Stresli zamanlarda rahatlatıcı olarak tercih edilen yiyecekler genellikle sağlığımıza zararlıdır. Ancak bilim insanları, yüksek yağlı yemeklerle birlikte belirli bir besin türünün bazı sağlık sorunlarının etkilerini hafifletebileceğini keşfettiler.
Stresli dönemlerde, vücudun damar fonksiyonu geçici olarak bozulabilir. Yüksek yağlı yiyecekler anlık rahatlık sağlasa da, doymuş yağlar kalp-damar sistemini daha fazla zorlayarak iyileşme sürecini uzatabilir.
İyi haber şu ki, bu olumsuz etkileri hafifletebilecek bir çözüm bulunmuş gibi görünüyor ve ilginç bir şekilde bu çözüm, yüksek yağlı bir yemeğin ardından tatlı olarak servis edilebilecek kakao olabilir.
Birmingham Üniversitesi'nden bilim insanları, yüksek antioksidan içeren kakao tozunun, stres ve yağlı yiyeceklerin damar fonksiyonunda yarattığı olumsuz etkileri hafifletebileceğini gösterdi.
Yapılan çift kör randomize bir deneye katılan 23 sağlıklı yetişkin, iki tereyağlı kruvasan ve cheddar peyniriyle birlikte bir bardak tam yağlı süt içti.
Diğer grup, flavanol (bitkisel gıdalarda bulunan antioksidanlar) bakımından zengin kakao içeceği içerken, diğer grup düşük flavanol içeren kakao içeceği tüketti.
Denekler ardından, evrensel olarak stresli bir etkinlik olan matematik testi uyguladı. İkinci oturumda, katılımcılar daha önce yüksek flavanol içeren içeceği içmişlerse, düşük flavanol içeren içeceği içtiler.
Sonuçlar, yüksek yağlı öğün ve stresli etkinlik sonrası katılımcıların hem brakiyal hem de karotis arterlerinde genişlemeler olduğunu gösterdi. Bu arterler, vücuda ve beyne oksijenli kan taşıyor.
Özellikle, düşük flavanol içeren kakao içenlerde brakiyal arterin iyileşmesi 90 dakikaya kadar sürdü. Bu damar, kan akışındaki değişikliklere yanıt verme konusunda zayıf kaldı.
Bu tür bir zayıflama, gelecekteki kardiyovasküler olaylar için %9 ila %13 oranında bir risk artışıyla ilişkilendirilmiştir. Ancak, yüksek flavanol içeren kakao içenler bu olumsuz etkilerden korunmuş gibiydi.
Araştırma, flavanol oranı yüksek kakao içmenin, stres sonrası yüksek yağlı öğünlerin yol açtığı damar fonksiyonu kaybını hafifletebileceğini gösteren ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
Birmingham'daki denemede kullanılan flavanol miktarı, iki fincan yeşil çay, 5.5 yemek kaşığı işlenmemiş kakao veya 300 gram meyveye eşdeğerdi.