Tablo değil gerçek Kastamonu
Kastamonu sanki usta bir ressamın fırçalarından çıkmış güzel bir tablo gibi seyrine doyum olmaz bir güzellik sunar
KÜLLİYELER ŞEHRİ
Hızımızı kesmeden devam edelim ve külliyeler arasına karışalım. Zira Kastamonu aynı zamanda nadir külliyeleri barındıran bir yer. Mesela 1210 yılında yapılan ve cami, türbe, dar'ü-şşifa, imaret, şadırvandan oluşan Yılanlı Külliyesi'ni mutlaka görmelisiniz. 1506 yılında yapılan Nasrullah Külliyesi'ni ve Şeyh Şaban-ı Veli (Hz.Pir) Külliyesi'ni gezip birer fatiha okumadan bu şehirden ayrılmak olmaz. Eh bunları yaparsanız Benli Sultan, İsmail Bey ve Yakup Ağa Külliyesi'nin de hatırı kalır. Tabii Halvetiye Tarikatı'nın Şabaniyye kolunun kurucusu Şeyh Şa'ban-ı Veli Hazretlerinin türbesini, Karanlık Evliya ve Aşıklı Sultan Türbesi'ni de ziyaret etmeli.. Ardından Ata Bey Gazi ile Deveci Sultan türbesini gezip oradan, Hepkebirler, Müfessir Alaaddin, Şeyh Ahmet, Adil Bey, Hatun Sultan, Ali Asgar Efendi, Bayraklı, Sacayaklı ve İsa Dede türbelerini de rotamıza dahil edelim. Kastamonu'yu gezmek için günlerinizi ayırsanız yeridir. Tarihinden maneviyatına, tabiat harikalarından güzel yemeklerine kadar her şey özel bir ilgiyi hak ediyor. Bizimkisi bir hatırlatma sadece.
NERELERİ GEZMELİ?
* Valla Kanyonu: Dünyanın en büyük 4. kanyonu Valla, Pınarbaşı'na bağlı Muratbaşı köyündeki kanyon Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın birleştiği bölgeden başlar. 12 km uzunluğunda yan duvarları görülmeye değer.
* Saat Kulesi: Kastamonu Saat Kulesi 1884 yıllarında vali Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından yaptırılmıştır, kurma yöntemiyle çalışır.
* Zımbıllı Höyüğü (Pompeiopolis): Taşköprü İlçesi merkezinde bulunan antik kent M.Ö 64 yılında Romalılar tarafından kurulmuş, birçok medeniyetin uğrak yeri bir bölge.
* Buraları görün: Arkeoloji Müzesi, Liva Paşa Etnografya Müzesi, Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı, Kaya Mezarı, Kurşunlu ve Aşir Efendi Hanı, Yanık Hanı, Cem Sultan Hanı.
NE YEMELİ?
* Kastamonu Çekme Helva Un, tereyağı ve üzüm pekmezi ile yapılan çekme helva bölgenin ender tatlarından. Kastamonu'yu ziyaret ettiğinizde bu özel helvayı mutlaka tatmayı ihmal etmeyin.
*4 Etli Ekmek Kıyılmış soğan ve baharatlar eşliğinde etin görkemli buluşması Kastamonu etli ekmeği. Hamurun diğer ucu ortadan katlanacak şekilde bir diğerinin üstüne kapatılarak saca konulup pişiriliyor. Bu özel lezzeti üryani hoşafı veya erik ekşisi ile yemeniz tavsiye olunur.
* Simit Tiridi Böreklik unla mayalanıp yoğrulan hamur, simit halkası şekline getirilerek 10 dakika bekletiliyor. Bu hamur elma pekmezinin kaynadığı suda haşlanıyor. Üzerine de sarımsaklı yoğurt ve ve kavrulmuş kıyma döküldüğünde eşsiz bir lezzet oluşuyor.
* Kastamonu Döneri Dana etine belli bir oranda katılan yağlı kuzu ile yapılan ve küçük küçük parçalar halinde kesilerek hazırlanan Kastamonu döneri gerçekten bildiğiniz bütün dönerleri unutturuyor.
* Kastamonu Pastırması Yapılış yöntemi eski Orta Asya geleneği ile aynı. Dananın antrikot kısmından kesilerek tuzlanan et üç gün tuz içinnde bekletiliyor. Kınnaplarla 'sayvan' denen evlerin çatı ya da balkonlarındaki yerlere asılan pastırmalar 7-21 gün arasında bekletiliyor..
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı