Kuzey Ege'yi keşfetmiş miydiniz?
Yemyeşil doğasının keyfini çıkarabilir, dalgalı denizinde sörf öğrenebilirsiniz. Yemekleri, doğal ürünleri, zeytinyağları ile Kuzey Ege doğa ve gurme tatili isteyenleri bekliyor
KALABALIK OLMADAN GİTMELİ
Suvla Kilye Lokantası'nın girişinde bir de gurme mağazası var. Hepsi yöresel birçok ürün özel ambalajlarında satılıyor. Zeytin reçeli mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri. Domates reçelinin henüz zamanı değil ama çok yakında o da raflardaki yerini alacak. Kilye zeytinyağları ve zeytin çeşitleri en çok satılan ürünler. Peynir helvası, farklı bitki sabunları, lavanta keseleri gurme mağazadaki ürünlerden sadece birkaçı. Ama doğasını da es geçmemeli. Yemyeşil zeytin ağaçlarıyla kaplı bahçesinde yürüyüşe çıkmalı. Badem ağacı önünde bir hatıra fotoğrafı çektirmeli. Eceabat yetmedi mi? O zamanda Bozcaada'ya gitmeli. Son iki-üç yıldır ada eskisine oranla daha kalabalık oluyor. Şimdi Seabird uçak seferleri başlayınca ada da kalabalık iyice kendini hissettirmeye başladı. Ama siz elinizi çabuk tutup sakin ve huzurlu adanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ada belki de ulaşım zorluğu nedeniyle bakir kalmayı başaran yegane yerler arasında. Mimarisinde, mitolojiden günümüze taşınan izleri görmek mümkün. Zaten adanın tamamı sit alanı. Yani mimarinin bozulmaması için koruma kurulları çok sıkı çalışıyor. Restorasyonlar orijinale bağlı kalınarak yapılıyor. Ada merkezi Rum ve Türk mahallesi olarak ikiye ayrılıyor. Zamanında bu mahalleler, ortalarından geçen bir dereyle ayrılırlarmış. Türk mahallesi tek katlı taş evler, kıvrımlı dar sokaklardan ve ufak meydanlardan oluşuyor. Rum mahallesi ise 1900'lü yılların başında çıkan büyük bir yangın sonucu harap olmuş.
YAZLIK NİYETİNE BAĞ EVİ...
Konaklamak için büyük beş yıldızlı oteller aramayın. 'Her şey dahil' sistemini ise kesinlikle unutun. İki seçeneğiniz var. Ya pansiyon misali aileler tarafından işletilen ufak otellerde kalacaksınız. Ya da bağ evlerinde konaklayacaksınız. İki çeşit bağ evi var. Çatısız ve tek katlı olanlar yani 'dam'lar, bir de 'kule' adı verilen iki katlılar...
DOMATES REÇELİNİ TATMADAN DÖNMEYİN
Adada ne yemeliyiz derseniz? Gurme turizminin en önemli yerlerinden birindeyiz. Toskana bağlarını gezmiş, muhteşem yemeklerini tatmış olabilirsiniz. Ama adayı da hafife almayın. Taze ve bol balık çeşitleri, kalamar, ahtapot, adaya özgü otlardan yapılan mezeler zeytinyağından şaşmayan bu mutfağın öne çıkan lezzetleri. Adada kahvaltılar da ayrı bir özenle hazırlanıyor. Değişik otlardan yapılan omletler, gözlemeler, çiğ börek, domates ve üzüm gibi adaya özgü reçeller, ev yapımı pekmez, mevsimine göre dalından yeni koparılmış üzüm çeşitleri kahvaltı sofralarını tamamlıyor. Bozcaada'ya gelip de domates reçelinin tadına bakmadan dönmek olmaz. Adada birçok yerde bu reçelleri satan butikler bulunuyor. Denize sıfır konumdaki Martı Restaurant en iddialı yerlerinden biri. Soluklanmak, kahve içmek ya da midye dolmaları mideye indirmek içinse adres, adanın merkezindeki Polente Cafe.
EN SON HABERLER
- 1 Dünya turizminin kalbi İzmir’de atacak... Turizm kongresi İzmir’i bereketlendirecek
- 2 Türkiye’ye 4 milyon turist gelecek
- 3 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 4 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 5 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 6 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 7 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 8 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 9 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 10 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı