Osmanlı'nın kalbinin attığı şehir
Osmanlı'ya yıllarca başkentlik yapmış olan Edirne; camileri, hanları, köprüleri, hamamları, külliyeleri, tarihi dokusu ve yeşil doğasıyla insanları büyülüyor. Selimiye Camii, Ulu Camii, Üç Şerefeli Camii şehrin mutlaka görülmesi gereken yerleri...
TAVA CİĞERİ YEMEMEK OLMAZ
Edirne'nin güzellikleri saymakla bitmez. Merkezden biraz uzak olan II. Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi ise görülmesi gereken yerler arasında. Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırılmış olan ve Edirne'yi Darüşşifa'ya kavuşturmak amacıyla yapılmış külliyenin içinde, cami, mutfak, hamam, tıp medresesi gibi bölümler bulunuyor. Külliyenin şifahane bölümünde ise ruh ve akıl hastaları tedavi görüyormuş. Bu bölümde; hastaların müzik ve su ile tedavi edildiği tecrit odasını, ilaç yapılan yeri ve balmumundan yapılmış hasta heykellerini görebilirsiniz. Müzede ayrıca hekimliğin gelişim tarihini anlatan ayrı bir bölüm bulunuyor. Şehrin 5 km dışında ise Meriç ve Tunca köprülerini geçtikten sonra şirin bir yerleşim yeri olan Karaağaç geliyor. Semtin sokaklarında dolaşmak çok zevkli; insana huzur veren bir tarafı var. Karaağaç'ın tam merkezinde ise Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bulunuyor. Üniversitenin bahçesine girince; Lozan Anıtı'nı ve tarihi tren garını görüyorsunuz. Bahçenin içinde ise ayrıca bir de lokomotif bulunuyor. Ziyaretçilerin hepsi burada hatıra fotoğrafı çektiriyor. Karaağaç dönüş yolunu ise Meriç köprüsünden yürüyerek geçmek ayrı bir güzel. Şehrin o yoğun temposundan uzak, üzerinden faytonların geçtiği köprüden Edirne'nin o tarihi havasını teneffüs etmek insana ayrı bir huzur veriyor. Edirne'ye gelmişken şehrin en meşhur yemeği olan tava ciğerini yemeden olmaz. Yağda kızartılmış olan yaprak ciğer; soğan, biber ve domatesle birlikte sunuluyor. Ciğere mesafeli duranların bile bu ciğerin tadına bakmalarını şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü diğer ciğerlerden çok farklı ve lezzetli. Ayrıca Kavala kurabiyesi, badem ezmesi, Edirne peyniri ve Trakya yöresine özgü olan, üzüm suyuna hardal ilave edilerek yapılan kendine has tat ve kokusu olan, içecek hardaliyeyi almanızı öneririz.
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı