklılık gösteriyor. Risk kavramıyla şehirlerde oluşabilecek kayıplar, yıkım sayısının zemin yapısı ve bina yaşlarına göre kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor. Tehlike ise bölgelerin deprem üretebilme ihtimalini karşılıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı'na göre tehlike bölgeleri şöyle:
1. Derece Deprem Tehlikesi
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
2. Derece Deprem Tehlikesi
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
3. Derece Deprem Tehlikesi
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
En Az Riskli Bölgeler
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
İstanbul'da meydana gelen şiddetli depremler sonrası, vatandaşlar oturdukları binalarda herhangi bir hasar olup olmadığını öğrenmek için harekete geçti. Bu kapsamda, bina hasar tespiti için başvuru süreci merak konusu oldu. Peki, hasar tespit başvurusu nereden ve nasıl yapılır? İşte e-Devlet ekranı ile deprem hasar tespit kaydı başvurusu detayları...
Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iş birliğiyle hızla başlatılmaktadır. Öte yandan, binalarında belirgin çatlaklar, yıkılma tehlikesi veya yapısal hasar bulunduğundan şüphelenen vatandaşlar, yetkili kurumlara bireysel başvuru yaparak da inceleme talebinde bulunabilirler. İşte, e-Devlet ekranı ile bina hasar tespit kaydı başvurularının ayrıntıları...
HASAR TESPİT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Afet sonrasında bina ya da konutunuzda hasar olduğunu düşünüyorsanız, hasar tespit başvurusunu e-Devlet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. İşte başvuru adımları: e-Devlet Sistemine Giriş Yapın Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine giderek T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle hesabınıza giriş yapın. "Hasar Tespit" Hizmetini Arayın Ana sayfadaki arama çubuğuna "Hasar Tespit" yazın ve çıkan sonuçlar arasından "Afet Hasar Tespit Başvurusu" hizmetine tıklayın. Başvuru Formunu Eksiksiz Doldurun Hasar gören yapıya ait bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde girerek formu doldurun. Varsa Fotoğraf ve Belgeleri Yükleyin Gözle görülür hasarları belgelemek amacıyla çektiğiniz fotoğrafları ve diğer destekleyici belgeleri sisteme yükleyebilirsiniz. Başvurunuzu Onaylayarak Tamamlayın Tüm bilgileri kontrol ettikten sonra başvurunuzu onaylayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR? Başvurunun ardından ilgili ekipler adresinize gelerek yerinde inceleme yapıyor. Yapılan tespitler sonucunda bina; hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı veya ağır hasarlı/yıkık olarak sınıflandırılıyor. Bu değerlendirmeler, olası tahliye ya da güçlendirme kararları için büyük önem taşıyor.