En eski fenerin ışığını ziyaret
İspanya'nın en büyük limanı olan okyanus kıyısındaki Coruna şehrini, dünyanın en eski fenerinin ışığı aydınlatıyor. Michelin yıldızlı şeflerin restoranları da bu ışıktan nasibini almış
GÜNEŞE SAYGI ATEŞİ
Coruna'da her yıl güneşin en yüksek olduğu 23 Haziran, St. John Günü olarak kutlanıyor. Bu özel kutlama için günün erken saatlerinden itibaren neredeyse bütün şehir halkı sahile kamyonlarla ya da kucaklarında odunlar taşıyor. Gece yarısına doğru önce havai fişek gösterisi sahilde bekleyen binlerce kişinin coşmasına neden oluyor, ardından saat tam 24.00'te güneşe saygının sembolü olarak müthiş bir ateş yakılıyor. Bir tür pagan dönemi adeti olan bu seremoni, sabaha kadar devam ediyor. Bizim mangala olan tutkumuz meşhurdur ama Corunalılar da en az bizim kadar meraklı... O gece hem sahile yakın yerlerde hem de şehrin sokak aralarında, parklarda mangallar yakılıyor ve sardalya balığı pişiriliyor. Okyanus kıyısındaki bir şehrin deniz ürünlerinin kendini aştığından söz etmek abartılı olmaz. Restoranların tezgahlarındaki tabaklara pasta gibi yerleştirilmiş ahtapotlardan sipariş verirseniz, hayvancığın bir bacağı hemen orada özel bir makasla kesilip, üstüne zeytinyağı ve biraz pul biberle önünüze getiriliyor. İspanya İç Savaşı'nda hapishane olarak kullanılan sahildeki St. Anton Kalesi, şimdi müze olarak ziyarete açık. Picasso, yaşamının 15-20 yılını Coruna'da geçirdiği için ünlü ressamın ilk dönem resimleri bu şehrin sokaklarını anlatıyor. Sanatçıların yaptığı fenerler de sahil hattını bir açık hava müzesine çevirmiş durumda...
MİCHELİN YILDIZLI ŞEFİN MENÜSÜ
Yolunuz Coruna'ya kadar uzanır, bir akşam Michelin yıldızlı bir İspanyol şefin menüsünde neler olduğunu merak ederseniz, Arbore da Veira'ya uğrayabilirsiniz. Restoranın entelektüel bir evsahibinin new age tarzı müzik dinlediği kütüphanesine girmiş hissini veren atmosferi, çok sade... 13 kişilik restorana randevuyla gidiliyor. İspanya'da çok ünlü olan şef, 13 yaşından beri mutfaktan çıkmayan 35 yaşındaki Luis Vieira. Ortama yansıyan sadelik, yemeklerin sunumunda da devam ediyor. Karpuzlu gaspaçyo ile başlayan menümüz, deniz salyangozları, kerevit, kalamar tartar, kiraz formundaki kaz ciğeri, deniz tarağı ile devam ediyor.
NASIL GİDİLİR?
THY'nin haftanın her günü saat 08.40'ta gerçekleşen Bilbao aktarmalı seferleriyle Santiago de Compostela'ya uçup, oradan da 60 kilometre uzaklıktaki Coruna'ya gidilebilir.
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı