Son Güncelleme: Cumartesi 04.07.2015
Doğayı tabakta sunuyor
Monte Carlo Beach Hotel'in restoranlarından Elsa, Ecocert tarafından verilen 'Bio Organik' sertifikayı alarak Avrupa'da bir ilki başardı. Oldukça uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından kazanılan bu önemli başarıyı restoranın şefi Paolo Sari ile konuştuk
SIĞIR ETİ YOK
Sıklıkla çiftlikleri ve tarlaları ziyaret eden, üreticilerle hayal ve fikirlerini paylaşan Sari, 15 farklı sebze üreticisiyle çalışıyor. Bu üreticilerden bazıları sadece Elsa için üretim yapıyor. Ürünlerin yüzde 94'ü 200 km'lik yakın çevreden temin ediliyor. Sari, lokal olmayan ürünlerden kaçınıyor. Sığır eti ise menüden tamamen çıkarılmış durumda çünkü şefin istediği kalitede bir et üreticisi henüz yok! Paolo Sari'nin çok keyif aldığını söylediği bu organik yolculuk ile ilgili sözleri onun işine tutkusunu da özetliyor: "Yeterince zor değilse eğlenceli de değildir"
- Elsa'nın organik sertifika alması için çalışmaya nasıl başladınız?
- Monte Carlo Beach'te organik bir restoran kurma hayalim iki yıl önce başladı. Elsa'da her şeyi tamamen organik kaynaklardan elde etmeye başladığımızda artık bir tescile ihtiyacımız olduğunu düşünmeye başladım. Ulaşabileceğimiz en yüksek sertifikasyon ise Ecocert tarafından verilen Bio Organik'ti. Bugün pek çok restoran ve şef organik yiyecek sunduğunu iddia ediyor ama Elsa üçüncü seviye organik sertifikalı. Sadece Avrupa değil, dünyada bunun başka bir örneği olduğunu sanmıyorum.
- Monte Carlo'da sizin yolunuzdan giden farklı restoranlar var mı?
- Yaptıklarımızın sıklıkla taklit edildiğini görüyoruz ki bu iyi bir şey. Otelimizin yüzde 60'ı organik. Minibardan oda servisine kadar otelin tamamını Elsa gibi yüzde 100 organik hale getirmek için çalışıyoruz. Eğer başarır ve sertifika alırsak Monte Carlo Beach Hotel dünyanın ilk 5 yıldızlı organik oteli olacak.
- Sadece organik malzeme kullanmak menü oluştururken sizi kısıtlıyor mu?
- Ben sadece doğayla ilgileniyor ve bize sunduklarının keyfini sürüyorum. Dolayısıyla süreç kısıtlayıcı değil, aksine yaratıcı geçiyor. Menü ve ürün düşünmek yerine doğanın ve mevsimin sunduğu malzemelere göz atıyorum sadece. Tabii bunun yanında tedarikçi ve üreticilerle müthiş yoğun bir planlama sürecimiz var. Sıklıkla çiftlikleri, üreticileri ziyaret ediyorum. Kendimi en iyi ürünleri kullanmaya adadım. En iyi hammaddeyi bulduğum zaman zaten en iyi ürünleri kendim hazırlayabilirim. En iyi zeytinden en iyi zeytinyağını, en iyi meyveden en iyi marmeladı yapmak benim işim.
- Organik gıdaların sağlığa yararlı olduğunu biliyoruz. Pişirmede ve lezzette de aynı şekilde avantaj sağladıklarını söyleyebilir miyiz?
- Hangi tadın iyi ya da kötü olduğunu söylemek bana düşmez. Ben sadece en iyi, en doğal ve en kaliteli malzemeye odaklanıyorum. Ürünün kalitesini en iyi yansıtacak tekniklerle, doğanın bize verdiklerini pişirmeye odaklanmış durumdayım. Tazelik, basitlik, dürüstlük ve doğaya saygı benim için her şey demek. En iyi malzeme tabağa ancak en iyiyi getirebilir, bunu söyleyebilirim.
TAZE SÜTTEN DONDURMA
- Restoranda sunduğunuz malzemelerden örnekler verebilir misiniz?
- Doğanın bize sunduğu malzemelerle mutlu olmak ve ona saygı duymak gerekiyor. Her sezon için dört farklı menü hazırlarken bunu göz önüne alıyorum. Domates, patlıcan, kabak, aromatik otlar, çilek, hepsi bize organik küçük üreticilerin geçmişimizi, içinde yaşadığımız toprakları ve doğalı hatırlatan ürünleri. Kullandığım bütün etler organik kriterlerin tamamını karşılayan yerlerden. Dondurmalarımızdan da bahsetmek gerek, kullandığımız meyveden süte her birinin taze, doğal ve organik olması şart. Ekmeğimiz günde iki kez taze çıkıyor. Natürel sızma zeytinyağı ve zeytin kreması eşliğinde sunuyoruz.
KIRMIZI SAN REMO KARİDESİ
Karideslerin kafa kısımlarını ayırıp kabuklarını temizleyin. Temizlediğiniz karidesleri uzunlamasına ikiye ayırıp yağlı kağıt üzerine yayarak sıralayın. Et tokmağı yardımıyla karidesleri nazikçe inceltin; tabaklara eşit şekilde paylaştırıp tabak yüzeyini tamamen kapatacak şekilde yerleştirin. Bir kapta tuz, karabiber, bergamutlu zeytinyağı, sızma zeytinyağı ve limon kabuğunu karıştırın. Elde ettiğiniz sosu karideslerin üzerine dökün. Rezeneleri uzunlamasına dilimleyip canlılıklarını kaybetmemeleri için buzlu su dolu bir kap içinde bekletin. Greyfurt dilimlerini karideslerin üzerine yerleştirip rezene dilimlerini ve hodan çiçekleri ilave edin. Havyar ve rezene otuyla süsleyerek servis edin.
EN SON HABERLER
- 1 Hristiyan ve Müslüman İzleri: Bingöl'deki Gizemli Zağ Mağaraları
- 2 Yayman: Hedefimiz Türk turizmini kalkındırmak
- 3 Bayramda Kapadokya’ya akın ettiler
- 4 Göbeklitepe'yi 3 günde 33 bin kişi ziyaret etti
- 5 Şanlıurfa’da 11 bin yıllık duvar kabartmaları ilgi çekmeye devam ediyor
- 6 Tarihi konaklar turizme kazandırılıyor
- 7 Bodrum’da Eylül bereketi: 2 gemi ile 2600 turist geldi
- 8 Turizmde tüm zamanların turist rekoru kırıldı
- 9 Kapadokya'yı Ağustos ayında 697 bin kişi ziyaret etti
- 10 Türkiye’de 7 ayda turizimde rekor kırdı