Pazar 21.06.2015

Evlerin kalbi ikinci katları

Safranbolu'nun dünyaca tanınmasını sağlayan evlerin her biri birer mimari şaheser. Evlerin yapımında taş, kerpiç ahşap ve alaturka kiremit kullanılmış. Evin içinde bulunan bahçeler yüksek duvarlarla ayrılmış, pencereler kafesli yapılmış, kadın yabancı erkeğe görünmemekte. Geleneksel olarak evlerin ikinci katı, diğer katlara göre daha basık yapılmış. Soğuk kış günlerinde bu katın ısıtılması daha kolay olduğu için gündelik yaşam orta katta sürdürülmüş. Üçüncü katta ise evin en güzel bölümünü oluşturacak şekilde özenli yapılmış. Bu katta tavanlar daha yüksek. Odaların giriş kapıları köşelerdedir ve oda ile doğrudan teması kesen özel ahşap paravan düzeni bulunmakta. Odaların her biri bir çekirdek aileyi barındırabilecek tüm unsurlara sahip düzende yapılmış, bağımsız birim olarak tasarlanmıştır. Her odaya ahşap dolapların içerisinde bugünün duş kabinlerini andıran gusülhaneler bile yapılmış. Safranbolu evlerindeki çıkmalar, evin dış görünümünü tek düzelikten kurtarmıştır. Evlerin pencereleri çok özel biçimde tasarlanmış olup dar ve uzuncadır. Pencereler en güzel manzarayı veya çarşıyı görebilecek şekilde yapılmış. Evlerin bazılarının içlerinde serinlik vermesi ve yangından korunmak amacıyla yapılmış olan havuzlar bulunmaktadır. Safranbolu evlerinin boyutu büyük aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginliğe göre değişim göstererek yapılmış. Yöre halkı kışın şehirdeki evinde yaşarken yazın ise havaların ısınmasıyla merkeze göre daha serin olan bağlardaki yazlık evlerine geçiyor.

Ne yenir

Kuyu Kebabı, Yayım Çorbası, Bandırma, Keşkek, Safranbolu Bükmesi, Perohi, Sini Çöreği ve Göbü yöresel yemekler arasında yer alıyor.
Küçük bir mola vermek istendiğinde Arasta Kahvesi'nde böğürtlen şurubu eşliğinde Türk kahvesi keyfi yapılmalı. n Susamsız simiti, Bağlar Gazosu, Safran Lokumu, Safran Çayı ve Safranlı Zerde'nin tadına mutlaka bakılmalı.
Safran çiçeği
Safranbolu'nun ismini aldığı Safran çiçeğinden bahsetmemek olmaz. Anadolu'da sadece buradaki köylerde yetişen Safran, dünyanın en pahalı baharatıdır. Ağustosta soğanları ekiliyor belli aralıklarda çapalanarak sulanıyor. Kasımın 15'inden sonra kış başlarında çiçek açıyor sonra toplanarak işleniyor. 1 gramından 100 bardak Safran Çayı elde ediliyor. Safran Lokumu, Safranlı pilav ve Safranlı zerde yapımında kullanılıyor. Çok az yetiştiğinden ihraç edilmiyor ve burada kullanılıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.