Neyse ki, bu duruma karşılık vermeniz mümkün. Diğer diyet öğeleri kan şekerini azaltırken, karbonhidratlar kan şekerini yükseltir. Yemek sonrası kan şekeri artar ve limon suyu birkaç dakika içinde uyarır.
SpringerLink'te yayınlanan bir araştırma, siyah çay ve limon suyunun ekmeğe verilen glisemik yanıt ve enerji alımı üzerindeki etkilerini inceledi. Bir yiyeceğe veya yemeğe verilen glisemik tepki, tüketildikten sonra kan şekeri seviyelerini etkiler.
Siyah çay ve limon suyunun etkisi ekmek üzerinde test edildi. Ekmek, karbonhidrat içeren gıdaların derecelendirildiği bir sistem olan glisemik indekste en yüksek sırada yer alıyor. Her bir yiyeceğin tek başına yendiğinde kan şekerinizi (glikoz) nasıl etkilediğini gösterir.
Vücudunuz ekmek gibi karbonhidratları hızla parçalayarak kan şekerini hızla yükseltir. Çalışmaya katılanlara eşit miktarda ekmek (100 g) ve 250 ml su, siyah çay veya limon suyu verilmesi talimatı verildi. Ardından 180 dakika boyunca kandaki glukoz seviyeleri ölçüldü.
Araştırmacılar, çayın glisemik tepki üzerinde hiçbir etkisi olmadığını ancak limon suyunun kan şekeri artışlarını "önemli ölçüde" yüzde otuz azalttığını söyledi. Alımdan 35 dakika sonra etkili oldu. Araştırmaya göre; limon suyunun etkisi, sirke ve diğer asitli gıdalarda defalarca görülen etkiye benziyordu.